Châteu des Erles Fitou

François Lurton

Lurton on vuonna 1858 perustettu maineikas perheomisteinen viinitalo. Vuonna 1953 tila jaettiin neljän lapsen kesken. Heistä vanhimman, André Lurtonin poika François Lurton syntyi vuonna 1958.

Lurtonin viidennen sukupolven edustaja François ei seurannut perinteisiä bordeauxlaisia polkuja. Hän oli ensimmäisten joukossa ”flying winemaker” eli lentävä viinintekijä, joka etsii parhaimman terroirin maarajoista välittämättä. Nykyään François Lurton tekee viiniä Ranskassa, Espanjassa, Argentiinassa ja Chilessä.

François Lurton loi vuonna 1998 Lurtonin lippulaivatuotteen, Les Fumées Blanchesin. Vuonna 2007 perustettiin Domaines François Lurton.

François Lurtonin viinitarhat ovat biodynaamisesti hoidettuja ja viini tehdään mahdollisimman luonnonmukaisesti nykyaikaista teknologiaa hyödyntäen. François pyrkii tiiminsä kanssa löytämään kullekin maaperälle parhaiten sopivan rypäleen. Tavoitteena on tehdä luomuviinejä, jotka maistuvat paremmilta kuin perinteisin keinoin viljellyt viinit.

Viinit ovat puhtaita ja tyylikkäitä, ranskalaiseen tyyliin tehtyjä, mutta sisältävät aina kasvupaikkansa tuomaa alueelle tyypillisiä vivahteita.

Châteu des Erles Fitou

Château des Erles sijaitsee Villeneuve Corbièresin kukkuloilla Haut-Fitoun sydämessä. Ilmasto on välimerellinen, kuumat kuivat kesät ja leudot talvet. Meren läheisyys tuo viineihin eloisuutta ja aromikkuutta. Syrah köynnökset ovat noin 20-vuotiaita Grenache ja Carignan 30-50-vuotiaita. Rypäleet kerätään käsin. 18 kuukauden tammikypsytys, 600 litran tammitynnyreissä. Viini pullotetaan suodattamattomana.

Viinin kuvaus

Intensiivisen punainen väri, tuoksussa tummaa hedelmää, kuten mustaherukkaa, kirsikkaa ja luumua. Maku on aromikas ja täyteläinen sekä kevyen mausteinen.

Viinin käyttö

Sopii liharuokien kanssa nautittavaksi, kokeile myös muita kevyesti maustettuja ruokia ja juustoja. Tarjoillaan viilennettynä 18-19 asteeseen.

Soveltuvuus

JuustotMausteinen ruokaMiedot liharuoat (esim. porsas)Voimakkaat liharuoat (esim. nauta)

Lisätiedot

Tuottaja François Lurton
Maa Ranska
Alue/luokitus AOP Fitou
Viinityyppi Punaviinit
Rypäleet Carignan
Grenache
Syrah
Täyteläisyys Täyteläinen
Hapokkuus
Sokeripitoisuus
Alkoholipitoisuus 14 %
Saatavuus Ravintolamyynti
Pullokoot 75 cl
Suljin Luonnonkorkki
Laatikkokoko 6
Alkon tuotenro
Suositushinta
Lehdistömaininnat
Kilpailumenestys
Sertifikaatit