Kuinka viilentää viini?

20.3.2019 - Tuomaksen vinkit|

Lämmin valko-, rosee- tai kuohuviini kääntää helposti illallisen tunnelman laskuun. Kannattaa siis muistaa laittaa kylminä tarjoiltavat juomat ajoissa jääkaappiin viilentymään. Jos tämä on kuitenkin unohtunut tai jääkaapissa on ahdasta, niin tässä muutama vinkki viinin viilentämiseen.

Jäävesihaude

Ehkä nopein ja paras tapa viilentää viinipullo nopeasti on upottaa se jääveteen. Tähän ei välttämättä tarvita erillistä cooleria, vaan esimerkiksi keittiön allas toimii tarkoitukseen hyvin, ja altaaseen saat tarvittaessa mahtumaan useammankin pullon kerrallaan viilenemään. Jäitä tarvitaan melko reilusti, noin 3-4 jääpalapussia tai -muottia ja 3-4 litraa kylmää vettä. Jäävedessä viini viilenee noin 15 minuutissa.

Pakastin

Viini jäähtyy pakastimessa kylmäksi noin puolessa tunnissa. On kuitenkin hyvin tärkeää, että viinin muistaa ottaa pakastimesta pois, sillä viini jäätyy ja pahimmassa tapauksessa räjähtää pakastimeen muutamassa tunnissa.

Luonnon tarjoamat viilennyskeinot

Erityisesti mökkiolosuhteissa kylmätila on usein rajallista. Talvisin lumi on täydellinen apu viinin viilentämiseen. Hangessa viini jäähtyy vartissa. Lumettomaan aikaan järvet ja muut vesistöt tarjoavat kylmätilaa ja viinin voi laskea vaikka katiskassa järveen viilenemään.

Hanapakkauksen viilennys

Hanapakkauksen viilennys nopeutuu, jos otat pussin pois pahvilaatikosta – viilensit viinin miten hyvänsä.

Vinkki: Muistathan viilentää aavistuksen myös punaviinejä! Pieni jäähdytys “tiivistää” punaviinin rakennetta, tehden siitä aavistuksen raikkaamman ja herkullisemman oloisen samalla kun alkoholisuus ja makeus jäävät enemmän taka-alalle. Tämä edelleen yleensä tekee viinistä tasapainoisemman ja entistä paremman kumppanin ruoan kanssa.

Toivottavasti nämä selvensivät viinin viilentelyä!

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.