Kuinka avata viinipullo

8.4.2019 - Tuomaksen vinkit|

Korkilla suljetun viinipullon avaaminen on todella simppeli homma, kunhan siihen löytyy oikeanlaiset välineet. Tarvitset ainoastaan toimivan korkkiruuvin ja oikeanlaisen tekniikan.

Toimiva korkkiruuvi

Korkilla suljetun viinipullon avaaminen on todella simppeli homma, kunhan siihen löytyy oikeanlaiset välineet. Tarvitset ainoastaan yhden työkalun – toimivan korkkiruuvin. 

Mä itse tykkään suosia Pulltaps Classic -korkkiruuveja, olen todennut ne todella toimiviksi. Kyseessä ei tarvitse olla siis mikään ihmeellisen hieno malli. Se, mihin itse kiinnitän huomiota, on että korkkiruuvin poran tulisi olla ontto sisältä – ei siis sellainen jääkairan näköinen, jonka kierteen läpi ei näe. Lisäksi, jos poran pinnoite on esimerkiksi Teflonia, niin se porautuu korkkiin mukavammin sisään. 

Korkilla suljetun pullon avaaminen

Kun pulloa lähdetään avaamaan, tulisi ensimmäiseksi ottaa korkkiruuvista löytyvä terä esiin. Sillä otetaan kapseli viinipullosta irti. Mä itse tykkään leikata kapselin poikki aina viinipullon kauluksen alapuolelta, jolloin metallia ei pääse pulloon sisään.

Tämän jälkeen suljetaan terä ja otetaan pora esiin. Pora asetetaan korkin keskelle, ja lähdetään porailemaan suoraan alaspäin, kunnes poran kierteet ovat korkin sisällä. 

Kaksivaiheisella korkkiruuvilla asetetaan nyt ensimmäinen porras pullon suuta vasten, pidetään kädellä tukevasti kiinni ja nostetaan sen verran kun porras antaa myöden. Ennen kun korkki alkaa taittumaan, nostetaan pienellä liikkeellä toinen porras pullon suuta vasten ja nostetaan uudestaan, niin korkki tulee itsestään ulos. Itse tykkään itse asiassa irroittaa lopuksi korkin kädellä, kun se alkaa tuntua löysältä. Tällöin korkki ei pääse vahingossakaan murtumaan kaulan sisään. 

Näin yksinkertaista se on – toivottavasti tästä oli iloa ja apua!

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.