Domaine Les Fumées Blanches

François Lurton

Lurton on vuonna 1858 perustettu maineikas perheomisteinen viinitalo. Vuonna 1953 tila jaettiin neljän lapsen kesken. Heistä vanhimman, André Lurtonin poika François Lurton syntyi vuonna 1958.

Lurtonin viidennen sukupolven edustaja François ei seurannut perinteisiä bordeauxlaisia polkuja. Hän oli ensimmäisten joukossa ”flying winemaker” eli lentävä viinintekijä, joka etsii parhaimman terroirin maarajoista välittämättä. Nykyään François Lurton tekee viiniä Ranskassa, Espanjassa, Argentiinassa ja Chilessä.

François Lurton loi vuonna 1998 Lurtonin lippulaivatuotteen, Les Fumées Blanchesin. Vuonna 2007 perustettiin Domaines François Lurton.

François Lurtonin viinitarhat ovat biodynaamisesti hoidettuja ja viini tehdään mahdollisimman luonnonmukaisesti nykyaikaista teknologiaa hyödyntäen. François pyrkii tiiminsä kanssa löytämään kullekin maaperälle parhaiten sopivan rypäleen. Tavoitteena on tehdä luomuviinejä, jotka maistuvat paremmilta kuin perinteisin keinoin viljellyt viinit.

Viinit ovat puhtaita ja tyylikkäitä, ranskalaiseen tyyliin tehtyjä, mutta sisältävät aina kasvupaikkansa tuomaa alueelle tyypillisiä vivahteita.

Domaine Les Fumées Blanches

Domaine Les Fumées Blanchesin rypäleet tulevat Lounais-Ranskasta Gasconystä kahdelta eri tarhalta, jotka soveltuvat hyvin Sauvignon Blanc-rypäleen viljelyyn: Gondrin ja Courrensan. Ilmasto on merellinen, meren läheisyys tuo viineihin eloisuutta ja aromikkuutta. Maaperä on savea ja kalkkikiveä. Köynnökset ovat noin 15-30-vuotiaita. Rypäleet kerätään käsin, 6-8 tunnin kuorikontakti, 16 asteen lämpötilassa.

Viinin kuvaus

Väriltään vaaleankeltainen, tuoksussa valkopersikkaa, hentoa minttua ja sitruunaa. Maussa raikasta hedelmäisyyttä ja mineraalisuutta, sekä hentoa greippisyyttä. Tyylikäs ja tasapainoinen viini.

Viinin käyttö

Sopii nautittavaksi voimakkaidenkin kalaruokien kanssa, sekä muiden merenelävien pariksi. Tarjoillaan viilennettynä 10-12 asteeseen.

Soveltuvuus

ÄyriäisetLintuVoimakkaat kalaruoat

Lisätiedot

Tuottaja François Lurton
Maa Ranska
Alue/luokitus IGP Côtes de Gascogne
Viinityyppi Valkoviinit
Rypäleet Sauvignon Blanc
Täyteläisyys
Hapokkuus Korkea
Sokeripitoisuus 1.7
Alkoholipitoisuus 12 %
Saatavuus Ravintolamyynti
Pullokoot 75 cl
Suljin Luonnonkorkki
Laatikkokoko 6
Alkon tuotenro
Suositushinta
Lehdistömaininnat
Kilpailumenestys
Sertifikaatit