Hittiviini, joka syntyi vahingossa

20.4.2022 - Artikkelit|

Rieslingrosee lennähti kertalaakista suomalaisten viininystävien sydämiin, kun ensimmäisen uutuustuotteen eli saksalaisen That’s Neiss Pink Rieslingin kysyntä räjähti heti käsiin. Nyt Alkoon saapuu maailman ensimmäinen pirskahteleva rieslingrosee.

Toinen rieslingroseen ”isistä” eli Master of Wine Tuomas Meriluoto hykertelee yhä sitä, miten idea rieslingroseesta syntyi.

– Heinäkuussa 2019 olin työmatkalla Saksan Pfalzissa, laaturieslingeistä tunnetun päämiehemme Axel Neissin luona. Varsinainen tastingimme oli jo lopuillaan ja aloittelimme lounasta, kun Axel sattui kaatamaan lasiini kuivaa rieslingiä, Meriluoto muistelee ja jatkaa:

– Lasiin oli jäänyt tilkka Axelin tekemää Pinot Noir -punaviiniä, joka sekoittui rieslingin kanssa roseeksi. En ensin huomannut, mitä oli tapahtunut vaan kyselin muina miehinä toisilta, mitä he tykkäsivät lasissa olevasta herkullisesta roseeviinistä. Silloin totuus valkeni meille kaikille.

Tästä hassusta sattumasta sai alkunsa That’s Neiss Pink Riesling, joka nousi saman tien viininystävien suosikiksi ja median puheenaiheeksi. Ensimmäiset pullot saapuivat markkinoille huhtikuussa 2020, hieman ennen Torresin viinitalon Chilessä valmistamaa Digno Riesling Rosé:ta.

– Muistan, miten toissa keväänä lanseerasin kesämökin pihalta nämä ensimmäiset rieslingroseet Suomen markkinoille. Kun sitten kevään mittaan alkoi näkyä viitteitä, miten iso hitti tuotteesta on tulossa, aloin uskoa, että tätä hanketta kannattaa jatkaa, Meriluoto kertoo ja lisää:

– Rieslingroseetrendi osuu kivasti yksiin sen kanssa, että tässä alkuvuodesta roseeviinien myynti ylipäätään on kasvanut Suomessa ennätyksellisesti – jo yli 50 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Tämän päivän suomalaiset  tuntuvat ottavan roseet avoimin sylin vastaan, ja on ilo seurata, että näin on tapahtunut myös vahingossa keksimällemme rieslingroseelle.

Rieslingroseeperhe jatkaa kasvamistaan

Rieslingroseiden hurmaava väri syntyy siitä, kun Riesling-pohjaiseen valkoviiniin lisätään pieni määrä punaisesta rypäleestä tehtyä viiniä. Lisäksi eurooppalaisissa rieslingroseissa on tippa vettä, sillä esimerkiksi Saksan viinilaki ei muuten salli Spätburgunder-rypäleen (Pinot Noirin) sekoittamista Rieslingiin.

Axel Neissin ja Tuomas Meriluodon ”se alkuperäinen” rieslingrosee ja Torresin suosittu pinkki Digno saivat viime vuonna lisää vaalenpunaista väriä rinnalleen. Kaksi uutuutta tuli niin ikään Saksasta, ja niiden molempien takaa löytyy toinen arvostettu nuoremman polven taituri, viinintekijä Jochen Dreissigacker Rheinhessenistä.

Ensimmäinen kyseisistä rieslingroseista, hienostunut Dreissigacker Pink Riesling, kantaa Jochenin perheen nimeä. Toinen eli Deep Roots Pink Riesling on syntynyt Jochenin ja hänen nimekkäiden viinintekijäystäviensä Philipp Wittmannin ja Stefan Winterin yhteistyönä.

– Saksassa rieslingroseet kantavat puhekieleenkin jo jalkautunutta Pink Riesling -nimeä, sillä EU-viinilainsäädännössä Rosé-sanan käyttö on varattu EU:n linjaamilla tavoilla valmistetuille roseeviineille, Meriluoto täsmentää ja lisää, että Champagne on Euroopan unionin ainoa viinialue, jossa roseeviinin valmistaminen punaisia ja valkoisia rypäleitä sekoittamalla on sallittu.

Tästä johtuen rieslingroseita kannattaa Alkossa tähyillä Juomasekoitukset-hyllyltä.

Rieslingroseeta saa nyt myös pirskahtelevana

Uusin rieslingrosee on juuri Alkoon uutuutena saapunut That’s Neiss Bubbly Pink Riesling. Alkuperäisen Pink Rieslingin valmistaneen Axel Neissin käsialaa oleva Bubbly that's neiss pink riesling bubblyeroaa muista rieslingrosee’ista kuplillaan. Persikan ohella vadelmaisilla ja appelsiininkukkaisilla aromeilla pelin avaavassa roseessa on tyylikkään mineraalinen ja ilmava maku.

Pöydässä eloisan aromaattinen That’s Neiss Bubbly Pink Riesling on todellinen tuhatkasvo, joka tykkää niin salaateista, kala- ja äyriäispastoista kuin kepeistä lohiherkuistakin. Esimerkiksi anjovispasta, lohitataki ja nizzansalaatti ovat täysosumia tälle pirskahtelevalle viinille. Mainio valinta myös vegepizzalle, marinoiduille kasviksille, pikkupiiraille ja monille juustoille.

Vaikka suomalaisten roseemaku on kuivunut, Tuomas Meriluoto uskoo puolikuivan rieslingroseen charmiin:

– Tuntuu, että rieslingien kohdalla suhtaudutaan tällä hetkellä hyvin myönteisesti siihen, että pieni jäännössokeri sopii viiniin, tasapainottaa sitä ja tekee siitä gastronomisesti tosi nautittavan. Sama pätee rieslingroseeseen.

Meriluodon mukaan ”herkulliset, keskenään erilaiset ja pöydässä monikäyttöiset” rieslingroseet sopivat mainiosti sesongin kepeille herkuille sekä rentoon yhdessäoloon.

– Riesling luo näihin pinkkeihin juomiin tosi vahvan rakenteen ja rungon. Vaikka rieslingroseet ovat herkullisia sellaisinaankin nautittuina, ne ovat ylivoimaisia ruoan kanssa, hän kehaisee ja jatkaa:

– Kyllähän tämä tuntuu huikealta, kun juomaa, jota ei alun perin ollut olemassakaan, saa jo monena eri versiona meiltä Suomesta.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.