Vihreiden ja valkoisten parsanippujen ilmestyminen kaupan hyllyille on varma kevään merkki! Nyt kokataan kuohkeaa parsakeittoa sekä minikokoisia parsapiiraita. Kevätauringon kunniaksi laseihin kaadetaan raikkaan hedelmäistä saksalaista valkoviiniä, joka sopii täydellisesti parsaherkkujen kylkeen.
Neljälle
Parsakeitto:
- 1 puntti vihreää parsaa (500 g)
- 1 pieni purjo (200-300 g)
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl voita
- 5 dl kasvislientä
- 1 dl valkoviiniä
- 2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
- 1-2 dl kuohukermaa
- ½ sitruunan mehu
- suolaa ja mustapippuria
Napsauta parsojen puisevat tyvet irti ja leikkaa parsat paloiksi. Ota nuput erikseen. Parsoja ei tarvitse kuoria.
Huuhtele purjo ja hienonna se. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna kattilassa voi ja kuullota purjoa muutama minuutti. Lisää valkosipulit ja parsat, kuullota vielä muutama minuutti.
Lisää kasvisliemi (laita tarvittaessa hieman enemmän, sen verran, että kasvikset peittyvät) ja valkoviini, kuumenna kiehuvaksi. Keitä, kunnes parsat ovat pehmeitä, noin 10 minuuttia. Lisää nuput kiehumaan keittoajan puolivälissä.
Nouki nuput pois sopasta, ne käytetään annosten koristeluun. Lisää minttu kattilaan. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Kun keitto alkaa olla sileää, kaada joukkoon kermaa sauvasekoittimen käydessä sen verran, että saat aikaan kuohkean ja sopivan paksun keiton.
Mausta keitto sitruunan mehulla, suolalla ja mustapippurilla. Jaa keitto kulhoihin ja koristele annokset parsan nupuilla ja mintulla. Tarjoile miniparsapiiraiden kanssa.
Miniparsapiiraat:
- 3 levyä voitaikinaa
- ruohosipulituorejuustoa
- 1 ½ dl parmesaania raasteena
- tuoretta minttua
- 9 vihreää parsaa
- suolaa ja mustapippuria
Sulata voitaikinalevyt. Leikkaa ne kolmeen osaan ja kauli hieman ohuemmaksi. Tee veitsellä piirakoihin reunat, mutta älä leikkaa läpi.
Levitä piirakoiden keskelle ruohosipulituorejuustoa. Raasta parmesaani ja jaa piiraille. Ripottele piiraille hienonnettua tuoretta minttua.
Napsauta parsojen puisevat tyvet irti ja leikkaa parsat kahteen osaan. Asettele jokaiselle piiraalle yksi parsa, eli kaksi palaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Paista piiraita 220 asteessa 15 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
Viinisuositus: Anselmann Weißburgunder Trocken
Pfalzin herkkua klassisille parsaruoille | 12,98€
Tykkäätkö saksalaisista valkoviineistä? Jos tykkäät, ota suunta Lounais-Saksan Pfalziin, joka trendaa nyt viinialueena. Jo 450 vuotta toimineen, mutta tätä päivää hengittävän Anselmannin viinitalon mainio viini on tehty Weissburgunder-rypäleestä, joka tunnetaan Ranskan puolella Pinot Blanc -nimellä.
Herkullisen hedelmäisen valkoviinin tuoksussa vuorottelevat päärynä, omena ja sitrusaromit. Kuiva, raikas ja kivan täyteläinen maku takaa, että viini saattelee monenmoiset parsaherkut. Anselmann Weissburgunder Trocken onkin täysosuma miniparsapiiraiden ja parsakeiton kanssa.