Lakimuutos mullisti ruokakaupat: Millaisia 8-prosenttiset viinit ovat?

11.6.2024 - 5 x paras|Artikkelit|

Suomen viinikenttä muuttui isosti maanantaina 10.6., kun lakimuutoksen myötä 8-prosenttiset viinit saapuivat tarjolle ruokakauppoihin.

Päivittäistavarakaupoissa on tästä eteenpäin entistä enemmän hyllymetrejä viineille, sillä lakimuutoksen myötä niissä voidaan myydä myös 8-prosenttisia viinejä.

– 8-prosenttinen viini hyvin tehtynä osaavalta tuottajalta on laadultaan ja tyyliltään todella lähellä sitä mitä me ajatellaan normaalilla viinillä, Master of Wine Tuomas Meriluoto kuvailee.

Ruokakauppojen hyllyiltä tulee löytymään luonnostaan 8-prosenttisia viinejä – näissä tapauksissa viinin alkoholikäyminen on keskeytetty. Näiden lisäksi tarjolla on myös viinejä, joihin on sekoitettu alkoholitonta viiniä matalamman alkoholiprosentin saavuttamiseksi.

Harvinaisemmissa tapauksissa rypäleet on jo viljelty matalaa sokeripitoisuutta ja sitä kautta matalampaa alkoholipitoisuutta ajatellen.

Matala-alkoholisissa viineissä on perinteisiä viinejä enemmän jäännössokeria.

– Muutaman gramman sokerimäärää ei pidä kuitenkaan pelätä. Ne mätsäävät todella hyvin kaikenlaisille ruuille, joille on esimerkiksi otettu pannulla tai grillissä paistopinta. Kun happamaan taittavan paistopinnan maun yhdistää puolikuivaan tai puolimakeaan viiniin, syntyy todella hyvä makukombo, Meriluoto rohkaisee kesän grillisesongin kynnyksellä.

Useimmissa tapauksissa matala-alkoholisten viinien energiamäärä jää myös perinteisiä viinejä huomattavasti matalammaksi, sillä suurin osa alkoholijuomien energiasta tulee alkoholista, eikä sokerista.

Dr Loosen Riesling Qualitätswein 8 %
DR L Riesling 8%

Tätä saksalaista herkkua voi kutsua rieslingin ystävien voitoksi ruokakaupoissa! Viini on luonnostaan 8-prosenttinen viini eli sitä ei ole erikseen muokattu lakiuudistuksen myötä ruokakauppojen tarpeisiin.Viinin taustalla on ikoninen, kulttimaineeseen noussut riesling-guru Ernst Loosen.

– Rypäleet kypsyvät viileässä, joten ne jäävät luonnostaan vähempisokerisiksi. Viini on tyypillinen Moselin alueen klassinen riesling. Viinissä on kaikkea, mitä jengi rieslingiltä yleensä haluaa; pyöreyttä, raikkautta ja intensiteettiä, Meriluoto kuvailee.

– Viini on jääkaappikylmänä aivan huippu seurusteluun!

Ruokapöydässä se viihtyy tulisten, mausteisten ja grillattujen ruokien kanssa. 8-prosenttinen Loosen on myös aivan omiaan juustojen kanssa nautittavaksi.

– Tämä on myös siitä poikkeuksellinen ruokakaupoissa tarjolla oleva viini, että sitä voi ostaa kellariin kypsymään. Muutaman vuoden päästä makuelämys on kehittynyt entisestään, Meriluoto vinkkaa.

That´s Neiss Pink Riesling 8 %That's Neiss That's Pink 8%

Rakastettu suomalaiskeksintö saa jatkoa, kun saksalainen That’s Neiss Pink Riesling tulee lakiuudistuksen myötä tarjolle myös 8-prosenttisena versiona.

Viinityyli syntyi alkujaan vuonna 2019, kun Tuomas Meriluoto oli viinintekijä Axel Neissin luona illallisvieraana. Tuomaksen lasissa oli jäljellä vielä tilkka pinot noir -punaviiniä, kun sen päälle kaadettiin riesling-valkoviiniä. Tuomas luuli, että koko porukka juo roseeviiniä ja kehui makuelämystä ennen kuin totuus valkeni seurueelle. Näin yhdistettiin kaksi isoa viinitrendiä: riesling ja rosee.

Nimestään huolimatta viini on roseeviinikategorian moniottelija.

– That’s Neiss Pink Riesling on todella toimiva ruokaviini monilta osin ja se on jo sellaisenaan kelpo kulauteltava. Viinistä löytyy raikkautta, kontrastia ja hapokkuutta, mikä viehättää roseeviinien ystäviä.

Viinin selkärankana toimii Riesling-rypäleestä tehty valkoviini, joten se toimii todella monipuolisesti erilaisten ruokien parina.

– Pink Riesling kannattaa yhdistää erilaisille salaateille, alkuruuille ja klassikkokesämätöille, kuten pizzalle, burgerille ja wingseille. Oikeastaan kaikki grillistä nouseva – paitsi pihvi – toimii tämän viinin kanssa, Meriluoto listaa.

Deep Roots Riesling 8 %
Deep Roots riesling 8%

Ikisuosikiksi ja yhdeksi Alkon suosituimmaksi nousseen Deep Roots -viinin takana on kova viinitekijäkolmikko: Jochen Dressigacker, Philipp Wittmann ja Stefan Winter. Nyt nämä herrat haluavat vastata suomalaisen alkoholilain tarjoamaan mahdollisuuteen ja he ovat päättäneet tuoda myyntiin myös 8-prosenttisen version klassikkotuotteestaan.

– Deep Rootsin 8-prosenttinen versio sopii klassisen, puolikuivan rieslingin ystävälle. Maussa on aistittavissa viheromenaa ja raikasta hapokkuutta, joka jättää rapsakan maun suuhun.

Viinille ihanteellisia ruokapareja ovat vaalea kala, kepeät salaatit, äyriäiset ja se toimii ihan myös sellaisenaan.

Thr3 Monkeys White 8 %
thr3 monkeys kartonkitölkki

Kolme apinaa on tullut jo ennen lakiuudistustakin monelle tutuksi, sillä se on ollut saatavilla Alkoista.

– Tämä matala-alkoholinen viini toimii mausteisille, tulisille sekä grillatuille ruuille. Se on myös todella pätevä seurusteluun ja huomattavan edullisuutensa ansiosta se on käyttökelpoinen myös cocktailien ja sangrian pohjaan, Meriluoto vinkkaa kuumiin kesäpäiviin.

Viinin tuoksu on ananaksinen, persikkainen, kypsän sitruunainen ja hennon mausteinen. Maku puolestaan puolimakea ja miellyttävän hapokas – juuri sellainen, mitä on maistuvaa kulautella kuumana kesäpäivänä piknikillä hyvin viilennettynä.

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.