Mitä vastuullisuus viineissä tarkoittaa?

7.10.2019 - Artikkelit|

Suomalaiset juovat yhä enemmän vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti tuotettuja viinejä. Joko sinä tiedät, mikä ero on luomuviinillä, biodynaamisella viinillä tai eettisellä viinillä? Entä millainen viinipakkaus on ilmaston kannalta paras valinta?

Viinimaailmassa vastuulliset ja ympäristöystävälliset viinit ovat nousseet trendiksi, ja niiden valikoima kasvaa koko ajan. Vastuullisuutta korostetaan, ja siksi Alkossa osa tuotteista on merkitty vastuullisuus-merkinnöillä, jotka auttavat kuluttajaa löytämään haluamansa tuotteen. Jokaisella hyllystä valitulla vastuullisella viinillä on vaikutus. Tässä asiantuntijoiden vinkit vastuullisten viiniostosten tekemiseen.

Vastuullinen viini – mitä se tarkoittaa?

”Vastuullisuus voidaan jakaa oikeastaan kahteen: ympäristövastuuseen ja sosiaaliseen vastuuseen”, sanoo Winestaten toimitusjohtaja ja Master of Wine Tuomas Meriluoto.

Ympäristövastuu pitää sisällään ne viinintuotannon tekijät, jotka vaikuttavat ympäristöön. Näitä ovat rypäleiden viljely, viinin valmistus, pakkaaminen sekä kuljetus.

Sosiaalinen vastuu koskee pääosin viinin alkuperämaassa työskenteleviä ihmisiä ja heidän työolojaan. Näitä ihmisiä ovat esimerkiksi viljelijät, rypäleiden poimijat, viinin valmistajat sekä muun muassa kuljettajat. Suomessa sosiaalisen vastuun piiriin voidaan laskea myös Alkon työntekijät ja viinimaahantuojat.

Miten viini vaikuttaa ympäristöön?

Viinintuotannolla on vaikutus maapalloon ja ilmastoon.

”Alkon ja muiden pohjoismaisten alkoholimonopolien teettämän tutkimuksen mukaan viinintuotannon kolme suurinta ympäristövaikutusta ovat maankäyttö, joka heikentää luonnon monimuotoisuutta, pakkausten valmistuksen aiheuttamat päästöt sekä polttoaineista aiheutuvat pienhiukkaspäästöt”, sanoo Alkon kestävän kehityksen päällikkö Laura Varpasuo.

Viinin tuottaminen vaatii paljon maata ja viiniviljelmät kattavatkin noin 7,4 miljoonaa hehtaaria maapallon pinta-alasta. Suurin osa viljelmien rypäleistä käytetään viininvalmistukseen, osasta viljellään pöytärypäleitä ruokakauppoihin ja osasta tuotetaan rusinoita. Kaikki maatalouden maankäyttö heikentää osaltaan luonnon monimuotoisuutta.

Viini pakataan useimmiten lasipulloon, joka on ympäristöä rasittava pakkausmuoto. Tämä johtuu siitä, että pullonvalmistus kuluttaa paljon energiaa. Lasinvalmistus vaatii noin 1 500 asteen lämpötilan. Normaali lasipullo on myös painavampi kuljetettava kuin esimerkiksi pahvipakkaus.

”Viini on erityinen tuote. Harva maataloustuote liikkuu yhtä valtavalla volyymilla ympäri maailman kuin viini”, Varpasuo sanoo.

Viinien kuljetukseen liittyy myös monia väärinkäsityksiä.

”Kuljetuksella on viinintuotannon hiilijalanjäljen kannalta iso rooli. Monet ajattelevat, että esimerkiksi lähellä tuotettu viini on suoraan vastuullisesti parempi valinta. Näin ei välttämättä ole. Joissakin tapauksissa esimerkiksi EU:sta rekalla tuotu viini voi olla ympäristön kannalta huonompi valinta kuin EU:n ulkopuolelta laivalla tuotu viini”, Meriluoto sanoo. Lisätietoja viinin kuljetukseen liittyvistä kasvihuonekaasupäästöistä löydät täältä.

Maailmanlaajuisen ilmastokriisin myötä kiinnostus vastuullisia viinejä kohtaan on kasvanut, ja niitä on tarjolla koko ajan enemmän.

Jokaisella hyllystä valitulla vastuullisella viinillä on oikeasti vaikutusta.

”Se on eräänlainen ympyrä: kun ihmiset ostavat vastuullisia viinejä, tämä näkyy tilastoissa, mikä innostaa viinintuottajia toimimaan vastuullisemmin, ja pikkuhiljaa koko toimiala menee vastuullisempaan suuntaan”, Tuomas Meriluoto summaa.

Sosiaalinen vastuu viininvalmistuksessa

Viinien valmistus on monivaiheinen prosessi, joka vaatii hurjan määrän työtunteja. Valmistukseen liittyvistä kausivaihteluista johtuen myös tarvittavan henkilökunnan määrä vaihtelee suuresti. Esimerkiksi sadonkorjuun aikaan saattaa viinitalon työntekijöiden määrä olla moninkertainen muuhun aikaan verrattuna.

Iso osa viinistä viljellään ja valmistetaan maissa, joissa työoikeuksien kanssa on vielä kehitettävää.

Eettiset sertifikaatit ovat oiva tapa kuluttajalle tunnistaa eettisesti tuotettu viini. Tulee kuitenkin muistaa, että eettisiä sertifiointeja voidaan myöntää vain sellaisissa alkuperämaissa, joissa tiedetään olevan puutteita ihmis- ja työoikeuksien noudattamisessa.

Mistä vastuullisen viinin tunnistaa?

Merkintä on varmin tapa tunnistaa vastuullinen viini. Alkossa vastuulliset viinit tunnistaa hyllyn reunassa olevasta Vihreä valinta -merkinnästä sekä Eettinen-merkinnästä. Lisäksi joissakin pakkauksissa voi olla esimerkiksi tuottajien omia vastuullisuusmerkintöjä. Alkon verkkokaupassa vastuullisia viinejä voi hakea Vihreät ja eettiset -suodattimen alta.

Alkon Vihreä valinta -symboleita on kuusi:
• luomu,
• biodynaaminen,
• vegaaninen,
• alkuviini,
• paikallinen kestävän kehityksen sertifiointi sekä
• ympäristövastuullinen pakkaus.

Sosiaalisen vastuun tuotteet ovat puolestaan merkitty hyllyn reunaan Eettinen-merkinnällä. Symboleita on kolme:
• Fair Trade
• Fair for Life
• For life

Viinipakkausten ympäristövaikutukset

”Merkittävä asia on pakkauksen valinta.”, Varpasuo sanoo.

Pullo on muodoltaan sellainen, että niitä ei voida pakata kuljetuksessa yhtä tiiviisti kuin esimerkiksi hanapakkauksia.

Kevyemmät lasipullot on merkitty Alkossa Vihreä valinta -symbolilla. Muita ympäristöystävällisempiä pakkausvalintoja ovat kaikki kevyet pakkausmateriaalit:
• Pahviset tetra- ja hanapakkaukset sekä pussit
• PET-muovipullot.

”Yhä parempia viinejä saa muihin kuin lasipulloihin pakattuina, sillä lasipullon ongelmallisuus ilmastopäästöjen osalta tiedetään jo viinialallakin. Teknisesti ottaen pullo on tarpeen vain tuotteen säilyvyyden kannalta, jos viiniä halutaan esimerkiksi ikäännyttää useampia vuosia”, Varpasuo sanoo.

Vastuullisuus on aina yhteistyötä tuottajan, myyjän ja kuluttajan kesken. Tärkeä osa ympyrää on se, että kuluttaja kierrättää lopuksi pakkausmateriaalin.

”Onneksi meillä Suomessa on yksi maailman parhaista juomapakkausten kierrätysjärjestelmistä, ja myös lasiset viinipullot kierrätetään todella hyvin”, Tuomas Meriluoto sanoo.

Vastuulliset viinit – ota sanasto haltuun

Luomuviini
Kasvien viljelyssä ja viinin tuotannossa ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Luomu on kolmannen osapuolen myöntämä sertifikaatti siitä, että kasveja viljellään luonnonmukaisin menetelmin. Klikkaa tästä luomuviinisuosituksiin.

Biodynaaminen viini
Luomu 2.0. Täyttää luomuviljelyn vaatimukset, mutta viinitilaa katsotaan vielä laajemmin, ikään kuin kokonaisena ekosysteeminä. Viljely perustuu antroposofisiin oppeihin ja esimerkiksi kuunkiertoon. Viinitarhan maaperän ravitsemiseen käytetään luonnollisia keinoja, kuten yrttiliuoksia. Ikivanha menetelmä, mutta ilmasto- ja ympäristökysymysten äärellä noussut ajankohtaisemmaksi.

Vegaaninen viini
Valmistettu ilman eläinperäisiä raaka-aineita. Viinin valmistuksessa käytetään eläinperäisiä aineita, kuten kananmunan valkuaista viinin kirkastamiseen. Vegaanisissa viineissä kirkastamiseen käytetään esimerkiksi saviperäistä bentoniittia, aktiivihiiltä tai miktrofiltraatiota.

Eettinen kauppa, eettiset viinit
For Life-, Fair for Life- ja Fair Trade -sertifikaatit keskittyvät ihmisten hyvinvointiin, mutta ottavat lisäksi kriteereissään huomioon ympäristönäkökulmat. Rypäleistä maksetaan tuottajalle korkeampi hinta, jotta kauppa on viljelijälle kannattava ja takaa hänelle kestävän elinkeinon. Kun työntekijät voivat tilalla hyvin, työn ja viinin laatu paranee. Lisäksi osa tuotannon kokonaistuotoista voidaan ohjata tuottajayhteisön yhteiseen vastuulliseen hankkeeseen, kuten uuteen kouluun tai sairaalaan.
Eettisiä sertifiointeja voidaan myöntää vain sellaisissa alkuperämaissa, joissa tiedetään olevan puutteita ihmis- ja työoikeuksien noudattamisessa.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.