Pihistä tai panosta: Mitä viinejä tarjolle kesän juhliin?

23.5.2023 - Artikkelit|

Viinihyllyillä on nyt varaa valita: hanki kesän juhliin todelliset löydöt tai himoitut herkut!

Juhlat ja kuplat kuuluvat yhteen! Kuohuvat toimivat etenkin juhlat aloittavana alkumaljana, mutta kuohuvia voi tarjota läpi kattauksenkin. Etenkin samppanjat ovat verrattomia ruokajuomia jos tarjolla on kirjava kattaus erilaisia juhlaherkkuja. Tyylikäs kuohuviini tai samppanja ratkaisee monesti myös lahjapulmat.

PIHISTÄ: Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut (16,99 €)lindauer special reserve blanc de blancs

Lindauer on Uuden-Seelannin suosituin viinituotemerkki ja johtava kuohuviinituottaja – viiniltä löytyy vannoutuneet fanit myös Suomesta ja Lindauer onkin pokannut monia palkintoja, viimeisimpänä Viinilehden Vuoden kuohuviinin tittelin vuonna 2022. Kuohuviinistä löytyy upeita paahteisia aromeja. Se rokkaa etenkin aperitiivina kuin myös tapastyylisten tarjottavien kanssa. Hyvä kuohuviini myös ihan sellaisenaan nautiskeluhetkiin, kun juhlat ovat onnistuneesti paketissa!

PANOSTA: Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut (59,99 €)Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut

Kun Alkosta haluaa hyvän samppanjan, kannattaa ehdottomasti tutustua tuottajaan nimeltä Charles Heidsieck! Tämä viini pokkasi vuonna 2023 Viinilehden samppanjakisassa pronssia ja se onkin mieletön juhlien aloittava aperitiivi. Juoma kantaa upeasti, kun pöytään katetaan äyriäisiä ja mereneläviä sekä runsaita kalaruokia. Tai pohditko mikä viini lahjaksi? Samppanja on aina tyylikäs vieminen viininrakastajalle!


Kuohuviinit kuuluvat juhlan hetkiin ja yhä useammin tarjolle katetaan myös alkoholittomia vaihtoehtoja. Tutustu tänä kesänä ainakin näihin kahteen holittomaan kuohariin!

PIHISTÄ: Barrels and Drums Chardonnay Non-alcoholic Sparkling (8,49 €)barrels and drums alkoholiton kuohuviini

Alkumaljaksi erinomaisesti sopiva Barrels & Drum voitti 2019 Vuoden Viinit -kultamitalin alkoholittomien sarjassa. Täysiverinen Chardonnay-perusviini valmistetaan ensin normaalisti, jonka jälkeen siitä poistetaan alkoholi tyhjiötislausmenetelmällä. Tämän jälkeen kuohuviini valmistetaan hiilidioksidia lisäämällä. Raikkaan hedelmäinen ja uskottava alkoholiton kuohuva, joka ei ole liian makea.

PANOSTA: Dr. Loosen Riesling Sparkling Alcohol-Free (11,99 €)alkoholiton kuohuviini dr. loosen riesling

Tässä on todiste, että Riesling sopii mainiosti myös alkoholittoman kuohuviinin valmistukseen! Taustalla toimii Moselin riesling-guru Ernst Loosen. Viinissä on rieslingille tyypillistä päärynää ja ryhdikästä hapokkuutta. Viini valmistetaan terästankeissa ja käyminen lopetetaan jäähdyttämällä tankit, jolloin sokeripitoisuus pysyy luonnollisesti korkeana. Upea maljajuoma ja sushiaterian täydentäjä.


Suomalaisten riesling-rakkaus ei osoita hiipumisen merkkejä, ja hedelmäinen valkoviini sopiikin kesän juhlapöytiin kuin nenä päähän!

PIHISTÄ: Cono Sur Bicicleta Riesling (10,99 €)cono sur bicicleta valkoviini

Bicicleta Riesling on lompakko- ja ympäristöystävällinen ruokapöydän moniottelija ja viini moneen tilanteeseen. Sen intensiivinen aromaattisuus ja raikas hapokkuus saavat alkunsa Chilen viileässä Bio Bio -laaksossa, jossa Riesling-rypäleet nauttivat pitkästä kasvukaudesta. Tälle hedelmäpommille ei näytetä valmistuksen aikana tammea, vaan vihreän omenaisuuden ja sitruksisuuden annetaan velloa valtoimenaan. Kun kokonaisuutta siivittää aavistus jäännössokeria, on makunautinto taattu.

PANOSTA: Mud House Riesling (15,49 €)mud house riesling

Viinin kotipaikka on ruokarakastajien ”best kept secret”, luonnonkaunis Waipara Valleyn laatuviinialue. Alue tunnetaan foodie-kansan keskuudessa upeista raaka-aineista ja rennoista viinitalo-ravintolayhdistelmistä. Viinin tuoksussa löytyy hieman kukkaisia aromeja sekä mehiläisvahaa ja graniittikiveä. Kypsä ja mehukas sitruksisuus, lime sekä greippi toistuvat maussa ja yhdistyvät kutkuttavaan mineraalisuuteen. Puolikuiva maku sopii monipuolisesti kesäruuille, myös aasialaisten ja tulisempien ruokien ja marinadien kanssa. Vuoden valkoviini 2021.


Pinot Noirit ovat upeita ruokaviinejä ja nämä kannatta käyttää nopeasti jääkaapin kautta ennen niiden tarjoilua. Puoli tuntia viileässä riittää!

PIHISTÄ: Cono Sur Bicicleta Pinot Noir (10,99 €)cono sur bicicleta pinot noir

Viini ansaitsi kultamitalin Vuoden Viinit 2020 -kilpailussa. Ei siis ihme, että kyseessä on yksi Alkon myydyimmistä pinot noireista. Tuomaritkin hurmannut terhakas tasapaino kertoo huikeasta hinta-laatusuhteesta. Keskitäyteläisestä mausta löytyy mehukasta punaista marjaa ja kokonaisuus on asiaankuuluvan raikas ja mutkaton. Viini on parhaimmillaan nautittuna kesään sopivasti aavistuksen viilennettynä.

PANOSTA: Mud House Central Otago Pinot Noir (17,98 €)

Mud House tekee myös gastronomista, moniulotteista Pinot Noiria! Rypäleet kasvavat Central Otagossa, jossa on täydellisyyttä hipovat olosuhteet hedelmäisten ja silkkisten pinot-viinien viljelyyn. Mausteisesta ja marjaisasta mausta voi aistia kirsikkaa, karpaloa, vadelmaa ja pippurisuutta. Viiniin tuo lisää rakennetta pieni tanniinisuus ja tyylikäs, hyvin maltillinen tammitus. Yhdistelmä tekee siitä makoisan viinin kesäiseen grillailuun. Grillimestarin suosikki lämpimiin kesäpäiviin myös siitä syystä, että tämäkin Pinot on parhaimmillaan hieman viilennettynä.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.