Parsasesonki on vihdoin täällä! Kevään odotetun herkun kaveriksi korkataan raikkaan hapokas uutuus: Deep Roots Finest Selection Organic Riesling.
Parsasesongin käynnistyminen on yksi varmimmista kevään kevään merkeistä! Tällä kertaa parsarisotto pakataan täyteen vihreää väriä herneiden avulla ja kaikkein kauneimmat parsan kukkaset säästetään annoksen koristeiksi.
Risoton kaveriksi korkataan kevään uutuusviini Deep Roots Finest Selection Organic Riesling (15,98 €). Viini on suositun Deep Roots Rieslingin niin sanotusti ”vähän parempi” versio; viiniin on panostettu nappaamalla kermat päältä, eli huolella valittu ne kaikkein parhaat raaka-aineet. Viini on tietysti myös luomusertifioitu.
Makumaailma on pikkuveljeen verrattuna täyteläisempi ja vivahteikkaampi. Herkullisen tasapainoinen, raikas happorakenne sekä pitkä jälkimaku säilyvät samana.
Parsarisotto (4:lle)
● 1 nippu (500 g) vihreää parsaa
● 1 kpl keltasipuli
● 2 kpl valkosipulinkynsiä
● 3 dl risottoriisiä
● n. 1,5 l kana- tai kasvislientä
● 2 dl kuivaa valkoviiniä
● 1 kpl sitruunan raastettu kuori ja mehu
● 2 dl raastettua parmesaania
● 3 rkl mascarponea
● 1 pss (200 g) pakasteherneitä sulatettuina
● 1 dl vettä
● suolaa ja pippuria
● voita ja öljyä paistamiseen
● tuoreita yrttejä koristeluun
Napsauta parsojen puumainen kanta pois. Leikkaa parsat pienen suupalan
kokoisiksi paloiksi – jättäen nuput kuitenkin kokonaisiksi. Kuori sipulit ja
silppua ne. Lämmitä kana- tai kasvisliemi kiehuvaksi.
Lämmitä laakeapohjainen pannu tai kattila liedellä ja kypsennä parsat
nopeasti voi-öljyseoksessa. Ota parsat pois pannulta ja jätä lautaselle
odottamaan. Pidä ne kuitenkin lämpiminä.
Lisää pannulle tarvittaessa hieman voita ja öljyä. Kaada silputut sipulit
pannulle ja kuullota, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää riisit pannulle
sipuleiden joukkoon ja kypsennä muutaman minuutin ajan koko ajan
sekoittaen. Kaada valkoviini pannulle, sekoita ja anna imeytyä riisiin.
Ala lisäämään lientä risoton joukkoon pari kauhallista kerrallaan. Sekoita
risottoa tasaisin väliajoin ja anna liemen imeytyä riisiin. Jatka liemen
lisäämistä tähän tapaan, kunnes riisi on kypsää. Jätä riisiin kuitenkin pieni
purutuntuma. Et välttämättä tarvitse koko liemimäärää, eli muista
maistella riisiä kypsymisen aikana.
Sillä aikaa kun risotto kypsyy, soseuta sulaneet pakasteherneet ja 1 dl vettä
tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen avulla.
Kun olet lisäämässä lientä viimeisen kerran, lisää risoton joukkoon myös
parsojen varsiosat. Säästä parsojen nuput annosten koristelua varten.
Kun liemi on imeytynyt riisiin, lisää risoton sekaan sitruunan raastettu kuori
ja mehu, raastettu parmesaani ja mascarpone-juusto. Mausta risotto
suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa lientä, jos risotto on liian paksua.
Lisää hernesose risoton joukkoon juuri ennen tarjoilua. Soseutettu herne
värjää risoton kauniin vihreäksi, mutta väri alkaa haalistua saman tien kun
hernesose alkaa kypsymään lämpimän risoton ansiosta.
Koristele annokset tuoreilla yrteillä ja parsan nupuilla. Nauti!
Viinisuositus: Deep Roots Finest Selection Organic Riesling (15,98 €)
Kevään uutuus ja suositun Deep Roots Rieslingin “isoveli” on pakattu täyteen hersyvän raikkaita happoja ja runsasta hedelmäisyyttä. Kuivan Finest Selection -valkoviinin tuoksussa voi erottaa kivellisiä hedelmiä ja kukikasta mineraalisuutta. Viinissä on upea tasapaino hedelmäisuuden, korkean hapokkuuden ja jäännesokerin välillä. Finest Selection on monipuolinen ruokaviini; parsarisoton lisäksi se rokkaa esimerkiksi vaalean kalan tai hedelmäisen kanasalaatin kanssa.