Domaine du Ministre

François Lurton

Lurton on vuonna 1858 perustettu maineikas perheomisteinen viinitalo. Vuonna 1953 tila jaettiin neljän lapsen kesken. Heistä vanhimman, André Lurtonin poika François Lurton syntyi vuonna 1958.

Lurtonin viidennen sukupolven edustaja François ei seurannut perinteisiä bordeauxlaisia polkuja. Hän oli ensimmäisten joukossa ”flying winemaker” eli lentävä viinintekijä, joka etsii parhaimman terroirin maarajoista välittämättä. Nykyään François Lurton tekee viiniä Ranskassa, Espanjassa, Argentiinassa ja Chilessä.

François Lurton loi vuonna 1998 Lurtonin lippulaivatuotteen, Les Fumées Blanchesin. Vuonna 2007 perustettiin Domaines François Lurton.

François Lurtonin viinitarhat ovat biodynaamisesti hoidettuja ja viini tehdään mahdollisimman luonnonmukaisesti nykyaikaista teknologiaa hyödyntäen. François pyrkii tiiminsä kanssa löytämään kullekin maaperälle parhaiten sopivan rypäleen. Tavoitteena on tehdä luomuviinejä, jotka maistuvat paremmilta kuin perinteisin keinoin viljellyt viinit.

Viinit ovat puhtaita ja tyylikkäitä, ranskalaiseen tyyliin tehtyjä, mutta sisältävät aina kasvupaikkansa tuomaa alueelle tyypillisiä vivahteita.

Domaine du Ministre

Rypäleet tulevat Murviel les Béziersin kylästä, Saint-Chinianista. Ilmasto on välimerellinen, kuumat kuivat kesät ja leudot talvet. Meren läheisyys tuo viineihin eloisuutta ja aromikkuutta. Viiniköynnökset ovat noin 20-vuotiaita. Rypäleet kerätään käsin. 8 kuukauden tammikypsytys kullekin viinille erikseen, sekoituksen jälkeen vielä 4 kuukauden tammikypsytys.

Viinin kuvaus

Viininpunainen väri. Tuoksu vivahteikas, jossa kirsikkaa, luumua, mausteisuutta, yrttejä ja kahvia. Maku on tasapainoinen, tanniinit silkkisiä, maussa myös punamarjaisuutta ja tummasuklaata.

Viinin käyttö

Sopii liharuokien, kuten lampaan, ankan ja porsaan kanssa. Kokeile myös erilaisten juustojen kanssa. Tarjoillaan viilennettynä 17-19 asteeseen.

Soveltuvuus

JuustotLintuMiedot liharuoat (esim. porsas)

Lisätiedot

Tuottaja François Lurton
Maa Ranska
Alue/luokitus AOP Saint-Chinian
Viinityyppi Punaviinit
Rypäleet Grenache
Mourvedre
Syrah
Täyteläisyys Täyteläinen
Hapokkuus
Sokeripitoisuus
Alkoholipitoisuus %
Saatavuus Ravintolamyynti
Pullokoot 75 cl
Suljin Luonnonkorkki
Laatikkokoko 6
Alkon tuotenro
Suositushinta
Lehdistömaininnat
Kilpailumenestys
Sertifikaatit