Grillikausi on pian ovella, ja moni muhkeiden punaviinien ystävä kääntää katseensa Argentiinaan. Maan ykkösrypäleestä Malbecista syntyy herkullisen täyteläisiä ja rehtejä punaviinejä, jotka hurmaavat grilliruoan ystäviä ympäri maailmaa. Mistä Malbecin menestystarina oikein alkoi?
Mendoza on Malbecin koti
Malbec-rypäle liitetään niin likeisesti Argentiinaan, että moni saattaa unohtaa sen olevan ranskalaista perua. Lounais-Ranskasta, Cahors’n viinialueelta 1880-luvulla laivattu Malbec löysi Argentiinasta niin täydellisen kodin, että argentiinalaisesta malbecista on sittemmin tullut koko maailman tuntema käsite. Liki viidennes maan tarhoista kasvaakin tätä tummanpuhuvaa, hienoa lajiketta. Esimerkiksi Bordeaux’ssa, sen sijaan, Malbecia on enää alle prosentti istutusalasta.
Argentiinassa viljellään lukuisia muitakin lajikkeita, mutta mikään niistä ei haasta Malbecin asemaa maan nimikkorypäleenä. Tuhteja, tummaa hedelmää uhkuvia, lämpimän mausteisia ja savuisia punaviinejä tuottava kylmänarka rypäle on kotiutunut Mendozan kuivaan ja aurinkoiseen (alueella on keskimäärin 320 aurinkopäivää vuodessa) ilmanalaan. Andien juurella sijaitseva Mendoza tuottaakin yli 75 prosenttia koko maailman Malbec-viineistä. Monelle viininystävälle Argentiina on yhtä kuin Mendoza, vaikka korkealaatuista malbecia tulee myös Mendozan pohjoispuolelta San Juanista sekä maan pohjoisosasta, Saltan provinssin huikaisevan korkeilta tarhoilta.
Mendozan punaviineissä Malbecia sekoitetaan Bordeaux-rypäleisiin eli Cabernet Sauvignoniin ja Merlot’hon sekä Syrah-rypäleeseen, mutta siitä tehdään myös paljon puhtaita lajikeviinejä.
Klassisesti tunnetuin Mendozan ala-alueista on heti Mendozan kaupungin eteläpuolella levittäytyvä Luján de Cuyo, jonka malbeceista löytyy karhunvatukan, boysenmarjan, luumun ja tummakirsikan kaltaista tummaa hedelmää sekä hienostunutta mausteisuutta. Luján de Cuyossa sijaitsee myös useampi Mendozaa maailmankartalle tuonut huippuviinitalo, kuten esimerkiksi Catena Zapata.
Mendozan konstailemattoman rento kaupunki on kätevä tukikohta alueen viinitilojen tutkimiseen. Kaupungista avautuvat upeat maisemat Andeille; muuten kaupunki on melko nopeasti nähty. Maisemia havittelevan kannattaakin matkata Andien yli Chileen, jos vain mahdollista. Maailman pisimmän vuorijonon ylitys on unohtumaton kokemus.
Malbec – täydellinen grilliviini
Malbecin valtaisaa suosiota Argentiinassa selittää se, että rypäleestä valmistetut muhkeat, muhevat ja maanläheiset punaviinit istuvat täydellisesti lihavoittoiseen ruokavalioon ja grillaamista suosivaan ruokakulttuuriin. Lihansyöjinä argentiinalaiset ovat pitkään kuuluneet maailman ykköskansoihin. Perinteinen argentiinalainen barbecue-fiesta eli asado ei ole syyttä maailmankuulu.
Punalihaisille grilliherkuille sopivat esimerkiksi Norton Privadan kaltaiset rotevat ja pehmeän täyteläiset Malbec-vetoiset punaviinit, joiden samettiset tanniinit eivät harkkaa grillaamisesta ruokaan syntyvän karvauden kanssa. Luján de Cuyon sydämessä sijaitseva, 1800-luvun lopulla perustettu Bodegas Norton onkin Mendozan – ja koko maan – tunnetuimpia viinitaloja.
Mojovaa häränpihviä, grillivartaita tai muhkeaa lammashampurilaista saattelee kivasti myös toinen klassikkotalon viini, Norton Barrel Select Malbec, joka on sataprosenttinen malbec. Sen ja edellä mainitun Privadan ohella Alkon valikoimasta löytyy 80 Malbecia sisältävää viiniä Argentiinasta, joten rypäleen ystäville riittää valinnanvaraa.
Leppoisatanniinisina ja ihanan täyteläisinä punaviineinä argentiinalaiset malbecit istuvat myös suomalaiseen suuhun. Ja mikä mukavinta, ne tarjoavat usein kivaa vastinetta rahalle – etenkin kun meillä Suomessa ne ovat selvästi edullisempia kuin esimerkiksi Argentiinan naapurimaassa Chilessä.
Malbec-rypäleellä on myös oma kansainvälinen juhlapäivä, World Malbec Day. Tänäkin keväänä, huhtikuun 17. päivänä Malbec-fanit eri puolilla maailmaa kaatavat lasiin punaista Andien juurelta ja laittavat grillit tirisemään. Siinä vaiheessa ensimmäiset grillit on kannettu pihoille täälläkin.
Entä jos ilmasto tästä vielä lämpenee?
Kuumaa, kuivaa ja aurinkoista Mendozaa on pidetty pitkään ihanteellisena kasvupaikkana ohutkuoriselle ja lämpimässä viihtyvälle Malbecille. Kun köynnössairaudet loistavat poissaolollaan ja aurinko kypsyttää rypäleet, ovat sadot hyviä. Mutta ilmasto käy yhä kuumemmaksi ja Mendozan viinien alkoholipitoisuudet nousevat entisestään. Lisääntyvä kuivuus on haaste jo sikälikin, että alueen tarhat tarvitsevat yhä enemmän kastelua, eikä Andien sulamisvesi riitä loputtomiin.
Yhdeksi ratkaisuksi on haettu köynnösten istuttamista entistä korkeammalle. Siinä missä Luján de Cuyon tarhat on jo perinteisesti istutettu 800–1 100 metriin, toisella ala-alueella mennään vielä pidemmälle. Valle de Ucon, Mendozan tätä nykyä puhutuimman alueen, tarhat levittäytyvät paikoitellen jopa 1 700 metriin. Näin ylhäällä vuorokautiset lämpötilavaihtelut ovat suuret: kun yöt ovat vähintään 15 astetta päiviä viileämpiä, rypäleissä säilyy luontainen hapokkuus ja raikkaus. Ucon alueen punaviinit ovatkin hapokkaampia ja kepeämpiä niin väriltään kuin konsentraatioltaan.
Ucon laaksoon katsovat myös viileämmän ilmanalan terroir-malbecia havittelevat Argentiina-fanit. Jos argentiinalaista malbecia on totuttu kiittämään tasalaatuisuudesta, osa viinin alkuperästä ja kasvupaikkojen välisistä eroista kiinnostuneista kuluttajista etsii nyt jotakin uutta. Aika näyttää, tulevatko Ucon ala-alueet, kuten Paraje Altamira ja Vista Flores, vakiinnuttamaan asemansa ja profiloitumaan juuri tietyntyyppisen malbecin tyyssijoina. Ensin mainitun alueen punaviinejä näkyy löytyvän Alkostakin kaksin kappalein.