Punaviinien makutyypit – miten ne auttavat Alkon hyllyjen tutkimista?

6.10.2023 - Artikkelit|

Punaviinien makutyypeissä kaksi tärkeintä asiaa ovat viinien täyteläisyys ja tanniinisuus. Makutyypistä toiseen siirryttäessä kannattaa miettiä marjojen mehevyyttä: ovatko ne kirpsakan tuoreita, hillomaiseksi keitettyjä vai jo kuivuneen täyteläisiä?

MARJAISA JA RAIKAS

Makutyypin punaviinit ovat kevyitä ja keskitäyteläisiä juomia, joita sävyttävät tuoreiden marjojen aromit ja hapokkuus. Marjojen luonne on sellainen, kun niitä poimisi suoraan pensaasta.

Raikkaan tuoreutensa ansiosta ryhmän viinit sopivat pastojen sekä kasvis- ja kanaruokien kanssa. Vaikka punaviinejä ja kalaruokia ei monesti äkkiseltään mielletä toimivaksi makuyhdistelmäksi, tästä kategoriasta löytyy ihania viinejä esimerkiksi savustetulle lohelle. Muitakin vaihtoehtoja löytyy, mutta makutyypin rypälekunkku on Pinot Noir!

MAISTA: Cono Sur Bicicileta Pinot Noir 10,99 €cono sur bicicleta pinot noir

Viini on väriltään rubiininpunainen. Tuoksussa raikkaiden punaisten marjojen vivahteita. Maku on runsaan hedelmäinen, mehukas ja rypäleelle ominaisesti melko hapokas. Tasapainoinen, kevyesti tanniininen. Sopii erinomaisesti vaaleiden liharuokien, kasvisten ja paistettujen sekä grillattujen kalaruokien, sienten ja riistan kumppaniksi. Tarjoillaan aavistuksen jäähdytettynä – puoli tuntia jääkaapissa riittää.

PEHMEÄ JA HEDELMÄINEN

Tämän makutyypin viinit eivät ole vielä kauhean rouheita tai tymäköitä, vaan ennemmin pehmeitä ja suunmyötäisiä. Kuvittele viinien marjaisuus nyt niin, että olet ostamassa torilta superkypsiä mansikoita tai vadelmia ja sirottelet niiden päälle vielä hieman sokeria.

Koska kategorian viineissä alkaa olla jo makeutta matkassa, tästä ryhmästä voi löytää pareja myös tulisille ruuille, sillä viinien makeus taittaa hyvin tulisuuden tunnetta. Tästä luokasta löytyy myös huippuhyviä viinejä seurusteluun. Vannoutunut valkoviinienrakastaja voi koittaa lähteä tutkimusmatkalle punaviinien maailmaan esimerkiksi juuri tämän makutyypin punkkujen parista!

MAISTA: Borneo Apassionado Tempranillo 12,98 €Borneo Apasionado Tempranillo

Syyskuussa Espanja-hyllyyn saapunut valencialainen Borneo on täysin omanlaisensa: tummanpuhuvaan pulloon on painettu teksti suoraan päälle valkoisella maalilla – kuin portviinipullossa ikään. Tyylikäs tuote sopii viininrakastajalle, joka on jo kahlannut läpi saman hintaluokan italialaiset appassimentot.

Borneon mausta löytyy kypsää kirsikkaa, luumuisuutta ja mausteisuutta paketoituna keskitäyteläiseksi ja miellyttävän pehmeäksi kokonaisuudeksi. Luonnollinen pehmeys tulee osaksi lähes rusinoitumaan päästetyistä Tempranillo-rypäleistä ja toisaalta valmistuksessa käytetystä hienovaraisesta tammesta.

MEHEVÄ JA HILLOINEN

Makutyypin viinit ovat keskitäyteläisiä, täyteläisiä tai erittäin täyteläisiä. Niitä yhdistää kypsä marjaisuus ja hilloinen paksuus. Nyt marjat on jo heitetty kattilaan, niitä on pikkuisen kiehautettu ja alkaa syntyä hillomaisia vivahteita. Mutta se ei silti tarkoita, että kategorian viinit olisivat makeita!

Kyseessä on sekä Alkon suurin että suosituin makutyyppi. Makutyypin viinit ovat hyvä valinta, kun pöytään katetaan lihaisia ruokia. Isosta ryhmästä löytyy silti ihan kaikenlaisia viinejä; on niitä pihvipunkkuja, mutta myös seurusteluviinejä. Tuottajamaa ja viinissä käytetyt rypäleet vaikuttavat makuun sekä käyttötarkoitukseen.

MAISTA: Norton Barrel Select Malbec 11,99 €Norton barrel select Malbec

Täyteläinen maku on hedelmäinen, jossa tuntuu intensiivistä boysenmarjaa sekä tasapainottava hapokkuus ja pehmeät tanniinit. Barrel Select Malbec on parhaimmillaan aromikkaiden liharuokien, kuten yrttisen lampaankareen tai naudan sisäfileen, sekä kovien keskisuolaisten juustojen kanssa.

VIVAHTEIKAS JA KEHITTYNYT

Neljännestä punaviinikategoriasta löytyy jo keskitäyteläisiä ja täyteläisiä viinejä, joissa on kypsymisen myötä kehittyneitä aromeja: nahkaa, tallia, tammea ja mausteita. Nyt siirrytäänkin tuoreista marjoista ja hedelmistä tavallaan jo kuivahedelmäpuolelle. Viinien makuun voi alkaa tulla viikunaisuutta ja taateleita.

Nimensä mukaisesti ryhmän viinit ovat kehittyneitä ja niitä on voitu kypsyttää tynnyrissä jo pidempään. Makutyypistä voi löytyä vanhempia vuosikertoja ja ihania nahkaisia ja vaniljaisia aromeja. Vivahteikkaat viinit maistuvat juurevien liharuokien kanssa. Ne ovat myös hyviä juustoviinejä ja omiaan nautiskeluun.

MAISTA: Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 18,99 €

Moniulotteisessa tuoksussa Nebbiololle tyypillistä kukkeutta. Lämmin, pehmeä ja täyteläinen maku on ryhdikkäiden tanniinien, piristävän hapokkuuden ja samettisen runsauden täydentämänä pitkä ja erittäin suuta myötäilevä. Nautittavimmillaan runsasaromisten pastojen, paahdettujen sekä grillattujen liha- ja riista-annosten että puolikovien ja kypsien juustojen parissa.

ROTEVA JA VOIMAKAS

Tämän makutyypin viinit ovat täyteläisiä tai erittäin täyteläisiä. Viinit ovat voimakkaan makuisia ja rotevia. Nämä ovat isoja järkäleviinejä ja ihan hillittömän tuhteja sekä tanniinisia. Tämän makutyypin viinit eivät välitä, vaikka ne unohtaisi kaappiin joiksikin vuosiksi, sillä ne ikääntyvät kivasti.

Tanniiniensa ansiosta viinit pärjäävät, vaikka pöydässä olisi yhtä lailla roteva ruokakumppani, kuten vaikka suurriistaa, ryhdikkäitä liharuokia tai voimakkaita juustoja.

MAISTA: Quinta do Portal Reserva Tinto 21,99 €Quinta do Portal Reserva Tinto

Tummanpunainen väri. Tuoksussa mehevää mesimarjaisuutta, tummaa luumua, kirsikkaa, suklaata ja tammista paahdetta. Erittäin täyteläinen, tanniininen ja lämmin suutuntuma. Erinomainen liharuokien viini, joka sopii myös juustoille.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.