Juhlajärjestäjän viiniopas: Miten monta lasillista tulee yhdestä viinipullosta? + 5 muuta hyvää kysymystä

2.5.2023 - Artikkelit|

Kevään juhlakausi huipentuu kesän kynnyksellä koittaviin valmistujaisjuhliin. Näillä vinkeillä juhlajuomien tarjoilusta ei tarvitse stressata!

1. Miten monta lasillista tulee yhdestä viinipullosta?

Yleisimmästä pullokoosta eli 0,75-litraisesta viinipullosta tulee lasilliset noin kuudelle hengelle, kun kaadon määrä on 12 senttilitraa.

Vinkki! Muovipulloista ja tetroista löytyy myös litran kokoisia viinipulloja, joista riittää juomaa kahdeksaan lasilliseen.

Cono Sur Bicicleta Pinot Noir

Loistavan hinta-laatusuhteen punaviini juhliin | 10,99 €cono sur bicicleta pinot noir

Kun tarjolla on monipuolinen juhlapöydän kattaus, Cono Sur Bicicileta on oiva valinta punaviinin ystäville.  Edullinen viini on hyvin tehty, se on rehevän marjainen ja herkullinen kulauteltava buffetpöydän lomaan. Tämä punaviini kannattaa tarjoilla aavistuksen viilennettynä; puoli tuntia jääkaapissa riittää!

2. Miten monta lasillista hanapakkaus pitää sisällään?

Kolmen litran hanapakkauksesta voi laskea saatavan kaikkiaan 25 lasillista.

3. Juhlissamme on buffettarjoilu. Paljonko viiniä tulee varata henkeä kohden?

Buffetruokailun lomassa lasillisia kuluu yleensä 2–3 per henkilö. Kun vieraat annostelevat viinin itse esimerkiksi hanapakkauksesta, annoskoot voivat olla hieman suurempia kuin valmiiksi tarjolle kaadetuissa lasillisissa.

4. Miten ja milloin kuohuviini kannattaa kaataa tarjolle, etteivät kuplat karkaa?

Kuohuviini kannattaa avata mahdollisimman lähellä sen tarjoiluhetkeä. Jos tarjolle pitää kaataa iso määrä kuohuviinilasillisia, kannattaa lasien pohjalle kaataa ensin vain vähän viiniä ja vasta juuri ennen tarjoilua kaataa ne hyvin viilennetyllä viinillä täyteen. Pieni etukäteiskaato hillitsee viiniä kuohumasta liikaa ja helpottaa hommaa.

Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut

Upea juhlien aloittaja! | 16,99 €lindauer special reserve blanc de blancs

Monet maistelijansa hurmannut kuohuviini tarjoilee pitkän pullokypsytyksen ansiosta upean paahteisia, jopa samppanjamaisia makuvivahteita. Lindauer on erittäin kuiva ja hapokas; se soveltuu esimerkiksi alkumaljaksi, kala- ja äyriäisruokien kumppaniksi sekä tapasten pariksi.

5. Millainen viini kannattaa valita buffet-pöytään tarjolle?

Kun tarjolla on useita erilaisia ruokalajeja, viinin kannattaa olla hedelmäinen ja melko kevyt.

Noutopöydän valkoviiniksi sopivat ennen kaikkea pirteät ja hedelmäiset, punaviiniksi taas marjaisat ja raikkaat vaihtoehdot. Moni on kuitenkin mieltynyt hieman täyteläisempiin viineihin, joten tarjolle voi kattaa myös meheviä ja hilloisia punaviinejä.

Cono Sur Bicicleta Riesling hanapakkaus

Buffetpöydän valkoviini riesling-rakastajille | 35,99 €cono sur bicicleta riesling hanapakkaus

Cono Sur Bicicleta Riesling -viiniin käytetyt rypäleet tulevat Bio Bio -laaksosta, joka on yksi Chilen eteläisimmistä viinialueista. Alueen ilmasto on viileä sekä Riesling-lajikkeen suosimaan tyyliin kohtuullisen pilvinen ja sateinen. Viileä ilmasto hidastaa rypäleiden kypsymistä ja auttaa niitä kehittämään intensiivisen aromaattisia vivahteita samalla säilyttäen napakan hapokkuuden.

6. Mitä tarjota alkoholittomille vieraille?

Alkoholittomien viinien tarjonta ja laatu ovat kehittyneet viime vuosina hurjaa vauhtia. Tarjontaa löytyy etenkin kuohuviineissä, mutta myös esimerkiksi roseeviinit ovat loistavia ruokaviinejä – näin myös alkoholittomien vaihtoehtojen kohdalla.

Barrels and Drums Chardonnay Non-alcoholic Sparkling

Alkoholiton aperitiivi | 8,49 €barrels and drums alkoholiton kuohuviini

Kuohuviinin perusviini on valmistettu ensin normaalisti, jonka jälkeen siitä on poistettu alkoholi tyhjiötislausmenetelmällä. Tämän jälkeen siitä valmistettiin kuohuviiniä hiilidioksidiä lisäämällä. Barrels and Drums on raikkaan hedelmäinen ja pehmeä alkoholiton kuohuviini. Se sopii hyvin alkoholittomaksi vaihtoehdoksi aperitiiviksi sekä kala- ja äyriäisruoille.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.