Graavilohi on jouluisen kalapöydän kunniavieras. Tänä vuonna graavilohi pukeutuu juhlan kunniaksi joulunpunaiseen. Punajuurella, inkiväärillä, jouluisilla mausteilla sekä suolalla ja sokerilla graavattu lohi saa seurakseen arvolleen sopivan, tyylikkään rieslingin Saksan Rheingausta. Ota resepti juomasuosituksineen talteen jouluvalmisteluja varten!
Kaikki rakastavat perinteistä graavilohta, mutta monia muitakin maustamistapoja on tarjolla. Tänä jouluna lohi saa kaverikseen punajuuren. Punajuurikas tuo herkän arominsa lisäksi myös kauniin värin perinteiselle lohiherkulle.
Suolan lisäksi lohen graavaukseen käytetään myös sokeria. Sokeri pehmentää kalan makua ja tuo lohelle hieman erilaisen tekstuurin verrattuna pelkällä suolalla graavattuun loheen. Lisää luonnetta joulupöydän herkku saa muista joulun ajan mausteista, kuten neilikasta ja kardemummasta.
Graavilohen on hyvä maustua jääkaapissa 2–3 vuorokautta ennen tarjoilua. Vältä siis jouluaaton stressi ja loihdi punajuurigraavattu lohi hyvissä ajoin. Punajuurigraavattu lohi maistuu hyvältä sellaisenaan ohuesti viipaloituna, mutta suosittelemme kokeilemaan sitä myös mallasleivän päällä!
Punajuuri-graavilohi
- 400 g lohifileen pala
- 3 kpl pientä tuoretta punajuurta
- 2 cm pala tuoretta inkivääriä
- 1 sitruunan raastettu kuori
- 1 pieni puntti tilliä
- 1 dl sormisuolaa
- 0,5 dl sokeria
- 1 laakerinlehti
- 8 maustepippuria
- 2 tl kokonaisia mustapippureita
- 1 tl korianterin siemeniä
- 5 kpl kokonaisia neilikoita
- 3 kpl kokonaista kardemummaa
- 1 kpl tähtianis
- 1 tl aniksen siemeniä
Kuori ja raasta punajuuret ja inkivääri karkeaksi raasteeksi kulhoon. Sekoita raasteseoksen joukkoon sormisuola, sokeri, raastettu sitruunankuori ja hienonnettu tilli. Paahda mausteita kuivalla paistinpannulla viisi minuuttia. Murskaa paahdetut mausteet morttelissa jauheeksi ja sekoita kulhossa muiden ainesten joukkoon.
Aseta lohifileen pala leivinpaperin päälle pieneen uunivuokaan tai johonkin muuhun sopivaan astiaan nahkapuoli alaspäin. Ujuta ⅓ punajuurimausteseoksesta fileen alle ja paina loput seoksesta fileen päälle ja reunoille tiiviiksi kuoreksi. Kääri lohifilee leivinpaperiin ja paketoi se tiiviiksi paketiksi kelmun avulla. Anna lohen maistua jääkaapissa vähintään kaksi päivää ennen tarjoilua. Lohi kannattaa pitää maustumisen ajan vuoassa, jotta punajuuresta irtoava neste ei leviä pitkin jääkaappia.
Pyyhi punajuurimausteseos pois lohen pinnalta ennen tarjoilua. Leikkaa punajuurigraavattu lohi ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa muiden joulupöydän herkkujen kanssa!
Viinisuositus: Kaufmann Hattenheim Riesling
Saksalainen riesling joulupöytään | 15,98€
Hoi, Riesling-fanit! Jos pohdit millä viinillä pärjäisi läpi koko joulupöydän makujen, Rheingaun viinialueelta tuleva Kaufmann Hattenheim Riesling Trocken on erittäin hyvä valkoviini siihen tarkoitukseen. Aprikoosin, sitrushedelmien ja yrttien aromeilla leikittelevä kuiva valkoviini sopii myös jouluisille pasteijoille ja piiraille.
Jos punaviini ei maistu kaikille, Kaufmann Hattenheim Riesling maistuu kinkun ja kalkkunarullankin kanssa. Kokeile tätä luomuviiniä myös juustolautasen kyytipoikana – ihan jo siitä syystä, että viinin tehnyt Urban Kaufmann valmisti entisessä elämässään Appenzeller-juustoa Sveitsissä.