Punajuuripasta syntyy paahdetuista punajuurista ja se saa seurakseen keltasipulia, valkosipulia, saksanpähkinöitä, tuoretta tilliä sekä reilusti fetaa. Lasiin sopii chileläinen luomupunaviini.
Feta ja punajuuri ovat klassinen yhdistelmä, jota tällä kertaa kokeillaan pastana. Punajuuripastan mausta löytyy samanlaista pyöreäyttä ja hedelmäisyyttä kuin Cono Surin luomupunaviinistäkin. Viinin hapokkuus yhdistyy mukavasti fetajuuston ja punajuuren hapokkuuteen.
Jos haluaa päästä helpolla, punajuuret voi paahtaa sipuleiden kanssa jo edellisenä päivänä. Kastikkeen voi puolestaan tehdä loppuun seuraavana päivä samalla kun keittää pastan kypsäksi.
Jos punajuuret ovat hyväkuntoisia, ei niitä tarvitse edes kuoria ja samalla pelätä värjäytyviä sormia tai leikkuulautoja. Jos haluat kuitenkin kuoria punajuuret, kannattaa se tehdä vasta uunissa paahtamisen jälkeen.
Jopa punajuurikammoisten kannattaa kokeilla tätä reseptiä: uunissa paahtaminen, sipulin lisäys ja kastikkeessa mukana olevat saksanpähkinät leikkaavat lempeästi punajuuren makua ja tuovat sen seuraksi mukavaa pyöreyttä.
Villasukat jalkaan, kynttilä palamaan, lasiin chileläistä luomupunaviiniä ja lautasellinen punajuuripastaa. Nyt nautitaan!
Punajuuripasta
(4-6 henkilölle)
- 500 g (4-5 kpl) punajuurta
- 1 kpl keltasipuli
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- 1,25 dl saksanpähkinöitä
- suolaa, pippuria ja oliiviöljyä
- 500 g kuivapastaa (esimerkiksi spagettia)
- n. 4 dl pastan keitinvettä
- muutama oksa tuoretta tilliä koristeluun
- 200 g fetajuustoa
Laita kiertoilmauuni lämpenemään 200 asteeseen.
Pese punajuuret hyvin ja leikkaa kantapalat pois. Lohko punajuuret. Punajuuria ei tarvitse kuoria. Halkaise sipuli kuorineen.
Laita punajuurilohkot ja sipulinpuolikkaat leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda uunissa 20 minuuttia. Kun kasvikset ovat paahtuneet 20 minuuttia, lisää pellille valkosipulit kuorineen. Paahda vielä toiset 20 minuuttia tai kunnes punajuuret ovat kypsiä ja pehmeitä. Poista sipulin ja valkosipulin kuoret.
Keitä pasta kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kun pasta on kypsää, ota keitinvettä talteen noin 4 dl.
Lisää punajuuret, sipuli ja valkosipuli tehosekoittimeen. Lisää mukaan myös hieman pastan keitinvettä ja 1 dl saksanpähkinöitä. Säästä loput pähkinöistä annosten koristeluun. Aja punajuurikastike tasaiseksi. Lisää keitinvettä kunnes kastike on sopivan paksuista. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Sekoita punajuurikastike ja pasta keskenään. Lämmitä tarvittaessa uudestaan.
Lisää annosten päälle pieniä fetajuustopaloja, kevyesti murskattuja saksanpähkinöitä ja tuoretta tilliä.
Viinisuositus: Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah
Monipuolinen ja lompakkoystävällinen punaviini | 12,98 €
Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah, saapuu Suomeen Cono Surin kotitilalta, Chilestä. Helposti lähestyttävä ja tanniineiltaan pehmeä punaviini on luomulaatuinen, kuten suuri osa tilan muistakin viineistä. Ympäristönsuojelu on Cono Surin viinitalolle tärkeää, ja niinpä kaikkia viinitarhoja viljellään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.
Bordeaux’sta kotoisin olevan Carmenère-lajikkeen rypäleet tuovat punaviiniin hehkeää hedelmäisyyttä ja maukasta mehukkuutta, jotka sopivat syksyn maanläheisiin makuihin paremmin kuin hyvin. Rypälelajike hyötyy viinitilalla vallitsevasta ilmastosta, jossa päivät ovat aurinkoisia ja lämpimiä, mutta yöt viileitä ja aamupäivät usein sumuisia.
Viinin maku ja luonne ovat hintaluokassa kohdallaan. Monipuolinen ja lompakkoystävällinen punaviini on edukseen erityisesti syksyisten pataruokien, paahdettujen juuresten ja pihvien rinnalla. Mausteisen tumma tuoksu ja runsaan täyteläinen maku ovat omiaan lämmittämään viileitä iltoja ja sopivat mainiosti myös pastaruokien kylkeen.