Kokonaisena grillattu siika ja saksalainen riesling

19.7.2021 - Reseptit|

Grillistä pöydän kruunuksi nostettu ja kokonaisena grillattu siika on näyttävä ilmestys. Eikä sen valmistaminen ole ollenkaan niin vaikeaa, mitä monet kuvittelevat! Siika pääsee todella oikeuksiinsa kun sen kanssa tarjoillaan Tähtikokin ruokakassistakin tuttua grillileipää ja tietenkin saksalaista rieslingiä.

Kokonaisena grillattu siika

4 henkilölle

  • 1 kpl isohko kokonainen siika (voit käyttää myös ahventa tai kuhaa)
  • 1 rs kirsikkatomaatteja
  • kourallinen tuoreita yrttejä (saat itse valita mieluisesi, sillä kaikki toimivat!)
  • 1 lime
  • 1 prk (180 g) peperoncino-chilimurskaa
  • 2 kpl varsipuleita pieniksi renkaiksi leikattuina
  • suolaa ja pippuria
  • 400 g turkkilaista jogurttia
  • kourallinen tuoretta minttua pilkottuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 limen mehu
  • suolaa ja pippuria

Osta kokonainen siika kauppasi kalatiskiltä ja pyydä tiskin väkeä siistimään kala valmiiksi, mikäli et halua tehdä sitä itse.

Ota kala huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen sen grillausta ja laita grilli lämpiämään.

Viillä kalan molempiin kylkiin kevyet viillot. Hiero kalan pintaan noin 2 rkl peperoncino-chilimurskaa.

Mausta kala runsaalla suolalla pippurilla – sekä sisältä, että ulkoa. Laita kalan täytteeksi neljä puolitettua kirsikkatomaattia, runsas määrä tuoreita lempiyrttejäsi ja 2 rkl pilkottua varsisipulia. Pirskottele sisälle myös hieman oliiviöljyä.

Leikkaa lime ohuiksi siivuiksi ja puolita ne puolikuun muotoisiksi paloiksi. Laita limepaloja kalan päälipuolen viiltoihin.

Grillaa kalaa noin 20 minuuttia, tai kunnes se on kypsää. Kypsän kalan tunnistaa siitä, että kalan evä irtoaa helposti.

Sekoita kalan kypsymisen aikana kastikkeen ainekset sekaisin.

Tarjoile kala grillileivän ja jogurttikastikkeen kanssa. Muista ottaa lisukkeeksi myös kalan sisällä kypsyneitä kirsikkatomaatteja.

Grillattu yrttileipä

Yrttinen leipä on superhelppo valmistaa ja siitä saa hauskan kattauksen keskipisteen, kun kaikki voivat vääntää rapeasta leivästä itselleen maukkaan siivun. Tämän leivän raaka-ainekset löytyvät myös Tähtikokin Ruokakassista!

4 henkilölle

  • hapanjuureen leivottu leipä
  • 1,5 dl öljyä
  • 2 oksaa rosmariinia
  • 10 oksaa timjamia
  • 3 lehteä salviaa
  • 1 solo valkosipuli
  • sormisuolaa
  • pippuria

Hienonna veitsellä yrtit sekä valkosipuli ja sekoita öljyn sekaan. Mausta sormisuolalla ja pippurilla.

Siivuta leipä niin, että et leikkaa veitsellä loppuun asti. Leipä jää ns. ”kammaksi”.

Valele leipä yrttiöljyllä leikkauspinnoista sekä päältä ja grillaa kuumassa grillissä rapeaksi.

Viinisuositus: Deep Roots Riesling

Kolmen huippuviinintekijän luomuviini Rheinhessenistä | 12,98€

Jos haet valkoviiniltä superherkullista hedelmäisyyttä, raikasta hapokkuutta ja sitä sitruksista harmoniaa, Deep Roots Riesling täyttää taatusti toiveesi. Saksan Rheinhessenin tähtitrion eli Jochen Dreissigackerin, Philipp Wittmannin ja Stefan Winterin kimpassa valmistama valkoviini on kesäisen mutkaton tapaus, joka sopii niin ruokaviiniksi kuin kulautteluun sellaisenaan.

Himppu jäännössokeria tekee tästä pari vuotta sitten Vuoden Viiniksi omassa luokassaan valitusta valkoviinistä ruokapöydän kameleontin. Deep Roots Riesling Trocken maistuu niin äyriäisten kuin rasvaisemmankin kalan kanssa – ja mikä parasta, voit maustaa niitä vähän tujummin. Kokeile grillatun siian kanssa ja ihastu!

KATSO MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.