Kolmen ruokalajin menu pääsiäiseen – mukana viiniparit!

3.4.2025 - Artikkelit|Reseptit|

Kokit ja potit -blogin Hannele Hyvärinen suunnitteli meille kolmen ruokalajin pääsiäismenun, joka on helppo toteuttaa, mutta maussa ei silti säästellä! Menun kruunaavat huolella jokaiselle ruokalajille valitut viiniparit.

Pääsiäisen menu on parhaimmillaan juuri tällainen: helppo valmistaa ja superherkullinen, sellainen, joka nostaa tunnelman rennon juhlavaksi. Alkuruoalle, pääruoalle ja jälkiruoalle löydät tästä artikkelista myös viiniparit!

Pääsiäisen kolmen ruokalajin menu sisältää mätimoussea saaristolaisleivällä (onnistuu myös vegenä), aivan ihania cacio e pepe -lyttypottuja ja ylikypsää lihaa salsa verdellä sekä kolmesta raaka-aineesta syntyvän sitruunapossetin, joka kannattaa tehdä jääkaappiin tekeytymään vaikka edellisenä päivänä.

Saaristolaisleipä ja mätimousse on klassikkopari – eivätkä klassikot syyttä synny. Voit paahtaa leipäviipaleet halutessasi leivänpaahtimessa, ja mätimousse valmistuu helposti myös vegaanisena.

Alkupalan kanssa aivan täydellinen viini on saksalainen Dreissigacker Organic Riesling 2022 (16,99 €), joka on raikkaan hapokas. Tämä riesling kannattaa muistaa myös kesällä, kun kokkailee kevyttä kesäruokaa tai vaikka kalaa.

Three finger jack old vine zinfandel

Pääruokana pääsiäisenä nautitaan uunissa pitkään lempeässä lämmössä hautunutta nautaa, joka mehevöityy niin mureaksi, että lihan saa revittyä paloiksi kahdella haarukalla. Lihan kanssa tarjotaan cacio e pepe -lyttypottuja ja salsa verde -kastiketta.

Tämä ihana kombo täydentyy pehmeällä Three Finger Jack Old Vine Zinfandel 2022 (19,99 €) jenkkipunaviinillä. Pääruoka viineineen on match made in heaven! Jos avaat pääsiäisenä grillikauden niin tämä punaviini on myös omiaan hiilloksen päällä kypsyneille liha- ja kasvisherkuille.

Pitkien pyhien jälkiruoka on sitruunainen ja helppo lemon posset eli sitruunaposset, joka valmistuu vain kolmesta raaka-aineesta. Voit valmistaa lemon possetin myös vegaanisena vaihtamalla kuohukerman vaahdotettavaan kaurakermaan. Sitruunaposset saa tekeytyä jääkaapissa aamusta iltaan tai voit hyvin valmistaa sen jo edellisenä päivänä.

Viiniksi jälkkärille kannatta valita sekä Alkoista että ruokakaupoista löytyvä Dr. L Riesling 8 % 2023 (10,95 €), joka sopii sitruunaisen makealle jälkiruoalle ihanasti. Sen takana on riesling-guruksikin nimetty, arvostettu viinintekijä Ernst Loosen.

dr loosen riesling 8 %

MÄTIMOUSSEA & SAARISTOLAISLEIPÄÄ

  • 1 dl majoneesia
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 3 rkl ranskankermaa tai kermaviiliä
  • 100 g mätiä
  • kourallinen tilliä
  • 1/2 sitruunan kuori raasteena (keltainen osa)
  • noin 2 rkl sitruunamehua
  • suolaa ja mustapippuria
  • saaristolaisleipää

Hienonna tilli ja raasta sitruunan kuori ohuelti. Purista sitruunasta mehu. Sekoita kaikki mousseainekset yhteen. Maista ja säädä tarvittaessa hapokkuutta ja suolaisuutta.

YLIKYPSÄ NAUTA

  • 1 kg naudan paistia
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 dl punaviiniä
  • 1 1/2 tl suolaa

Paista paistista pinnat kiinni kuumalla pannulla. Pilko sipuli. Laita liha sekä kaikki muut ainekset kannelliseen pataan. Paista ensin 30 minuuttia 200 asteessa. Laske sitten lämpöä ja paista 120 asteessa 3-4 tuntia eli kunnes liha on ylikypsää ja hyvin mureaa. Riivi liha haarukoilla

CACIO E PEPE -LYTTYPOTUT

  • 800 g perunoita
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • Suolaa
  • 1 rkl mustapippuria (kokonaisia)
  • 2 kourallista pecorinojuustoa raasteena

Keitä perunoita koosta riippuen 10–15 minuuttia eli kunnes ne ovat melkein kypsiä. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Litistä perunat esim. juomalasia apuna käyttäen uunivuokaan ja huiski päälle oliiviöljyä ja suolaa. Paahda perunoita noin 30 minuuttia eli kunnes ne ovat saaneet kauniin värin ja hieman rapeaa pintaa.

Paahda mustapippureita muutama minuutti keskilämmöllä kuivalla pannulla. Hienonna mustapippurit morttelissa. Jos sinulla ei ole morttelia, voit käyttää myös rouhittua mustapippuria. Ripottele juusto ja mustapippurirouhe lyttypottujen päälle.

SALSA VERDE

  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 dl lehtipersiljaa silputtuna
  • 1/2 dl minttua ja/tai basilikaa silputtuna
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl pieniä kapriksia
  • 1–2 rkl sitruunamehua
  • 2 tl dijon-sinappia
  • hieman suolaa
  • 1 tl hunajaa tai sokeria

Hienonna yrtit, valkosipuli ja kaprikset pieneksi silpuksi veitsellä tai morttelissa ja sekoita loput ainekset sekaan, tai aja kaikki ainekset blenderissä kastikkeeksi. Maista, säädä makua tarvittaessa ja tarjoa heti tai laita jääkaappiin odottamaan.

LEMON POSSET

  • 3 dl kuohukermaa
  • 1 dl sokeria
  • 3/4 dl sitruunamehua
  • pensasmustikoita
Mittaa kattilaan kerma ja sokeri. Lämmitä lähes kiehuvaksi ja anna sokerin sulaa. Sekoita joukkoon vasta puristettu sitruunamehu. Maista ja säädä makeutta tai happamuutta tarpeen mukaan.
Kaada neljään jälkiruokakulhoon tai lasiin, peitä kelmulla ja laita jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi. Tarjoile esimerkiksi pensasmustikoiden kanssa.

 

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.