Helppo suolainen piirakka ja täydellisen tasapainoinen, kuiva kuohuviini ovat kevään upein pari! Tämä parivaljakko hurmaa sekä rennolla vappubrunssilla, piknikeillä, äitienpäivänä että kevään juhlien buffapöydässä. Ota Kokit ja potit -Hannelen laatima resepti viinisuosituksineen talteen!
Suolaisen piirakan pohjana toimii rapeaksi ilman täytteitä paistettu voitaikinalevy, jonka rapeus säilyy mainiosti, vaikka piirakka saakin mehevät täytteet.
Täyte on yhdistelmä keveyttä, raikkautta ja suolaisuutta sekä helposti syntyvää näyttävyyttä. Piirakka on helppo tehdä kasvipohjaisena, kun muistaa valita peston, tuorejuuston ja fetan vegaanisina vaihtoehtoina – muista tarkistaa myös käyttämäsi voitaikinan kasvipohjaisuus.
Suolaisen tarjottavan pariksi sopii erinomaisesti Viinilehden vuoden kuohuviiniksi vastikään valittu Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut (17,98€), jossa on vivahteikas maku ja nautinnolliset kuplat. Perinteisellä menetelmällä valmistettu kuohuviini on loistava pari suolaiselle piirakalle, mutta kuohuviini kannattaa muistaa myös valittaessa juhlien alkumaljaa tai sopivaa juomaa ruokaisille salaateille tai kalaruoille.
HELPPO SUOLAINEN PIIRAKKA
- 1 iso voitaikinalevy (600 g)
- 1/2 dl maitoa tai kauramaitoa
- 1/2 tl kurkumaa
- 2 rkl seesaminsiemeniä
- 1 dl pestoa
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa (tai kasvipohjaista vaihtoehtoa)
- 1 sitruunan kuori raastettuna (keltainen osa)
- 1 sitruunan mehu
- Iso kourallinen tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. lehtipersilja ja/tai basilika)
- 1/2-3/4 tl suolaa
- 3 kourallista salaatinversoja tai esim. babypinaattia
- 100 g fetajuustoa (tai vegaanista tuorejuustoa)
- syötäviä kukkia
- basilikanlehtiä
- 400 g kirsikkatomaatteja
- 2 rkl oliiviöljyä
- hieman suolaa
Ota voitakinalevy sulamaan. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Laita huuhdellut kirsikkatomaatit uunivuokaan ja huiski päälle öljyä sekä hieman suolaa. Paahda tomaatteja 15-20 minuuttia eli kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Jätä jäähtymään.
Levitä sulanut voitaikinalevy ja kaulitse sitä hieman isommaksi. Viillä 2 cm etäisyydeltä taikinalevyn reunoilta taikinaa veitsellä tehden piirakkapohjaan ”reunat”. Varo viiltämästä aivan läpi saakka.
Sekoita (kaura)maito ja kurkuma ja voitele piirakkapohjan reunat (eli ne 2 cm tekemäsi viillon ulkopuolelta) seoksella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Paista pohjaa uunissa noin 20 minuuttia eli kunnes se on kullanruskea. Ota pohja uunista ja painele keskusta alas. Näin reunat jäävät koholle ja piirakkapohja tekee ikään kuin kaukalon. Anna piirakkapohjan jäähtyä.
Sekoita maustamaton tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste, sitruunamehu sekä iso kourallinen hienonnettuja yrttejä. Mausta suolalla. Maista ja säädä tarvittaessa makua lisäämllä suolaa tai hapokkuutta.
Levitä piirakan pohjalle pestoa. Levitä peston päälle tuorejuustoseos, salaatinversot tai pinaatti, murusteltu feta sekä paahdetut kirsikkatomaatit.
Koristele basilikanlehdillä sekä halutessasi tuoreilla kukilla.
VINKKI! Voit jättää halutessasi pienen osan tuorejuustoseoksesta erilleen ja tarjota sen piirakan rinnalla. Näin jokainen voi halutessaan lisätä nokareen tuorejuustoseosta piirakkapalansa päälle.