Oletko jo tutustunut hiilineutraaleihin viineihin?

20.5.2021 - Artikkelit|

Viinintuotannon eettisyydestä ja ympäristövaikutuksista puhutaan yhä enemmän. Meillä Suomessa tämä näkyy siinä, että ympäristöystävällinen tuotantotapa vaikuttaa jo monen vastuullisia valintoja suosivan, ilmastoasioissa valveutuneen viininystävän ostopäätökseen. Nyt tätä valintaa helpottaa Alkon uusi Hiilineutraali-symboli. 

Hiilineutraali-symbolilla merkitään sellaiset viinit, joiden ympäristöpäästöjä on Alkon mukaan ”todennetusti vähennetty ja jäljelle jäävät päästöt kompensoitu”. Selkeän symbolin lisäksi CO2-neutraaliksi sertifioidun viinin etikettiin on merkitty sertifikaatin varmentanut ulkopuolinen taho. Esimerkiksi uusiseelantilaisen Mud House Sauvignon Blanc -valkoviinin on sertifioinut riippumaton brittiläinen The Carbon Trust.

Siinä missä Alkon Hiilineutraali-symboli kattaa tuotteen valmistukseen eli viininviljelyyn ja -tuotantoon liittyvät päästöt, maailmalla on myös viinitaloja, jotka kiinnittävät huomiota viinin kuljetuksesta syntyviin ilmastopäästöihin ja neutralisoivat ne. Meillä Suomessa tunnetuimpia näistä on chileläinen Cono Sur, jonka viinien kuljetukset on Carbon Neutral Delivery -sertifioitu

Miten viinistä tulee hiilineutraali?

Yli 80 prosentin päästöosuudellaan hiilidioksidi (CO2) on yleisin maapallon ilmakehään pääsevistä kasvihuonekaasuista. Viinintuotannossa ilmakehään kertyy CO2-päästöjä niin viinin viljelystä, valmistamisesta kuin kuljettamisestakin. Näiden yhteenlaskettu summa on viinin hiilijalanjälki.

Hiilijalanjäljeltään neutraaliksi sertifioidun viinin tuotannossa syntyneet hiilidioksidipäästöt on kompensoitu nollaan. Tällaisten viinien valmistuksesta aiheutuva hiilijalanjälki jäljitetty ja laskettu tarkoin, ja ympäristökuormitus kompensoitu edistämällä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tähtääviä hankkeita – kuten esimerkiksi Mud Housen viinitalo tekee yhteistyössä ilmastoasioihin ja kestävään kehitykseen erikoistuneen ClimateCaren kanssa.

Hiilineutraaliuteen sitoutuminen on mittava panostus viinitilalta – ja monivuotinen projekti. Sertifioinnin uusimista varten hiilijalanjälki analysoidaan säännöllisesti.

Mud Housen viinit ovat sertifioidusti hiilineutraaleja

Uuden-Seelannin eteläsaaren klassikkoalueilla Marlborough’ssa, Waiparassa ja Central Otagossa viiniä tuottava Mud House viljelee tarhojaan Sustainable Winegrowing New Zealand -ohjelman viitoittamana. Kunnianhimoinen tila tuottaa nykyään kaikki Euroopan markkinoille tuodut viininsä hiilineutraalisti. Viininteosta vastaavat uusiseelantilaiset Cleighten Cornelius ja Krystal Palmer.

Laadukkaista lajikeviineistä tunnetun talon hiilijalanjäljeltään kompensoitu Mud House Sauvignon Blanc on herkullisuudessaan taattua Marlborough’ta: nokkosen, raparperin, herukan, karviaisen ja passionhedelmän aromeilla hurmaavassa valkoviinissä on upean sitruksinen maku ja rapsakka hapokkuus. Tähän vuodenaikaan mainiosti istuva viini pitää kesäisistä salaateista, nokkospestosta, vuohenjuustosta, keveistä kana- ja kalkkunaruoista, cevichestä ja muista merenherkuista.

Sauvignon blanc -viinien ohella Mud Housen tlla tunnetaan rieslingeistään. Mud House Riesling valittiin juuri Viinilehden Vuoden Valkoviiniksi 2021.

Hiilineutraalit viinit ovat pian yhä useamman huulilla?

Hiilijalanjäljeltään neutraaleille viineille on sosiaalista tilausta, sillä jo moni meistä haluaa vaikuttaa omilla valinnoillaan ja kulutustottumuksillaan yhteiseen hyvään – maapallomme tulevaisuuteen. Vihreästä jalanjäljestä tunnistettavan Hiilineutraali-symbolin myötä ostohetkellä on nyt entistä helpompi suosia ympäristövastuullisten tuottajien viinejä.

Hiilineutraali-symboli on uusin lisäys Alkon vastuullisen valikoiman Vihreä valinta -merkintöihin. Vihreä valinta -merkki on jo joka kolmannella Alkon tuotteella.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.