Mas Janeil

François Lurton

Lurton on vuonna 1858 perustettu maineikas perheomisteinen viinitalo. Vuonna 1953 tila jaettiin neljän lapsen kesken. Heistä vanhimman, André Lurtonin poika François Lurton syntyi vuonna 1958.

Lurtonin viidennen sukupolven edustaja François ei seurannut perinteisiä bordeauxlaisia polkuja. Hän oli ensimmäisten joukossa ”flying winemaker” eli lentävä viinintekijä, joka etsii parhaimman terroirin maarajoista välittämättä. Nykyään François Lurton tekee viiniä Ranskassa, Espanjassa, Argentiinassa ja Chilessä.

François Lurton loi vuonna 1998 Lurtonin lippulaivatuotteen, Les Fumées Blanchesin. Vuonna 2007 perustettiin Domaines François Lurton.

François Lurtonin viinitarhat ovat biodynaamisesti hoidettuja ja viini tehdään mahdollisimman luonnonmukaisesti nykyaikaista teknologiaa hyödyntäen. François pyrkii tiiminsä kanssa löytämään kullekin maaperälle parhaiten sopivan rypäleen. Tavoitteena on tehdä luomuviinejä, jotka maistuvat paremmilta kuin perinteisin keinoin viljellyt viinit.

Viinit ovat puhtaita ja tyylikkäitä, ranskalaiseen tyyliin tehtyjä, mutta sisältävät aina kasvupaikkansa tuomaa alueelle tyypillisiä vivahteita.

Mas Janeil

Viiniköynnökset sijaitsevat Mauryn kylän tuntumassa, Côtes du Roussillonissa. Ilmasto on välimerellinen, kuumat kuivat kesät ja leudot talvet. Meren läheisyys tuo viineihin eloisuutta ja aromikkuutta. Maaperä on graniittia ja kalkkikiveä. Rypäleet kerätään käsin. Kypsytetään 12 kuukauden ajan uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viinin kuvaus

Kirsikanpunainen väri, tuoksussa punamarjaisuutta ja viikunaa sekä yrttisyyttä ja mustapippuria. Maussa paahteisuutta ja lakritsia. Viini on aromikas ja hillomainen, suutuntuma on pehmeä ja tasapainoinen.

Viinin käyttö

Sopii vasikan ja lampaan pariksi, kokeile myös mausteisempien ruokien, kuten chili con carne, kanssa. Tarjoillaan viilennettynä 14-16 asteeseen.

Soveltuvuus

LintuMausteinen ruokaVoimakkaat liharuoat (esim. nauta)

Lisätiedot

Tuottaja François Lurton
Maa Ranska
Alue/luokitus Côtes du Roussillon AOC, Languedoc
Viinityyppi Punaviinit
Rypäleet Carignan
Grenache
Mourvedre
Syrah
Täyteläisyys Keskitäyteläinen
Hapokkuus
Sokeripitoisuus 1.2
Alkoholipitoisuus 15 %
Saatavuus Ravintolamyynti
Pullokoot 75 cl
Suljin Luonnonkorkki
Laatikkokoko 6
Alkon tuotenro
Suositushinta
Lehdistömaininnat
Kilpailumenestys
Sertifikaatit