Hyvä viini laiturinnokkaan, klapitalkoisiin tai mökin yllätysvieraille? – 10 vinkkiä

26.7.2023 - 5 x paras|Artikkelit|

Kesä on täynnä monenlaista puuhaa ja hetkeä, joihin sopivat erilaiset viinit. Me vinkkaamme sopivan viinin niin korttipelin kuin riippumatossa loikoilunkin lomaan!

TULIAISVIINI: Satokausi Douro Red (16,89 €)satokausi douro red

Satokausikalenterin ja Winestaten yhteistyössä luoman tummantyylikkään punaviinin etiketti on By your side creative -studion käsialaa. Portugalilainen Satokausi Douro Red on tyylipuhdas grilliviini, joka kantaa niin kasslerpihvien kuin grillissä raitoja kylkeensä saaneiden paprikoiden sekä kesäkurpitsojen kanssa mainiosti. Kokeile grillata myös torilta ostettuja kesäsipuleita ja uusia porkkanoita. Tätä tuliaispulloa ei tarvitse paketoida kääreisiin vaan se toimii lahjapullona oman etikettinsä ansiosta.

RUOHONLEIKKUUVIINI: Little Sheep Pinot Grigio (9,99 €)little sheep Pinot Grigio

Kun nurmikko on trimmattu sentilleen sopivan mittaiseksi, kelpaa urakan päätteeksi korkata kesän uutuusviini: Little Sheep Pinot Grigio. Ekologiseen muovipulloon pakattu valkoviini sopii kesään kuin lammas laitumelle; kuiva ja keskihapokas viini maistuu sellaisenaan ja hyvin viilennettynä myös palkinnoksi ruohonleikkuu-urakan päätteeksi. Jos hommissa sattui tulemaan nälkä niin kata tarjolle esimerkiksi kesäistä lohta, ruokaisia salaatteja tai grillattua kanaa.

AURINGONOTTOVIINI: Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs (16,99 €)lindauer special reserve blanc de blancs

Kuplat nostattavat aurinkoisen kesäpäivän tunnelmaa entisestään. Riippumattoon tai aurinkotuoliin siemailtavaksi sopiikin uusiseelantilainen Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs. Se on huipputyylikäs kuohuviini, jossa on pitkän pullokypsytyksen tuomaa samppanjamaista vivahdetta. Tuoksu on briossinen, kypsän valkopersikkainen ja sitruksinen. Erittäin kuiva, tyylikäs ja raikas kuohuviini. Muista kuumana päivänä myös välivesi!

three finger jack old vine zinfandel grillaus

GRILLAUSVIINI: Three Finger Jack Old Vine Zinfandel (18,99 €)three finger jack zinfandel

Grillaaminen on kesän parasta puuhaa ja se ansaitsee arvoisensa viinin! Kun ritilällä tirisee marinoituja lihoja ja kesän kasviksia, kannattaa grillimaisterin suunnata katseensa Yhdysvaltoihin. Kaliforniasta Lodin alueelta tarjoillaan rehtiä ja ronskia punaviiniä, joka saa savun aromit ja BBQ-kastikkeen rokkaamaan entistä tykimmin! Kokeile myös lihojen ennakkomarinointia punaviinin kanssa – ritilän ääressä myös kokin marinointi ja aperitiiviksi nautittu lasillinen on suotavaa.

YLLÄTYSVIERASVIINI: Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc (35,99 €)les fumees blanches hanapakkaus

Mökillä on syytä olla aina valmiina yllätysvieraisiin! Naapurit saattavat saapua istumaan iltaa tai odotettujen vieraiden mukana saapuukin ennakoitua enemmän sukulaisia. Hanapakkaus on kaikenkaikkiaan kätevä valinta pitkään mökkikauteen, sillä sen sulkumekanismin ansioista viini säilyy avattunakin pitkään. Kehuttu ja Viinilehden löydöksikin kuvailema ransakalinen Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc on monen kesävakkari, eikä ihme! Se on ideaali aperitiivi, viini sopii buffetpöytään sekä merenelävien ja kevyiden kalaruokien kanssa tarjoiltavaksi.

MÖLKKYVIINI: Cono Sur Bicicleta Riesling (10,99 €)cono sur bicicleta valkoviini

Kesämökin mölkkymestaruuden voittaminen on himoittu titteli! Kisailun lomaan siemailtavaksi sopii edullinen ja hinta-laatusuhteeltaan lyömätön riesling. Kuiva ja hapokas Cono Sur Riesling sopii tähän kuvaukseen erinomaisesti. Cono Sur sopii erinomaisesti aperitiiviksi sekä pienten alkupalojen kera nautittaviksi. Kata siis kisailun lomaan pientä suolapalaa ja laittakaa porukalla mölkkykapula lentämään!

torres vina esmperalda

LAITURINNOKKAVIINI: Torres Viña Esmeralda (11,99 €)

Tämä espanjalainen valkoviiniherkku sopii laiturinnokkaan jo ihan etikettinsäkin puolesta; kun edellisen erän julkisivua koristivat pienet paatit, uudessa etiketissä komeilee vedenalaista elämää kalojen ja kilpikonnien muodossa. Pirteä ja hedelmäinen valkoviini on herkullinen siemailtava kesäpäivien lomaan. Ruokapöydässä se viihtyy, kun lautaselle katetaan esimerkiksi äyriäisiä, parsaa ja aasialaisia makuja. 

TALKOOVIINI: Villa Wolf Riesling (12,99 €)villa wolf riesling kartonkitölkki tetra

Erilaiset projektit kuuluvat kesään: on maalaustalkoita, klapitalkoita, kuusiaidan trimmaamista ja niin edelleen. Talkooporukalle riittää tarjottavaa tästä litran tetraan pakatusta saksalaisviinistä. Villa Wolf Riesling on käännyttänyt monet maistelijansa kartonkitölkkiviinien ystäviksi. Jos talkooporukalle katetaan tarjolle esimerkiksi pastaa, aromikkaita kasvisruokia, merenherkkuja tai miedosti maustettuja itämaisia herkkuja, Villa Wolf sopii niiden kanssa paremmin kuin hyvin!

KORTTIPELIVIINI: Mud House Sauvignon Blanc (15,98 €)mud house Sauvignon Blanc

Seuraavaa korttipelin siirtoa kelpaa pohtia, kun lasissa helmeilee uusiseelantilainen Mud House Sauvignon Blanc. Viini on tasapainoisen hapokas, mineraalinen ja siinä on elegantti pitkä jälkimaku. Noin 20 vuotta sitten Mud House -viinitilan perustajat saapuivat Marlborough’n ja rakastuivat alueen viininviljelymahdollisuuksiin. Aloittaessaan he rakensivat ensin itselleen talon paikallisesta ”mudasta”, näin syntyi myös viinitilan nimi Mud House. Pistä tämä viini korvan taakse myös lähestyvää rapujuhlakautta varten!

SADEPÄIVÄN PIRISTYS: That’s Neiss Pink Riesling (14,98 €)that's neiss pink riesling

Kun sää on harmaa, lasiin väriä tuo vaaleanpunainen pink riesling. Saksalainen That’s Neiss Pink Riesling oli kolmisen vuotta sitten juurikin se ensimmäinen Alkoihin saapunut uudenlaisen viinityylin edustaja. Se hurmasi suomalaiset kertaheitolla ja onkin vakiinnuttanut paikkansa viininrakastajien siemailuhetkissä. Pink riesling on supermonipuolinen viini: se sopii sellaisenaan nautittavaksi ja rokkaa myös pikkusuolaisten sekä mausteisten aasialaisten ruokien kanssa.

 

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.