Kirjoitettu

Orange gold – LOISTELIAS RUOKAVIINI ALKUSYKSYYN

Gérard Bertrand on entinen rugbytähti sekä intohimoinen viinintekijä, joka johtaa nimeään kantavaa viinitaloa Etelä-Ranskassa. Hän on tunnettu biodynaamisesta viljelystä ja Languedocin terroirin vaalimisesta. Laatu, luonto ja intohimo yhdistyvät talon monipuolisessa valikoimassa.

Gérard Bertrandin oranssiviini Orange Gold (20,90 €) syntyi, kun viinitalo yhdisti 4500 vuotta vanhan viininvalmistustekniikan ja joukon välimerellisiä rypälelajikkeita. Viiniä valmistettaessa luomurypäleiden kuoret ja rangat maseroituvat mukana 10–15 päivää, mikä tuo juomaan sen kauniin oranssin värin sekä rakennetta ja hennon tanniinisuuden.

Helsingin Sanomien viinitoimittaja Jouko Mykkänen kuvaili (HS 31.1.2025) Orange Goldia arviossaan näin: ”Viinin tanniineja on turha pelätä, ne ovat mietoja ja enemmän karvaan makuisia kuin kuivattavan kireitä. Tanniinit ovat itse asiassa hienosti tasapainossa runsaan maun kanssa. Ihastuttava viini on monikäyttöinen ruokaviini ja ehdottomasti hintansa arvoinen.”

Kuparinoranssin viinin moniulotteisessa tuoksussa voi erottaa valkoisia kukkia, aavistuksen valkopippuria sekä hedelmäisyyttä kuten persikkaa, aprikoosia ja luumua. Pyöreä ja suunmyötäinen maku on raikas ja pieni tanniinisuus tuo siihen tasapainoa ja elävyyttä. Jälkimaussa nousee esiin vielä herkullista bitterisyyttä.

Orange Gold on todella monipuolinen ruokaviini. Oranssiviinin tanniinit antavat lisänsä viinin makuun, joten se kestää hyvin runsaita ja täyteläisiäkin ruokia. Kala-, sieni- ja kasvisruokien lisäksi tämä eteläranskalainen sopii yhteen varsinkin vaalean lihan, kuten kanan ja myös juustoisten ruokien kanssa. Kokeile yhdistää se myös vaikka intialaisten curryjen tai aasialaisten ruokalajien kanssa.

🍷 Gérard Bertrand Orange Gold 2022
🇫🇷 Ranska
🍇 Chardonnay, Grenache Blanc, Marsanne, Mauzac, Viognier

LINKKI HS-JUTTUUN: https://www.hs.fi/ruoka/art-2000010985162.html
LINKKI TUOTESIVULLE: https://www.winestate.fi/pro/viinit/gerard-bertrand-orange-gold/