Mausteinen kolmen kurpitsan pastavuoka

20.10.2021 - Reseptit|

Myskikurpitsaa, spagettikurpitsaa, hokkaidoa ja jättikurpitsaa – kurpitsakausi käy kuumana ja kaupan laarit ovat kukkuroillaan kaikkia oranssin sävyjä. Sesongin kurpitsoista kokattu mukavan mausteinen kolmen kurpitsan pastavuoka vaatii hieman valmisteluja, mutta palkitsee huumaavalla tuoksullaan ja mehevällä maullaan. Kyytipojaksi kaadetaan lasillinen uusiseelantilaista rieslingiä, joka tukee täydellisesti syksyn muhkeaa makumaailmaa. Ota resepti juomasuosituksineen talteen tästä!

kurpitsavuoka

Mausteinen kolmen kurpitsan pastavuoka

Neljälle hengelle

  • 1 pieni jättikurpitsa
  • 1 pieni myskikurpitsa
  • 1 pieni spagettikurpitsa
  • 1 keskikokoinen keltasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 oksa rosmariinia
  • 3 oksaa timjamia
  • 1–2 tl kuivattua chiliä
  • 1 dl Mud House Riesling -valkoviiniä
  • 5 dl kasvislientä
  • 500 g Paccheri- tai Rigatoni-pastaa
  • 1 dl + 1 dl raastettua parmesaania
  • 2 dl pankojauhoja
  • suolaa ja pippuria
  • oliiviöljyä
  • voita paistamiseen

Laita kiertoilmauuni lämpiämään 250 asteeseen. Jos keittiössäsi on tavallinen uuni, nosta lämpö 270 asteeseen.

Kypsennä spagettikurpitsaa mikrossa 5 minuuttia, jotta sen kova kuori hieman pehmenee. Halkaise kaikki kurpitsat ja poista niiden siemenet.

Laita spagettikurpitsanpuolikkaat leikkauspinta alaspäin leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Leikkaa jättikurpitsa kuudeksi veneen muotoiseksi palaksi. Pilko myskikurpitsa hieman pienemmiksi paloiksi. Asettele kurpitsaveneet ja -palat toiselle leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Jos käytössäsi ei ole kiertoilmauunia, kannattaa kurpitsat mahduttaa samalle pellille tai paahtaa pellillinen kerrallaan. Ripottele jättikurpitsan ja myskikurpitsan päälle muutama hyppysellinen suolaa ja pippuria sekä oliiviöljyä.

Paahda kaikkia kurpitsoja uunissa 45 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä ja pehmenevät. Spagettikurpitsat saavat paahtua loppuun saakka leikkauspinta alaspäin, muita kurpitsoja kannattaa käännellä paahtamisen aikana ainakin kerran. Anna kypsien kurpitsojen hieman jäähtyä.

Laske kiertoilmauunin lämpötila 180 asteeseen, tavallisessa uunissa sopiva lämpötila on 200 astetta.

Kuori ja pilko keltasipuli ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi. Lämmitä kattilassa öljyä ja voita. Freesaa sipuleita 5 minuutin ajan ja lisää sitten kuivattu chili sekä timjamin ja rosmariinin lehdet. Kypsennä kunnes sipulit pehmenevät ja saavat hieman väriä. Lisää valkoviini ja keitä 5 minuuttia.

Irrota myskikurpitsan malto ja lisää se sipuliseoksen joukkoon. Lisää kasvisliemi ja kiehauta. Lisää 1 dl raastettua parmesaania. Jos haluat, voit ajaa kastikkeen tasaiseksi tehosekoittimessa. Kastikkeen tulisi tällöin muistuttaa paksuudeltaan sosekeittoa.

Keitä pasta isossa kattilassa, suolatussa vedessä melkein kypsäksi. Lisää sipuli-kurpitsakastike pastan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Irrota jättikurpitsan malto ja leikkaa se ison suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Raavi spagettikurpitsa haarukalla kulhoon, lisää joukkoon pankojauho ja loput parmesaanista.

Kaada puolet myskikurpitsa-pastaseoksesta uunivuokaan ja lisää sen päälle jättikurpitsakuutiot. Levitä seuraavaksi loput pastaseoksesta kurpitsakuutioiden päälle. Lisää päällimmäiseksi spagettikurpitsa-pankoseos ja peitä vuoka foliolla. Paista pastavuokaa uunissa 15 minuuttia.

Nosta kiertoilmauunin lämpötila 225 asteeseen (tai 250 asteeseen, jos käytössäsi on tavallinen uuni), poista folio ja jatka paistamista vielä n. 20 minuuttia tai kunnes pastavuoan pinta saa hieman väriä ja kastike kuplii kauniisti.

Voit lisätä valmiin annoksen päälle hieman hasselpähkinöitä tai kurpitsansiemeniä, tuoreita yrttejä sekä lisää parmesaania.

Viinisuositus: Mud House Riesling

Vuoden Valkoviiniä Uudesta-Seelannista | 14,98€

Oletko jo ehtinyt maistaa Viinilehden valitseman Vuoden Valkoviinin? Mud House Riesling on arvostetun uusiseelantilaistilan taidonnäyte, joka hurmaa heti ensi kulauksella. Eteläsaaren itärannikolla sijaitsevan Waipara Valleyn alueelta tuleva ryhdikäs riesling tuo kielelle aprikoosin, limetin ja hunajamelonin fiilistä – ja maistuu huisin hyvältä jo sellaisenaan kulauteltuna.

Voitokas viini on omimmillaan mehevän mausteisen kurpitsaruoan kylkiäisenä. Tyypilliseen Riesling-aromiin eli mehiläisvahaan vivahtava, himpun kermainen Mud House Riesling kyydittää myös itämaiset ruoat kuten lasinuudelisalaatin ja seesami-inkiväärilohen, sekä uppomunan ja grillatun parsan kaltaiset klassikot.

KATSO MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.