Jos et jaksa näperrellä kokonaisten rapujen äärellä, rapujuhlissa voi tarjota helposti valmistuvaa, juhlavaa rapurisottoa! Tämän rapurisoton ohje on raikkaan sitruunainen. Sopiva viini rapurisottoon ja sen kanssa nautittavaksi on kuiva ja hapokas riesling.
Nopeimmin herkullinen rapurisotto syntyy, kun teet sen valmiista, liemeen säilötyistä ravunpyrstöistä. Ne löydät kylmähyllyltä kaupan kala- ja äyriäisosastolta. Pidemmän kaavan mukaan kokkaillessa voit perata pyrstölihat risottoon tuoreista ja keitetyistä joki- tai täpläravuista. Jokirapu on ravuista hienostuneempi, täplärapu yleisempi vaihtoehto.
Paras sitruunainen rapurisotto
4 annosta
35 min
Rapurisoton ainekset
- 1 iso salottisipuli
- 8 dl vettä
- 2 rkl hummerifondia
- 2 rkl oliiviöljyä
- 3 dl risottoriisiä
- 2 dl Dreissigacker Organic Riesling -valkoviiniä
- 1 dl parmesaania raastettuna
- 2 rkl voita
- 1 (luomu)sitruunan kuori
- 2 rkl sitruunan mehua
- 200 g ravunpyrstöjä liemessä
- ½ dl tilliä hienonnettuna
Viinisuositus: Dreissigacker Organic Riesling
Luomuhurmuri Rein-joen kukkuloilta | 15,98€
Ravut rakastavat hyvää rieslingiä ja klassista meininkiä. Saksan klassikkoalueelta Rheinhessenistä tuleva Dreissigacker Organic Riesling onkin nappivalinta rapupöytään: maukas ja rento yhdistelmä hedelmäisyyttä, pirtsakkaa hapokkuutta ja juuri sopivaa kukkeutta.
Tämä luomuviini toimii erinomaisesti rapurisoton kera. Kokeilkaa, ihastukaa ja antakaa rapurallien raikaa loppukesän yössä!
Näin teet sitruunaisen rapurisoton rapujuhliin
- Kuori ja hienonna sipuli.
- Sekoita vesi ja hummerifondi kattilassa ja kuumenna liemi kiehuvaksi.
- Kuullota sipulia kattilan pohjalla öljyssä. Lisää riisi ja kuullota sitä noin minuutti.
- Kaada viini riisiin ja hauduta sekoitellen, kunnes viini on imeytynyt riisiin.
- Aloita liemen lisääminen risottoon. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan ja hämmennä risottoa samalla. Anna risoton kiehua miedosti koko liemen lisäämisen ajan. Kun liemi on imeytynyt riisiin, lisää jälleen kuumaa lientä. Jatka näin noin 20—25 minuuttia, kunnes riisi on juuri ja juuri kypsää.
- Sekoita risottoon parmesaani, voi ja sitruunan hienoksi raastettu kuori sekä sitruunan mehu. Kääntele lopuksi risottoon valutetut ravunpyrstöt ja tilli. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
- Jaa risotto lautasille ja koristele halutessasi ravunpyrstöillä ja tillillä.
Vinkki! Rapukauden ulkopuolella risotto syntyy mainiosti myös katkaravuista tai valmiiksi keitetyistä pakasteravuista. Jos käytät kokonaisia pakasterapuja, voit keittää peratuista ravun kuorista ja saksista rapuliemen.
Tee rapuliemi näin: Laita kuoret kattilaan ja laske päälle vettä niin, että kuoret peittyvät. Keitä puolisen tuntia ja siivilöi. Kuorien joukkoon voi halutessaan laittaa kiehumaan myös sipulia, porkkanaa, yrttejä ja pippureita. Käytä liemi risottoon, keittoon tai kastikkeeseen.