Lomalla lounaaksi syödään pizzaa! Eikä mitä tahansa pizzaa, vaan hunajalla höystetyillä naattiporkkanoilla, runsaalla rakuunalla ja saksanpähkinöillä sekä kesänvihreällä kastikkeella täytettyä porkkanapizzaa. Ota resepti juomasuosituksineen talteen tästä!
Pidä varasi perunapizza, sillä tämän kesän paras pizza syntyy varhaisporkkanoista! Halkaistut porkkanat keitetään kevyesti, valellaan hunajalla ja asetellaan tuoreista yrteistä sekoitetun soosin päälle yhdessä rakuunan, saksanpähkinöiden ja mozzarellan kanssa. Makuelämyksen kruunaa tuorepesto sekä lasillinen kuivaa, mutta hedelmäistä Anselmann Riesling Classic -valkoviiniä, joka säestää sulokkaasti makean porkkanan, suolaisen juuston ja paahteisen pähkinän makumaailmaa.
Satokausi-keittiössä pizzakastikkeeseen kerättiin rakuunan lisäksi tuoretta tilliä, ruohosipulia ja basilikaa, mutta soosiin voi sekoittaa muitakin saatavilla olevia yrttejä. Lisäämällä lempiyrttejäsi saat kastikkeesta vieläkin maistuvamman. Kastikkeen pohjaksi vaahdotetaan kermaa, joten juustona on hyvä käyttää nesteeseen pakattujen mozzarellapallojen sijaan kiinteää mozzarellaa, ettei pohja vetisty ja tee syömisestä hankalaa.
Täytteeksi kannattaa valita pienempiä naattiporkkanoita, jotta ne ehtivät varmasti kypsyä nopean esikeittämisen ja pizzan paistamisen aikana. Jos käytät tavallisia porkkanoita, viipaloi ne noin puolen sentin paksuisiksi kiekoiksi ennen kiehauttamista. Hunajan kanssa ei kannata pihistellä, sillä sen sisältämä sokeri karamellisoi porkkanoiden pinnan ihanaksi paistamisen aikana. Jos hunajaa ei ole, voit korvata sen esimerkiksi vaahterasiirapilla.
Ps. Lomalla on lupa ottaa rennommin ja hankkia pizzapohjat tai -taikina valmiina. Jos pizzapohjien pyörittely kuitenkin kiinnostaa, kokeile tämän grillipizzareseptin kylmäkohotettavaa taikinaa, joka nostaa kesäisen pizzaelämyksen taatusti aivan uudelle tasolle.
Rakuunalla maustettu porkkanapizza
4 valmista pitsaa
Kastike:
- 5 dl kermaa
- 1 dl raastettua pecorinojuustoa
- 1 dl tuoretta basilikaa
- 0,5 dl tuoretta rakuunaa
- 0,5 dl tuoretta tilliä
- 0,5 dl tuoretta ruohosipulia
- 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja puolitettuina
- 2 reilua hyppysellistä suolaa
- 1 pieni hyppysellinen rouhittua mustapippuria
Porkkanat:
- 10 pientä naattiporkkanaa
- 4 rkl juoksevaa hunajaa
- suolalla maustettua vettä keittämiseen
Muut ainekset:
- 4 pizzapohjaa (voit valmistaa itse esimerkiksi grillipizzan pohjan ohjeella)
- 2 dl tuorepestoa (voit valmistaa itse porkkanoiden naateista)
- kourallinen saksanpähkinöitä kevyesti murskattuna
- 250 g kuivaa mozzarellaa viipaleina
- kourallinen tuoretta rakuunaa
Yhdistä kastikkeen kaikki ainekset kulhossa ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita niin kauan kunnes kastike paksuuntuu eli kerma vatkaantuu. Varo kuitenkin vispaamasta kastiketta liian kauan, ettei kerma muutu voiksi. Säilytä soosi jääkaapissa, kunnes olet valmistellut muut raaka-aineet.
Huuhtele porkkanat ja poista niiden naatit. Jos haluat, voit valmistaa tuorepeston käyttämällä porkkanoiden naatteja.
Halkaise porkkanat pituussuunnassa ja keitä niitä 3–5 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä keitetyt porkkana juoksevan, kylmän veden alla. Valele porkkanoiden pintaan hunajaa.
Muotoile pitsapohjat ja levitä päälle vihreää pizzakastiketta. Asettele soosin päälle hunajalla valeltuja porkkanapuolikkaita ja mozzarellaviipaleita. Lisää lopuksi pesto pieninä kekoina sekä hieman murskattua saksanpähkinää. Ripottele päälle vielä rakuunanlehtiä. Säästä yrttiä ripoteltavaksi myös kypsien pizzojen päälle.
Kypsennä pizzat haluamallasi tavalla – esimerkiksi pizzakiven päällä kiertoilmauunissa, grillissä tai pizzauunissa.
Viinisuositus: Anselmann Riesling Classic
Jos rakastat runsaan hedelmäistä ja freesiä valkkaria, jossa on hapot kohdillaan, ota suunta Pfalziin! Saksalaisittain verrattain lämpimältä viinialueelta tulee rieslingejä, jotka hakevat vertaistaan. Jo vuosisatoja viiniä tehneen Anselmannin perheen Anselmann Riesling Classic on hapokas ja rento valkkari, joka hurmaa aprikoosin ja hunajamelonin aromeillaan.
Pöydässä tämä kameleontti sopii lähes kaiken kanssa. Jos tykkäät klassikoista, pyöräytä jokirapu-caesarsalaatti tai kuhaa voi-valkoviinikastikkeessa. Anselmann Riesling Classic maistuu myös kasvissosekeittojen ja erilaisten piiraiden kanssa – oli niiden täytteenä sitten fetaa, pinaattia tai savulohta. Eikä ole synti nautiskella tätä rieslingiä sellaisenaan: Riesling-rypäle maistuu nyt syksyn tullen ihan yhtä ihanalta kuin kesälläkin. Porkkanapitsa on tietysti täsmäpari vailla vertaa!