Mitalisadetta! – vuoden parhaat viinit on nyt valittu

18.4.2024 - Artikkelit|

Vuoden viinit -kilpailun voittajat ovat tässä! Roseekuohuviini ja ranskalainen chardonnay kruunattiin parhaista parhaimmiksi. 🏆

Vuoden viinit -kilpailun voittajat ovat nyt selvillä! Tuomareiden maistelu-urakka käsitti kaikkiaan yli 600 kilpailuun osallistunutta viiniä, joista on nyt valittu omien sarjojensa voittajat sekä vielä parhaista parhaimmat.

Vuoden viinit -kilpailussa oli tänä vuonna kaikkiaan 34 erilaista arvosteltavaa kategoriaa, jotka jaoteltiin esimerkiksi eri hintapisteisiin sekä uuteen ja vanhaan viinimaailmaan. Kisassa oli myös erillisiä rypälesarjoja ja omat kategoriansa esimerkiksi luomuviineille ja hanaviineille.

Jokaisesta kategoriasta valittiin yksi voittaja, jotka sitten kisasivat vielä parhaista parhaimman tittelistä.

🏆 VUODEN KUOHUVIINI -VOITTAJA:
Lindauer Special Reserve Rose Brut

Keväistä raikkautta ja herkullista marjaisuutta | 16,99 €lindauer special reserve rose brut

Rakastetut Lindauer-viinit ovat todiste siitä, että Uuden-Seelannin viileässä ilmastossa voi tuottaa huippulaadukkaita kuohuviinejä!

Lindauer Special Reserve Rose -kuohuviinissä on käytetty kolmea eri rypälettä; samppanjasta tutut Chardonnay ja Pinot Noir -rypäleet saavat viinissä kaveriksi Etelä-Afrikasta tutun Pinotagen. Kuohuviini on valmistettu samppanjoiden tavoin perinteisellä menetelmällä, ja sen pullokypsytys on kestänyt 24 kuukautta.

Pinot Noir ja Pinotage tuovat viiniin kauniin vaaleanpunaisen värin sekä makuun eloisaa mansikkaisuutta sekä punaposkisten omenoiden vivahteita. Pitkä pullokypsytys tuo viinin puolestaan samppanjamaisen briossisia ja keksimäisiä piirteitä.

Nauti vuoden parhaaksi kuohuviiniksi valittua Lindaueria esimerkiksi mansikka-vuohenjuustosalaatin, kepeiden merenantimien, tartarpihvin, ilmakuivatun kinkun tai vegenaposteltavien kaverina. Kuohuviini toimii oivasti myös aperitiivina.

🏆 VUODEN VALKOVIINI -VOITTAJA:
Domaine de l’Aigle Limoux Chardonnay 2022

Runsas ja paahteinen ranskatar | 25,98 €

Vuoden viinit -kilpailun parhaista parhain valkoviini on tässä!

Gérard Bertrand on Ranskan johtava luomuviinien tuottaja. Etelä-Ranskan Languedoc-Roussillonissa toimiva talo on myös alueen johtava laatuviinien valmistaja.

Tämä Languedocin korkeimpiin lukeutuva, Burgundin kasvuolosuhteita muistuttava, ympäristö tuottaa hitaan kypsymisen myötä aromaattisia ja korkeahappoisia rypäleitä, joihin kalkkikivimaaperä tuo herkullista mineraalisuutta. Viini käy viilennetyissä terästankeissa ja kypsyy 5–7 kuukautta hiivasakkansa kanssa, mikä tuo viiniin kermaisuutta ja voimaista rakennetta.

Kullankeltaisessa viinissä on runsaan aromaattinen tuoksu, jossa valkopersikkaa, hunajaa, yrttisyyttä ja marsipaanin sävyttämää paahteisuutta. Raikkaan hapokas, mineraalinen ja pitkä maku on runsas ja monipuolinen.

Domaine de l’Aigle Limoux Chardonnay sopii kermaisten kastikkeiden kanssa tarjotun vaalean lihan, sienten ja voimakasaromisten merenherkkujen parissa. Myös erinomainen juustoviini ja vuohenjuustopiiraiden kumppani.


🥇 KULTAA (roseeviinit alle 13 €): Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2023 (12,98 €)villa wolf pinot noir rose

Saksan kansainvälisesti tunnetuimman tuottajan Dr. Ernst Loosenin hyppysissä on syntynyt tämä rakastettu roseeviini. Se on ollut suoranaisessa mitalisateessa, sillä se on myös Viinilehden valinta vuoden 2023 roseeviiniksi.

Pfalzin lämmin ja aurinkoinen ilmasto kypsyttää Pinot Noir -rypäleet viiniä varten ihanteellisiksi. Pfalzia kutsutaankin usein Saksan Toscanaksi.

Kevyt ja raikas puolikuiva viini, jossa hyvä hapokkuus.Sopii sellaisenaan nautittavaksi, vaalealihaisten linturuokien, kalaruokien ja ruokaisten salaattien kanssa. Maista ja ihastu!

🥇 KULTAA (uuden maailman valkoviinit alle 13 €): Cono Sur Bicicleta Riesling Viognier Gewürztraminer 2022 (12,48 €)Cono Sur Bicicleta Riesling Viognier Gewürztraminer

Tämä oman sarjansa voittaja on raikkaan hapokas ja erittäin aromikas chileläinen! Nimensä mukaisesti Cono Sur Bicicleta Riesling Viognier Gewürztraminer on kolmen rypäleen blendi. Erityisesti Riesling ja Gewürztraminer viihtyvät Bio Bion laaksossa erinomaisesti tuottaen intensiivisen hedelmäisiä ja raikkaan hapokkaita viinejä.

Tämä Cono Sur sopii nautiskeltavaksi ihan sellaisenaan sekä erityyppisille alkuruoille, äyriäisille ja kalaruoille. Runsaan hedelmäisyytensä ansiosta viini on myös erinomainen kumppani myös aavistuksen mausteisemmille ruoille.

🥇 KULTAA (Pinot Noir -punaviinit yli 13 €) Gérard Bertrand Domaine de l’Aigle Pinot Noir 2021 (25,98 €)gerard-bertrand-domaine-de-laigle-pinot-noir-2018

Nyt on tarjolla hykerryttävän herkullista Pinot Noiria!

Gérard Bertrand Domaine de l’Aigle Pinot Noir tarjoilee viininrakastajalle pehmeän mehukkaita ja marjaisan makuelämyksen, jota ryhdittävät pirteät hapot ja tanniinit. Tammikypsytys tuottaa viiniin mausteisia ja hieman savuisia vivahteita.

Viini sopii vaalealihaisten ruokien ja grillattujen kalaruokien kanssa. Erinomainen kumppani myös pehmeiden mietojen juustojen kanssa. VINKKI! Tarjoillaan hieman viilennettynä.

🥇 KULTAA (punaiset laatikkoviinit): Barone Ricasoli Formulae Toscana 2021 (41,99 €)Barone Ricasoli Formulae Toscana 2021 hanapakkaus

Italian vanhimman viinintuottaja, Barone Ricasolin Formulae Toscana -hanapakkaus huokuu italialaista alkuperää mieleenpainuvalla ulkoasullaan. Viini on valmistettu Sangiovese-rypäleistä, ja osa viinistä on kypsytetty ranskalaisissa tammitynnyreissä. Maultaan runsas, yrttinen ja mausteinen viini on samalla miellyttävän raikas – vastapainona pitkään jatkuneelle appassimento-trendille.

Viini soveltuu noutopöytään ja täsmävalinnaksi lammas- sekä nautaruokien kanssa. Kokeile myös seurusteluviininä pikkusuolaisten ja juustojen kanssa!

🥇 KULTAA (väkevöidyt viinit): Blandy’s 5 Year Old Bual Madeira (17,99 €)Blandy's 5 Year Old Bual Madeira

Blandy’s on vuonna 1811 perustettu viinitalo, joka on Madeiran alkuperäisistä tuottajista ainoana edelleen täysin perheomisteinen. Perheyritys tuottaa madeiraa kaikissa laatuluokissa ja on erityisen tunnettu Bual-viineistään sekä vuosikertamadeiroistaan.

Viinin tuoksussa on houkuttelevaa pähkinäisyyttä sekä rusinoiden ja toffeen aromeja. Maussa on madeiralle tyypillisiä kuivattuja hedelmiä, toffeeta sekä tammikypsytyksen tuomaa vaniljaisuutta. Viinin hedelmäisyys ja hapokkuus ovat hienosti tasapainossa. Jälkimaku on silkkisen tyylikäs.

Blandy’s 5 Year Old Bual on klassinen jälkiruokaviini, minkä lisäksi sopii hienosti myös aperitiiviksi. Viini on monipuolinen jälkiruokien kumppani: leivokset ja vanukkaat, suklaiset jälkiruoat, pähkinät ja kuivatut hedelmät sekä kovat, kypsät juustot ovat parhaimmillaan tämän viinin seurassa.

VINKKI! Madeira säilyy avattuna jopa kolmen vuoden ajan.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.