Blandy's Madeira
Blandy’s on vuonna 1811 perustettu viinitalo, joka on Madeiran alkuperäisistä tuottajista ainoana edelleen täysin perheomisteinen. Perheyritys tuottaa Madeiraa kaikissa laatuluokissa ja on erityisen tunnettu Bual-viineistään sekä vuosikertamadeiroistaan. Tänä päivänä Blandyn suku on Madeira Wine Companyn pääosakas.
Blandy’s Santa Luzia Madeira
Santa Luzia on Blandyn tuoteperheen tunnetuin klassikko Suomessa. Santa Luzia Madeiran perusviiniä käytetään ensin 48 tuntia, jonka jälkeen käyminen pysäytetään lisäämällä viiniin. Väkevöinnin jälkeen Santa Luzia siirretään ”estufa”-tankkeihin, joissa viini pidetään 45-50˚C lämpötilassa kolmen kuukauden ajan. Esfuta-prosessi simuloi entisaikojen pitkiä laivamatkoja, jolloin madeiraviini syntyi tasaisessa lämmössä laivan ruumassa. Santa Luzia kypsyy vielä kaksi vuotta amerikkalaisissa tammitynnyreissä ennen pullotusta. Tuloksena on hieman hapettunut, luonteikas ja makea viini.
Viinin kuvaus
Kirkas ja lämmin, hieman ruskeaan vivahtava väri. Tuoksussa tyypillisiä madeiran aromeja: kuivattuja hedelmiä, toffeeta, paahteista karamellia sekä hieman hapettuneisuutta ja kypsyyttä. Maku on tuoksun mukainen, makea, rikas ja pehmeä. Jälkimaussa miellyttävää hapokkuutta, tammea ja suklaata.
Viinin käyttö
Erilaisten kakkujen ja leivonnaisten kanssa tarjottavaksi ja on erinomainen kypsien juustojen kanssa. Käytetään usein myös kastikkeen maustajana.