François Lurton
Lurton on vuonna 1858 perustettu maineikas perheomisteinen viinitalo. Vuonna 1953 tila jaettiin neljän lapsen kesken. Heistä vanhimman, André Lurtonin poika François syntyi vuonna 1958.
Lurtonin viidennen sukupolven edustaja François ei seurannut perinteisiä bordeauxlaisia polkuja. Hän oli ensimmäisten joukossa ”flying winemaker” eli lentävä viinintekijä, joka etsii parhaimman terroirin maarajoista välittämättä. Nykyään François Lurton tekee viiniä Ranskassa, Espanjassa, Argentiinassa ja Chilessä.
Mas Janeil Le Petit Pas Red
Rypäleet poimitaan käsin. Viini käy pienissä sementtitankeissa. Osa viinistä kypsyy tammitynnyreissä 10 kuukautta. Mas Janeil -tilan maaperä on kuin erilaisten ainesten mosaiikki – liuskekiveä, graniittia ja kalkkikiveä. Maaperä on köyhä, joten viiniköynnökset joutuvat työntämään juurensa syvälle maaperään löytääkseen ravinteita. Tila tuottaa vain pienen sadon, jossa rypäleet ovat konsentroituneita ja täynnä makua.
Viinin kuvaus
Intensiivisen punainen väri. Tuoksussa on metsämansikkaa, puolukkaa ja mausteita. Pehmeät tanniinit ja pyöreä jälkimaku, jossa hentoa paahteisuutta.
Viinin käyttö
Kanatagine, kasvispastat ja hieman miedommat liharuoat.