Mikä oranssiviini on?

3.10.2023 - Artikkelit|

Valkoviini ja punaviini ovat kaikille tuttuja viinilaatuja, mutta mitä oikein on Alkon hyllyiltä löytyvä oranssiviini?

Oranssiviiniä syntyy, kun valkoisista rypäleistä valmistetaan viiniä punaviinimenetelmällä. Rypäleiden kuoret saavat siis olla mukana ja uuttaa väriään alkoholikäymisprosessissa. Kuorikontaktin pituus ja rypälelajike vaikuttavat siihen, miten oranssia viinistä lopulta tulee. Rypäleiden kuoret voivat olla oranssiviinin valmistuksessa mukana muutamasta päivästä jopa vuoteen asti, mikä antaa viiniin paljon makua. Joskus myös terttujen rangat saavat olla mukana prosessissa.

Kaikki oranssiviinit eivät ole automaattisesti naturalviinejä, mutta natuviinihype on nostanut viinityylin pinnalle.

Oranssiviineillä ei ole Alkoissa omaa, erillistä hyllyään vaan ne löytyvät valkoviinien seasta maaluokituksensa mukaisesti.

Oranssiviinien makumaailma on selvästi valkoviinejä runsaampi ja kaikin puolin kypsempi. Mukana on myös tanniinisuutta, mutta valkoviineihin verrattuna vähemmän hapokkuutta.

Nanit Orange Wine

Aurinkoisen oranssiviini Espanjasta | 13,90 €nanit orange wine

Nanit-sarjan jujuna on kunnioitus luonnon omia makuja kohtaan. Viinintekijätiimi kokosi taitonsa ja kokemuksensa yhteen tehdäkseen luonnonmukaisia viinejä, jotka ovat helposti lähestyttäviä ja herkullisia.

Nanitin oranssiviini saa kauniin värinsä, kun Macabeo-rypäleiden kuoret saavat olla kymmenen päivän ajan mukana fermentointivaiheessa. Värin lisäksi kuorikontakti antaa viinille aromikkuutta ja rakennetta – jopa pienen tanniinisuuden muodossa. Luomurypäleet on kerätty 25 vuotta vanhoista köynnöksistä. Viini on kypsynyt sakkojensa kanssa ilman tammea.

Oranssi väri hurmaa maistelijansa jo silmäkarkkina. Viinin tuoksusta löytyy valkoisia kukkia, sitrusta, mineraalisuuuta ja yrttisiä sekä teemäisiä aromeja. Viinissä on miellyttävä, raikas hapokkuus ja täyteläinen suutuntuma. Nanit Orange on monikäyttöinen ruokaviini esimerkiksi vuohenjuustolle, salaateille, kalalle ja pastalle.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.