Suomen viinikenttä muuttui isosti maanantaina 10.6., kun lakimuutoksen myötä 8-prosenttiset viinit saapuivat tarjolle ruokakauppoihin.
Päivittäistavarakaupoissa on tästä eteenpäin entistä enemmän hyllymetrejä viineille, sillä lakimuutoksen myötä niissä voidaan myydä myös 8-prosenttisia viinejä.
– 8-prosenttinen viini hyvin tehtynä osaavalta tuottajalta on laadultaan ja tyyliltään todella lähellä sitä mitä me ajatellaan normaalilla viinillä, Master of Wine Tuomas Meriluoto kuvailee.
Ruokakauppojen hyllyiltä tulee löytymään luonnostaan 8-prosenttisia viinejä – näissä tapauksissa viinin alkoholikäyminen on keskeytetty. Näiden lisäksi tarjolla on myös viinejä, joihin on sekoitettu alkoholitonta viiniä matalamman alkoholiprosentin saavuttamiseksi.
Harvinaisemmissa tapauksissa rypäleet on jo viljelty matalaa sokeripitoisuutta ja sitä kautta matalampaa alkoholipitoisuutta ajatellen.
Matala-alkoholisissa viineissä on perinteisiä viinejä enemmän jäännössokeria.
– Muutaman gramman sokerimäärää ei pidä kuitenkaan pelätä. Ne mätsäävät todella hyvin kaikenlaisille ruuille, joille on esimerkiksi otettu pannulla tai grillissä paistopinta. Kun happamaan taittavan paistopinnan maun yhdistää puolikuivaan tai puolimakeaan viiniin, syntyy todella hyvä makukombo, Meriluoto rohkaisee kesän grillisesongin kynnyksellä.
Useimmissa tapauksissa matala-alkoholisten viinien energiamäärä jää myös perinteisiä viinejä huomattavasti matalammaksi, sillä suurin osa alkoholijuomien energiasta tulee alkoholista, eikä sokerista.
Dr Loosen Riesling Qualitätswein 8 %
Tätä saksalaista herkkua voi kutsua rieslingin ystävien voitoksi ruokakaupoissa! Viini on luonnostaan 8-prosenttinen viini eli sitä ei ole erikseen muokattu lakiuudistuksen myötä ruokakauppojen tarpeisiin.Viinin taustalla on ikoninen, kulttimaineeseen noussut riesling-guru Ernst Loosen.
– Rypäleet kypsyvät viileässä, joten ne jäävät luonnostaan vähempisokerisiksi. Viini on tyypillinen Moselin alueen klassinen riesling. Viinissä on kaikkea, mitä jengi rieslingiltä yleensä haluaa; pyöreyttä, raikkautta ja intensiteettiä, Meriluoto kuvailee.
– Viini on jääkaappikylmänä aivan huippu seurusteluun!
Ruokapöydässä se viihtyy tulisten, mausteisten ja grillattujen ruokien kanssa. 8-prosenttinen Loosen on myös aivan omiaan juustojen kanssa nautittavaksi.
– Tämä on myös siitä poikkeuksellinen ruokakaupoissa tarjolla oleva viini, että sitä voi ostaa kellariin kypsymään. Muutaman vuoden päästä makuelämys on kehittynyt entisestään, Meriluoto vinkkaa.
Les Fumees Blanches 8 %
Ranskalainen tuottaja Francois Lurton tunnetaan Sauvignon Blanc -velhona, ja yksi kasipinnaisten hyllyn taidokkaimmin valmistetuista viineistä onkin syntynyt hänen hyppysissään.
Lurton on kasvattanut Sauvignon Blanc -rypäleet niin, että niissä on vähän sokeria, mutta silti kypsän oloiset aromit. Tähän on päästy pitämällä rypäletertut lehtien varjossa ja lisäämällä terttujen määrää. Näissä olosuhteissa rypäleiden sokerimäärä pysyy alhaisena ja niiden kypsyminen hidastuu, mikä mahdollistaa puolestaan hyvien aromien muodostumisen ennen korjuuta.
Helsingin Sanomien viinikriitikko Jouko Mykkänen ylistää lopputulosta: “Yllätyin siis suuresti, kun markkinoille putkahti viini, jossa alkoholia on kahdeksan prosenttia, mutta se on saatu aikaan ilman manipulointia viinin valmistamossa. Jos viini on makea, se ei ole mitenkään ihmeellistä. Mutta puolikuivan viinin suhteen tämä on suuri yllätys.”
Maista Les Fumees Blanches -valkoviiniä esimerkiksi kepeiden kasvisherkkujen kanssa. Sauvignon Blanc on klassinen makupari etenkin vuohenjuustolle!
That´s Neiss Pink Riesling 8 %
Rakastettu suomalaiskeksintö saa jatkoa, kun saksalainen That’s Neiss Pink Riesling tulee lakiuudistuksen myötä tarjolle myös 8-prosenttisena versiona.
Viinityyli syntyi alkujaan vuonna 2019, kun Tuomas Meriluoto oli viinintekijä Axel Neissin luona illallisvieraana. Tuomaksen lasissa oli jäljellä vielä tilkka pinot noir -punaviiniä, kun sen päälle kaadettiin riesling-valkoviiniä. Tuomas luuli, että koko porukka juo roseeviiniä ja kehui makuelämystä ennen kuin totuus valkeni seurueelle. Näin yhdistettiin kaksi isoa viinitrendiä: riesling ja rosee.
Nimestään huolimatta viini on roseeviinikategorian moniottelija.
– That’s Neiss Pink Riesling on todella toimiva ruokaviini monilta osin ja se on jo sellaisenaan kelpo kulauteltava. Viinistä löytyy raikkautta, kontrastia ja hapokkuutta, mikä viehättää roseeviinien ystäviä.
Viinin selkärankana toimii Riesling-rypäleestä tehty valkoviini, joten se toimii todella monipuolisesti erilaisten ruokien parina.
– Pink Riesling kannattaa yhdistää erilaisille salaateille, alkuruuille ja klassikkokesämätöille, kuten pizzalle, burgerille ja wingseille. Oikeastaan kaikki grillistä nouseva – paitsi pihvi – toimii tämän viinin kanssa, Meriluoto listaa.
Deep Roots Riesling 8 %
Ikisuosikiksi ja yhdeksi Alkon suosituimmaksi nousseen Deep Roots -viinin takana on kova viinitekijäkolmikko: Jochen Dressigacker, Philipp Wittmann ja Stefan Winter. Nyt nämä herrat haluavat vastata suomalaisen alkoholilain tarjoamaan mahdollisuuteen ja he ovat päättäneet tuoda myyntiin myös 8-prosenttisen version klassikkotuotteestaan.
– Deep Rootsin 8-prosenttinen versio sopii klassisen, puolikuivan rieslingin ystävälle. Maussa on aistittavissa viheromenaa ja raikasta hapokkuutta, joka jättää rapsakan maun suuhun.
Viinille ihanteellisia ruokapareja ovat vaalea kala, kepeät salaatit, äyriäiset ja se toimii ihan myös sellaisenaan.
Sangre de Toro Red 8 %
Torres on ollut alkoholittomien ja matala-alkoholisten viinien edelläkävijä jo pitkään. Familia Torres on valittu useana vuonna maailman arvostetuimmaksi viinitaloksi – viimeksi juuri vuonna vuonna 2024.
Torres oli myös ensimmäisten joukossa tuomassa tuotteitaan ruokakauppoihin, kun 5,5-prosenttiset viinit sallittiin ruokakauppoihin vuonna 2018.
Nyt ikonista Sangre de Toroa pääsee nauttimaan 8-prosenttisena. Kyseessä on klassinen espanjalainen punaviini.
– Matala-alkoholisissa punaviineissä ero vahvempiin ja klassisiin viineihin näyttäytyy yleensä helpommin kuin valkoviineissä. 8-pinnaiset punaviinit ovat usein tyyliltään aavistuksen perinteisiä viinejä kevyempiä, Meriluoto kuvailee.
– Tätä ei kuitenkaan kannata pelästyä. Sangre de Toro on erittäin hyvä etenkin ruokajuomana käytettynä. Sitä voi käyttää, kuten Alkoista löytyvää vahvempaakin Sangre de Toroa; burgereiden ja pizzojen kanssa, grillatun kanan ja porsaan seurana sekä myös mausteisempien safkojen kanssa.
Jos ulkona on todella kuuma kesäpäivä, tee kuten Tuomas: laita 8-prosenttinen Sangre de Toro puoleksi tunniksi jääkaappiin ennen sen tarjoilua. Tällöin viinin elegantimpi raikkaus pääsee oikeuksiinsa.
Thr3 Monkeys White 8 %
Kolme apinaa on tullut jo ennen lakiuudistustakin monelle tutuksi, sillä se on ollut saatavilla Alkoista.
– Tämä matala-alkoholinen viini toimii mausteisille, tulisille sekä grillatuille ruuille. Se on myös todella pätevä seurusteluun ja huomattavan edullisuutensa ansiosta se on käyttökelpoinen myös cocktailien ja sangrian pohjaan, Meriluoto vinkkaa kuumiin kesäpäiviin.
Viinin tuoksu on ananaksinen, persikkainen, kypsän sitruunainen ja hennon mausteinen. Maku puolestaan puolimakea ja miellyttävän hapokas – juuri sellainen, mitä on maistuvaa kulautella kuumana kesäpäivänä piknikillä hyvin viilennettynä.