Jäikö viiniä yli? Kuinka kauan viini säilyy avattuna? – vinkit juhlien jälkeen

11.4.2023 - Artikkelit|

Juhlista tai illalliselta yli jääneen viinin säilyvyyttä voi pidentää parilla niksillä. Myös monet ruuat nousevat uudelle tasolle, kun niiden joukkoon lorauttaa pullon pohjalle jääneen viinitilkan!

Kuinka kauan viini säilyy avattuna?

Mitä täydempi pullo on, sitä pidempään avattu viini säilyy, sillä pullossa on vähemmän viinin kanssa reagoivaa happea. Avattu viinipullo säilyy hyvänä jääkaapissa viinityypistä riippuen noin 3–7 päivää. Mitä voimakkaampi, alkoholipitoisempi tai makeampi viini on sitä paremmin se säilyy. Parhaiten säilyvät siis tanniiniset punaviinit, makeat valkoviinit ja makeat väkevät viinit. Huonoiten säilyvät kuohuviinit, joiden kuplat katoavat vähitellen parissa–kolmessa päivässä.

Kuinka kauan avattu hanapakkausviini säilyy?

Hanapakkaus säilöö viinin hyvin – viini säilyy herkullisena jopa kuukaudenkin päivät, kun avatun hanapakkauksen säilyttää otollisissa olosuhteissa.

Miten avattu viini kannattaa säilyttää?

Jääkaappi on kaikenlaisille avatuille viineille hyvä säilytyspaikka, sillä siellä on pimeää ja viileää. Kuohuviinien kuplien säilyvyyttä voi edesauttaa kuohuville viineille tarkoitetulla sulkijakorkilla. Puna-, valko- ja roseeviineille voi käyttää kumikorkkia ja tyhjiöpumppua, jolla avatusta viinipullosta pumpataan ylimääräinen ilma pois.

Onko pilaantuneen viinin juominen vaarallista?

Ei ole. Avatussa pullossa viini alkaa vähitellen hapettua ja menettää hedelmäisyyttään. Viiniin tulee ajan kuluessa tunkkaisia aromeja ja lopulta viini voi muuttua etikkaiseksi. Viini ei kuitenkaan pilaannu esimerkiksi jauhelihapaketin tavoin, eikä sinne muodostu mitään myrkyllisiä yhdisteitä. Pilaantunut viini ei vain enää ole niin herkullinen makuelämys kuin viinintekijä on sen valmistanut ja halunnut tarjota.

Miten pullon pohjalle jäänyttä viiniä voi hyötykäyttää?

Tilkka viiniä tuo makuvivahteita esimerkiksi jauhelihakastikkeeseen, hitaasti hautuvaan pataan ja risottoon tai kastikkeisiin. Viinistä voi keittää kattilassa sokeria lisäämällä myös siirappia, jota voi käyttää drinkkien, jälkiruokien ja leivonnaisten maustamiseen.

Jutun kuva: Renzo D’souza / Unsplash

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.