Nyt satsataan! – 5 x todellinen laatuviini jouluun

29.11.2023 - 5 x paras|Artikkelit|

On olemassa sanonta, että suomalaiset ovat valmiita käyttämään viiniin rahaa kahdesti vuodessa: pääsiäisenä ja jouluna. Tässä viisi todellista laatuviinivalintaa jouluun!

1. Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir

Muhkea pinot noir joulupöydän vieraita ihastuttamaan | 19,99 €cono-sur-20-barrels-pinot-noir-2018

Rypäleen alkukodin, eli Ranskan Bourgognen oppien mukaan tehty Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir on huippuesimerkki laadukkaasta chileläisestä pinot noirista. Sen monivivahteinen tuoksu on täynnä kypsää marjaisuutta ja paahteisuutta. Muhkea ja mokkainen maku on pinot noiriksi täyteläisehkö ja tuoksun tavoin täynnä kypsää marjaisuutta. Makua ryhdittää tyylikäs hapokkuus, joka tekee tästä loistavan ruokaystävällisen viinin.

Kokkaa tämän viinin kylkeen pieteetillä pienriistaa, kuten riekkoa tai kyyhkyä tai turvaudu pitkään haudutettuun liharuokaan, esimerkiksi burgundinpataan tai karjalanpaistiin. Poronkäristyskään ei varmasti pistä pahaksi tämän kanssa kaveeraamista.

Viinilehti valitsi tämän viinin Vuoden punaviiniksi vuonna 2022.

2. Black Stallion Cabernet Sauvignon 2020

Herkullisen täyteläinen punaviini Napa Valleysta | 29,99 €black stallion Cabernet Sauvignon

Noin tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta pohjoiseen levittäytyvän Napa Valleyn ilmasto on suotuisa viininviljelylle, etenkin hitaasti kypsyvälle Cabernet Sauvignonille; lämmintä ja aurinkoista ilmanalaa viilentävät aamusumut ja kylmä merivirta. Napan laaksosta tuleva Black Stallion Cabernet Sauvignon on herkullisen täyteläinen, ryhdikäs ja harmoninen jenkkiviini, joka ei jätä ketään kylmäksi. Viinilehti innostui antamaan tälle vanhaan hevosmaneesiin rakennetun viinitilan huipputyylikkäälle cabernet’lle viisi tähteä! Lisäksi Wine Enthusiast valitsi tilan vastikään Amerikan Vuoden viinitilaksi.

Olemukseltaan hurmaavan rotevan Black Stallion Cabernet Sauvignon -viinin tuoksusta on helppo löytää Cabernet-rypäleelle tyypillistä mustaherukkaa ja karhunvatukkaa, joita säestävät tumman kirsikkaiset, pippuriset, neilikkaiset ja suklaiset aromit. 18 kuukauden tynnyrikypsytys pääosin ranskalaisessa tammessa tuo tämän jenkkiviinin suutuntumaan tyylikästä paahteisuutta.

Black Stallion Cabernet viihtyy sisältä roseeksi jätetyn hirvenlihan sekä uunissa valmistetun karitsankareen rinnalla. Mainio punaviini myös sellaisenaan nautiskeluun tai vahvojen, kovien juustojen kanssa siemailtavaksi.

3. Masi Costasera Amarone Classico

Pehmeä jättiläinen ilta-auringon lämmittämiltä tarhoilta | 44,98 €

Masi Costasera saa nimensä ilta-auringon lämmittämiltä tarhoilta. Garda-järveltä puhaltava lämmin tuuli viettelee henkeäsalpaavista näkymistä nauttivan turistin lisäksi myös viiniköynnöksiä, edesauttaen rypäleiden tasaista kypsymistä.

Costasera Amarone Classico on uniikki viini, jota tuotetaan vain Valpolicellan alueen perinteisistä lajikkeista, Corvinasta, Molinarasta ja Rondinellasta. Kerätyt rypäleet pääsevät kuivumaan sadonkorjuun jälkeen perinteisesti bambumatoille, joiden päällä ne kuivuvat kolmesta neljään kuukautta, haihduttaen itsestään vettä, ja antaen tilaa rypäleen sisällä piilevien, muhkeiden makujen tiivistymiselle.

Lopputuloksena syntyy kirsikkaa ja kiehtovan lempeitä mausteisia aromeja sisäänsä kätkevä lempeä jättiläinen. Viini, jota todella voidaan pitää vertailukohtana muihin amaroneihin. Costaserassa on pehmeä suutuntuma, josta voi aistia kaakaota ja paahteisuutta, kirsikan ja luumun aromeja sekä aavistuksen kanelia ja vaniljaa – siis kaikki tarvittavat ainesosat täydelliseen paritukseen pitkään hautuneiden liharuokien tai kypsien juustojen seuraan. Toki, hurmaahan tämä viini myös loistavasti sellaisenaan.

4. Anselmo Mendes Contacto Alvarinho 2021Anselmo Mendes Contacto Alvarinho

”Mr Alvarinho” on yksi Portugalin parhaimpia viinintekijöitä | 19,99 €

Anselmo Mendes lukeutuu portugalilaisten viinintekijöiden kärkeen. Talo tuottaa laadukkaita uuden aallon viinejä Pohjois-Portugalissa Vinho Verden parhailla ala-alueilla, Anselmo Mendesin synnyinseuduilla. Palkittu ja ihailtu suunnannäyttäjä valmistaa pääosin valkoviinejä ja viininteossa on moderni, innovatiivinen ote.

Contacto on valmistettu Moncãon ja Melgaçon ala-alueiden vehreässä ilmastossa kypsyneistä Alvarinho–rypäleistä, matalalla joen penkereellä sijaitsevilta tarhoilta. Viini saa nimensä kuuden kuukauden kypsytyksestä sakan päällä.

Viinin maku on monivivahteinen, mineraalinen ja raikkaan hedelmäinen. Siinä on korkea hapokkuus ja täyteläinen suutuntuma. Contacto on loistava valinta salaattien, äyriäisten ja mietojen kalaruokien kumppaniksi.

5. Charles Heidsieck Reserve Champagne Brut

Elegantti ja paahteinen samppanja – myös puolikkaassa koossa! | 61,89 €Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut

Charles Heidsieck on upea samppanjatalo, joka tunnetaan hienostuneen runsaista samppanjoistaan. Talon rakastettu non-vintage-samppanja, Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut on elegantti, vivahteikas ja tyylikkään hapokas samppanja, jonka moniulotteisuuden taustalla ovat edellisten satovuosien reserviviinit.

Kun jouluaterialla tekee mieli panostaa juomapuoleen, Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut toimii niin ostereiden, graavatun lohen, mädin ja kaviaarin, pateiden kuin pikkupasteijoidenkin kanssa. Tämä Viinilehden viiden tähden viiniksi arvioima, intensiivisen hedelmäinen ja hurmaavan paahteinen samppanja maistuu juhlatunnelmaa nostattavana aperitiivinakin.

P.S. Samppanja on saatavilla nyt myös puolikkaassa pullokoossa!

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.