Jochen Dreissigacker – Rheinhessenin tähti

10.6.2021 - Artikkelit|

Mainzin kaupungin eteläpuolella Bechtheimin kylässä viiniä tekevä Jochen Dreissigacker on mies, joka puhuu viinin alkuperän, puhtauden, hienostuneisuuden ja pitkäikäisyyden puolesta. Jochenin tie viinintekijäksi ei ollut se mutkattomin, mutta nykyään Riesling-taituri tunnetaan maailmalla yhtenä Rheinhessenin viinialueen kirkkaimmista tähdistä.

– Toisin kuin monelle viinisuvun vesalle, minulle viinintekijäksi tuleminen ei ollut itsestään selvää. Halusin sitä nuorena enemmän kuin mitään muuta, mutta jouduin odottamaan suotuisaa hetkeä melko pitkään, kertoo nyt 39-vuotias Jochen Dreissigacker.

Vaikka Dreissigackerin suvun viinihistoria ulottuu aina vuoteen 1728, Jochen sanoo vanhempiensa olleen se ensimmäinen sukupolvi, joka valmisti viiniä ”vakavassa mielessä”.

– Vanhempani aloittivat hommat 1970-luvulla ja rakensivat silloisen viininvalmistamomme 1985. Heti samanavuonna raekuurot aiheuttivat niin mittavia tuhoja, että 10 hehtaarin tarhoilta saatiin vain 2 000 litraa satoa. Tilanne oli kamala, sillä he olivat investoineet isoja summia tähän tilaan.

Kun Jochen ja hänen – niin ikään viinintekijäksi – haluava isoveljensä varttuivat, vanhemmat pitivät kotitilaa liian pienenä molemmille pojille. He kehottivat Jochenia tekemään ensin jotakin muuta ja katsomaan myöhemmin, haluaako hän oikeasti tehdä viiniä.

– Muistan nuo vuodet, kun kaikki kollegat ja ystävät olivat jo mukana viinibisneksessä – ja minä istuin tilitoimistossa töissä. Joka päivä tuijotin kelloa ja odotin, että se olisi jo viisi, hän kertoo.

– Sittemmin, näin viinintekijänä, en ole sen koommin vahdannut kelloa. Tämä on minulle työ, harrastus, intohimo ja elämäntapa.

Vain aamuvarhaisella Jochen katsahtaa kelloon: hän herää aina puoli viideltä tai viimeistään varttia vaille viisi ja lähtee juoksemaan viinitarhoille.

– Juoksu on intohimoni ja aamusportti ikiomaa aikaani. Etenkin näin korona-aikana tarhoilla juokseminen on tuntunut ylellisyydeltä. Mutta kukonlaulun aikaan heräämisen vuoksi nukun jatkuvasti liian vähän. Ei ihme, että nukahdan usein winemaker dinnereillä, hän nauraa.

Nopeiden muutosten mies 

Vuonna 2001 Jochen valmisti ensimmäisen vuosikertansa viiniä, ja viisi vuotta myöhemmin hän oli noussut sukutilansa johtoon. Dreissigackerin tila oli noihin aikoihin vielä pieni, ja uudet tuulet alkoivat puhaltaa saman tien.

– Olen onnekas, sillä vanhempani suhtautuivat ajatuksiini ja parannusehdotuksiini myötämielisesti, ja auttoivat minua tekemään haluamani muutokset tilallamme. Muutin kaiken niin nopeasti, että menetimme yli 70 prosenttia asiakkaistamme kolmessa vuodessa.

Ennen Jochenin aikakautta Dreissigackerin viineistä 60 prosenttia oli valkoviinejä ja 40 prosenttia punaisia. Jochenin myötä suhdeluku muuttui reippaasti, ja nyt peräti 95 prosenttia tilan viineistä on kuivia (trocken)valkoviinejä. Tarhapinta-ala on kasvanut 45 hehtaariin, mutta laatutietoinen Jochen rajoittaa satomääriä tiukasti. Satovuodesta riippuen tilan vuosituotanto on 200 000 pullon kieppeillä, toisinaan lähemmäs 300 000 pulloa.

– Siirryin heti ohjat otettuani myös luomuviljelyyn, sillä terveistä rypäleistä syntyy parempaa viiniä. Kun rypälemateriaali on kunnossa, ei ole mitään syytä manipuloida sitä liiemmin kellarissa. Siksi fermentoin viinini luonnon omilla hiivoilla viljeltyjen kaupallisten hiivojen sijaan.

Ainut asia, mitä Jochenin lisää viineihinsä, on hyvin pieni määrä (noin 30 mg) sulfiitteja – ja senkin vain viinien tasalaatuisuuden ja säilyvyyden varmistamiseksi.

– Lisäämäni sulfiittimäärä on minimaalinen siksi, että olen alusta lähtien halunnut tehdä viinejä, joissa puhuu alkuperä, terroir. Enkä halua, että viiniäni nauttiva ihminen herää päänsärkyyn. Aikoinaan tuntui hurjalta seurata vierestä, kun jotkut täällä Rheinhessenissä ”tekivät” viinin ja veivät sen laboratorioon analysoitavaksi kysyen, mitä viiniin pitäisi lisätä, jotta siitä tulisi hyvää?

Tekemällä tehdyn rieslingin maistaa Jochenin mukaan helposti. Ne ovat ”äänekkään hedelmäisiä” valkoviinejä, jotka liehittelevät heti kättelyssä ylenpalttisella aromaattisuudellaan.

– Monesti ne myös sakkaavat lasissa yhtä nopeasti kuin ovat avautuneet, hän toteaa ja jatkaa:

– Itse haluan tehdä sofistikoituneita, mineraalisia ja pitkäikäisiä rieslingejä, jotka eivät paljasta heti korttejaan, vaan avautuvat ajan kanssa. Eli viinejä, joita hedelmäisyys ei dominoi holtittomasti. Sama filosofia pätee uusimpaan tulokkaaseemme Pink Rieslingiin: uskon, että Provencen roseeta muistuttava, jäntevä ja mineraalinen rieslingroseeni ikääntyy nätisti 2–3, kenties jopa 5–7 vuotta.

Matkalla parhaaksi?

Jochenille on elintärkeää, että nimi ”Dreissigacker” on tae laadusta.

– Haluan tehdä tästä Rheinhessenin suurimman ja kauneimman viinitilan, ja upean koko maailman mittapuulla. Mutta se tapahtuu luonnon ehdoilla – tämän opin jo nuorena Klaus-Peter Kellerin tilalla harjoitellessani. Kun tekee töitä luonnon kanssa, ei voi olla tarkkaa liiketoimintasuunnitelmaa. Ja olipa keli mikä tahansa, köynnökset eivät kysy, huvittaako tulla töihin, hän linjaa ja jatkaa:

– Myös viininvalmistusfilosofiani on ihan sama kuin alussa: haluan tuoda esiin viinin terroirin. On eri asia ”luoda” viini kuin tuoda hienovaraisesti näkyviin sen alkuperä.

Dreissigackerin vuonna 2007 luomusertifioiduilla tarhoilla on viljelty viimeiset pari vuotta myös biodynaamisesti eli planetaarisen kalenterin mukaan, biodynaamisia preparaatteja ja omaa kompostia hyödyntäen, ekosysteemin kokonaisvaltaista hyvinvointia vaalien.

– Osallistuin jo 10–15 vuotta sitten biodynaamisiin seminaareihin, mutta silloin ei ollut aikaa syventyä hommaan, koska Dreissigacker kasvoi niin vauhdilla.

Ekosysteemien hyvinvoinnin ohella Jochen Dreissigacker inspiroituu ruoasta ja hyvistä, rennoista, ”terveen kriittisistä” keskusteluista. Niitä hän käy säännöllisesti nuoren 24-henkisen tiiminsä kanssa sekä lapsuudenystäviensä Philipp Wittmannin ja Stefan Winterin kanssa heidän yhteistyöprojektinsa, Deep Roots-viinin, tiimoilta.

– Rakastan myös maistaa viinejäni asiakkaiden kanssa ja tarkkailla heidän kasvonilmeitään. Lisäksi on todella antoisaa ja inspiroivaa käydä tapaamassa viinintekijöitä muilla viinialueilla. Se vahvistaa ajatustani siitä, mitä olen tekemässä, Jochen sanoo ja jatkaa:

–  On upeaa katsoa sitä, miten viinimeininki täällä Rheinhessenissä on muuttunut sitten 2000-luvun alun. Siinä missä meitä edeltänyt sukupolvi oli kadoksissa alueemme profiloinnin suhteen, moni nykypolven viinintekijä tekee erittäin laadukkaita ja puhtaita terroir-viinejä. Se on hienoa, sillä Rheinhessenissä on valtavasti erilaisia maaperätyyppejä ja upea ilmasto viininviljelyyn.

Kokeile ainakin:

Dreissigacker Organic Riesling

Rheinhessen-luomua aromaattisille herkuille | 14,98€

Hyvän rieslingin salaisuus? Hedelmän ja happojen yhteispeli, kunnon nyanssit sekä herkullinen aromikirjo, josta löytyy yhtä sun toista sitrushedelmistä ja kypsästä aprikoosista kukkiin ja mausteisiin. Loistava esimerkki tyylipuhtaasta Rheinhessenin rieslingistä.

Dreissigacker Organic Riesling vie heti ajatukset ruokaan. Jos ystäviä tai sukulaisia on tulossa isompikin poppoo, kokkaa äyriäispaellaa tai kunnon kattilallinen savulohipastaa. Tämä pirteä viini viihtyy myös rapubakkanaaleissa ja osterien kaverina eikä karsasta kanaherkkujakaan.

Dreissigacker Organic Pink Riesling

Elegantin tyylin rieslingroseeta Rheinhessenistä | 15,90€

Dreissigacker Organic Pink Riesling on miehen uusin taidonnäyte: väriltään huisin hieno, puhtaan mineraalinen ja herkän hedelmäinen pinkki riesling, jossa tuntuu myös viehättävää kukkeutta.

Pöydässä tämä raikas ja tyylikäs vaaleanpunainen riesling muodostaa loistoparin esimerkiksi sushin, jokirapusalaatin ja siikacevichen kanssa. Toimii hienosti myös klassisen seafood platterin vierellä. Tyyliltään hillitty ja kuulas, uutuustuotteena Alkoon saapunut Dreissigacker Organic Pink Riesling edustaa rieslingroseiden premium-kategoriaa – ja täyttää myös vegaanin ja luomun kriteerit.

Dreissigacker Riesling Alte Reben

Herkkua vanhoista köynnöksistä | 19,99€

Dreissigackerin omien huipputarhojen Bechtheimer, Geyersberg, Rosengarten, Heilig-Kreuz ja Westhofener Aulerde tarkkaan valituista rypäleistä valmistettu huippuriesling. Nimi Alte Reben on saksaa ja tarkoittaa vanhoja köynnöksiä. Vanhat köynnökset mm. tuottavat vähäisempiä määriä rypäleitä, jolloin viinin hedelmäisyyden, hapokkuuden ja aromien intensiteetti on merkittävästi korkeampi.

Raikkaan hapokas ja aromeiltaan tyylikkään intensiivinen Dreissigacker Riesling Alte Reben toimii parhaiten vähärasvaisten kalojen ja ja muiden merenelävien kanssa.

 

Teksti: Sanna Pöyry

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.