Kuinka paljon varata viiniä vierasta kohden?

20.3.2019 - Tuomaksen vinkit|

Vieraita tulossa, muttei mitään hajua, kuinka paljon viiniä tarvittaisiin? Tässä muutama vinkki siihen, kuinka laskea viinin määrä vieraille.

Hyvä nyrkkisääntö on, että yhdestä normaalikokoisesta viinipullosta (0,75l) kaataa viiniä noin kuudelle vieraalle. Tällöin aina yhteen viinilasiin kaadetaan viiniä siis 12cl, eli juuri siihen kohtaan kun lasin muoto alkaa taittua takaisin sisäänpäin.

Aperitiivi

Jos vieraille halutaan ottaa vastaan lasillisella kuohuvaa, on tähän sopivaa varata lasillinen yhtä vierasta kohden. Yhdestä pullosta tulee nyrkkisäännön mukaisesti kuusi lasillista, ja itse asiassa kuohuviinilasien pienestä koosta riippuen, kuohuvaa saattaa riittää myös pieneen sanstaukseen.

Alkupalat

Myös alkupalojen kanssa pärjätään loistavasti, kun tarjotaan lasillinen yhtä vierasta kohden. Alkupalat ovat tyypillisesti pieniä, joten viiniä on turha varata enempää, jottei sitä jää yli.

Pääruoka

Pääruoalle puolestaan olisi hyvä varata hieman enemmän viiniä yhtä vierasta kohden, koska annokset ovat tyypillisesti isompia. Tällöin yhtä vierasta kohden olisi hyvä varata ainakin 1,5 lasillista viiniä, jolloin yhdestä normaalikokoisesta viinipullosta (0,75l) kaataisi viiniä noin neljälle vieraalle.

Jälkiruoka

Jälkiruokaviinit ovat yleensä sen verran vahvoja, voimakkaan makuisia, tai makeita, ettei niitä ole syytä varata vierasta kohden noin 8-10cl enempää – riippuen toki täysin omista mieltymyksistä ja kyseessä olevasta juomasta. Tyypillisesti voisi kuitenkin todeta jälkiruokaviinin pullosta (0,375l) riittävän noin neljälle hengelle.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua!

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.