Kokoa kulhoihin näppäriä naposteltavia, kaada laseihin espanjalaista luomupunaviiniä ja kanna keskelle pöytää laudalle levitetty, mojovan mausteinen kurpitsahummus. Somestakin tuttu spread board eli levitelauta saa lisäpotkua hummuksen päälle ripotellusta rosmariinista, chili-seesamiöljystä, kuivatusta sipulista sekä savupaprikasta. Katso helppo ja herkullinen resepti!
Kurpitsahummus on helppo valmistaa. Trendikkäästi laudalle levitettynä se loistaa tapaspöydän makoisana tähtenä, mutta toimii hyvin myös kulhosta tarjoiltuna osana laajempaa tapaskattausta. Spread board koristellaan yleensä pähkinöillä, siemenillä ja öljyllä. Satokausi-keittiössä levitelauta saa lisäpotkua hummuksen päälle ripotellusta rosmariinista, chili-seesamiöljystä, kuivatusta sipulista ja savupaprikasta.
Aromeiltaan mukavan mausteinen Sangre de Toro Original Organic on omiaan tapaspöytään, ja yhdistyy hienosti makeahkon ja mausteilla ryyditetyn kurpitsahummuksen kanssa. Punaviinin hapokkuus raikastaa mukavasti öljyisen täyteläistä hummusta ja toimii loistavasti myös muiden tapaspöydän antimien rinnalla. Täydellinen tapaskattaus syntyy suolaisen ja makean tasapainosta, joten kurpitsahummuksen seuraksi pöytään kannetaan marinoituja oliiveja ja valkosipulinkynsiä, juustoa ja ilmakuivattua kinkkua sekä tietenkin rapeaa patonkia.
Tässä reseptissä käytetään jättikurpitsaksikin kutsuttua oranssia kurpitsaa, mutta mainio kurpitsahummus syntyy myös myskikurpitsasta tai esimerkiksi hokkaidokurpitsasta. Jos käytät kiinteämpää hokkaidokurpitsaa, saatat joutua lisäämään tahnaan hieman enemmän öljyä tai nestettä. Kurpitsan sijaan hummuksen voi pyöräyttää mistä tahansa hieman tärkkelyspitoisemmasta kasviksesta. Punajuurihummus on klassikko, mutta testata kannattaa myös palsternakka- ja maa-artisokkahummusta.
Kurpitsahummus
4–8 henkilölle
- 2 dl (n. 150 g) kypsää kurpitsaa tai valmista kurpitsasosetta
- 2 tlk (n. 460 g) säilykekikherneitä
- 3 rkl oliiviöljyä
- 3 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa
- 3 kpl valkosipulinkynsiä
- ½ sitruunan mehu puristettuna
- ½ tl jauhettua juustokuminaa
- ½ tl savupaprikajauhetta
- ½ tl suolaa
- ¼ tl jauhettua chiliä
- (oliiviöljyä, suolaa ja pippuria kurpitsojen paahtamiseen, jos valmistat kurpitsasoseen itse.)
Jos valmistat kurpitsasoseen itse, aloita kurpitsojen paahtamisella: lämmitä kiertoilmauuni 180-asteeseen, halkaise pieni oranssi kurpitsa ja poista sen siemenet. Lohko kurpitsa pieniksi paloiksi kuorineen ja laita leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Pirskottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda kurpitsapaloja uunissa noin 30 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä. Anna jäähtyä hetken aikaa ja poista kuoret.
Laita noin 2 dl (n. 150 g) kypsiä kurpitsapaloja tai valmista kurpitsasosetta monitoimikoneeseen tai isoon tehosekoittimeen. Lisää loput raaka-aineet. Sekoita hummusta monitoimikoneessa kunnes se on tasaista ja pehmeää. Jos kurpitsahummus tuntuu liian paksulta, voit lisätä oliiviöljyä tai vettä. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa.
Tarjoile kurpitsahummus puulaudan päälle levitettynä. Koristele lauta esimerkiksi tuoreilla yrteillä, chilitahnalla, seesaminsiemenillä ja savupaprikajauheella. Tarjoile kurpitsaherkun kanssa paahdettua leipää, kasvistikkuja, juustoa, oliiveja ja muita herkullisia tapaksia, joita voit dipata suoraan hummukseen. Nauti Sangre de Toro Original Organic -punaviinin kanssa.
Viinisuositus: Sangre de Toro Original Organic
Espanjalaisklassikko on loistava seurustelujuoma | 10,99€
Vaikka viinimaailmassa voi seikkailla loputtomiin, näin syksyn pimetessä on kiva kääntyä tuttujen suosikkiviinien puoleen. Sellaiset punaviinit ovat rentoja ja monipuolisia seurusteluviinejä, jotka maistuvat ihan sellaisinaan. Metsän marjoilta, yrteiltä ja hennosti mausteilta tuoksuva, tanniineiltaan lempeä Sangre de Toro Original Organic on mun klassikko, jota nauttii mieluusti ystävien ja rentojen naposteltavien kanssa.
Garnacha- ja Carineña-rypäleistä sekoitettu, kevyesti tammitettu Sangre de Toro on mutkattoman maukas, mehevä ja suunmyötäinen luomuviini, joka sopii illanistujaisten seurusteluviiniksi sekä erilaisten tahnojen, leikkeleiden ja puolikovien juustojen kaveriksi. Luomun ohella Sangre de Toro Original Organic on vegaaninen punaviini, jota ei siis ole kirkastettu kananmunalla eikä liivatteella.