Joulupöydän viinivieraat: mitä tarjota vegaanille, holittomalle ja tanniineja välttelevälle?

12.12.2022 - 5 x paras|

Erilaiset ruokavaliot ovat yleistyneet ja esimerkiksi holittomien viinien suosio on viime vuosina kasvanut vauhdilla. Tässä kootut viinivinkit joulupöydän viinivieraille!

HOLITTOMALLE: Dr. Loosen Non-alcoholic Sparkling

Kehuttu alkoholiton kuohuviini 11,99 €Dr. Loosen Riesling Sparkling Alcohol-Free helicon

Alkoholittomien viinien valmistusmenetelmät ovat kehittyneet sitä mukaa, kun kuluttajat ovat osoittaneet niitä kohtaan yhä enemmän kiinnostusta.

Dr. Loosen valmistaa laadukkaita riesling-viinejä Moselissa huippupalstoillaan. Tämä alkoholiton kuohuviini on valmistettu terästankeissa. Viinin käyminen lopetetaan jäähdyttämällä tankit, jolloin sokeripitoisuus pysyy luonnollisesti korkeana. Alkoholi poistetaan juomasta vakuumitislausmenetelmällä.

Kuohuvissa lasillisissa on aistittavissa rieslingille tyypillistä viheromenaa, sitrushedelmää sekä päärynää. Puolikuivassa maussa on myös mausteisuutta, hentoa yrttisyyttä ja ryhdikästä hapokkuutta.

VEGAANILLE: Fresco di Masi Organic Rosso

Lukuisten vihreiden symbolien viini 14,98 €Fresco di Masi Organic Rosso

Italialaisella Fresco di Masi Organic -punaviinillä on Alkon hyllyllä hintalapussaan pitkä rivi vihreitä symboleita; viini on vegaaninen, luomu, se on valmistettu alkuviinimenetelmin ja pakattu ympäristöystävälliseen pakkaukseen: kierrätettyyn ja alle 400 grammaa painavaan lasipulloon.

Ensialkuun voisi ajatella, että kaikki rypäleistä valmistetut viinit ovat vegaanisia, mutta viinien kirkastuksessa voidaan käyttää eläinperäisiä raaka-aineita. Muissa kuin vegaanisissa viineissä on kirkastuksessa voitu käyttää esimerkiksi liivatetta, kananmunaa, kaseiinia tai kalaliimaa.

Fresco di Masi Organic -punaviini sopii joulupöytään myös kauniinpunaisen etikettinsä ja kirkkaan, punaisen viinin paljastavan lasipullonsakin ansiosta. Eloisassa tuoksussa voi erottaa Veronan alueelle tyypillistä kirsikkaa. Myös mausta löytyy punaisia marjoja kuten kirsikkaa ja granaattiomenaa sekä mustaherukkaa. Mutkattoman freesi ja hedelmäinen viini!

TANNIINEJA VÄLTTELEVÄLLE: Cocci Grifoni Merlo Pecorino Organic Natural

Luomuvalkoviini lintujen asialla 14,98 €Cocci Grifoni Merlo Pecorino Organic Natural

Suurin osa valkoviineistä on tanniineja välttelevälle varmoja valintoja, mutta myös valkkareissa voi olla tanniineja. Tanniinit sijaitsevat rypäleiden kuorissa sekä siemenissä, ja ne siirtyvät rypälemehuun viinin valmistuksen lomassa. Suurin osa valkoviineistä ei ole kontaktissa kuorien kanssa käymisvaiheessa, joten ne säästyvät tanniineilta.

Merlo Pecorino -valkoviini valmistetaan Marchessa, joka on viinialue Keski-Italian itärannikolla. Viiniköynnöksiä ympäröivät metsät ja kanjonit luovat ainutlaatuiset lähtökohdat viinin valmistukseen. Luomuviljelyn lisäksi tuottaja tukee muun muassa lintujen luonnollisen elinympäristön hyvinvointia. Alueella viihtyvä Merlo-mustarastas on inspiroinut tämän viinisarjan valmistamista aina etikettiä myöten.

Valkoviini on mineraalinen, aromikas ja sitä ryhdittää terhakkaat hapot. Viini soveltuu erityisesti runsaanmakuisille kalaruuille, vaalealihaisille liharuuille ja monipuolisesti eri kasvislisukkeille.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.