Helppo parsapiirakka valmistuu hetkessä – paras riesling sen kaveriksi tulee Saksasta

24.4.2024 - Reseptit|

Tällä parsapiirakan ohjeella selviää kevään ja kesän juhlakaudesta helposti: piirakka on nopea valmistaa ja se on kattauksen katseenvangitsija. Aloittelevakin koristelija voi tällä ohjeella vain onnistua!

Lehtitaikinapiirakka on helppo tapa valmistaa maukas suolainen tai makea piirakka isommallekin porukalle! Tätä reseptiä voi myös varioida helposti; jos haluaa esimerkiksi lisätä kylmäsavulohta ja katkarapuja päälle, voi yrttituorejuuston vaihtaa lohituorejuustoksi. 

Lehtitaikinan rapeus, kastikkeen täyteläisyys ja täytteiden raikkaus on loistava yhdistelmä hapokkaan riesling-valkoviinin kanssa. Yli 450 vuotta sitten perustettu Weingut Anselman on edelleen ydinperheen omistuksessa, ja tilalla tuotetaan erityisen hedelmävetoisia ja herkullisia viinejä.

Parsapiirakan pinnalle kasattavan koristesalaatin kanssa voi hullutella ja käyttää siihen juuri niitä yrttejä, salaatteja ja kasviksia, jotka ovat parhaillaan sesongissa.

Vinkki! Kannattaa muistaa, että etenkin tilli toimii loistavasti parsan kanssa.

Helppo ja herkullinen parsapiirakka

6–8 henkilölle

  • 400 g lehtivoitaikinalevy
  • 150 g ranskankermaa
  • 200 g yrttituorejuustoa
  • 1 limen mehu puristettuna
  • 100 g (1 rs) yrttimaustettuja fetajuustokuutioita öljyssä
  • 1 kananmuna
  • 500 g parsoja
  • suolaa ja pippuria

Koristesalaatti:

  • ½ ruukku viinisuolaheinää
  • ½ kurkku 
  • 100 g pala cantaloupemelonia
  • 10 kirsikkatomaattia
  • 4 retiisiä

Lisäksi:

  • 1 rkl pinjansiemeniä
  • 5 oksaa tuoretta tilliä
  • syötäviä kukkia

Valuta fetajuustot ja ota niiden öljy talteen. Murusta juustokuutiot kulhoon ja sekoita kastikkeeksi yhdessä ranskankerman, tuorejuuston ja limemehun kanssa.

Huuhtele parsat, napsauta niiden puinen kantaosa pois ja halkaise pituussuunnassa. Leikkaa muutamasta parsasta niiden nuppu pois ja säästä koristesalaattia varten.

Sulata taikina ja kauli ohuemmaksi. Voitele taikinan reunat kananmunalla.

Levitä kastike pohjan voitelemattomalle alueelle ja asette halkaistut parsat sen päälle. Ripottele päälle vähän suolaa ja pippuria. Kypsennä 200-asteisessa kiertoilmauunissa 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Leikkaa kuorittu meloni ja retiisit ohuiksi viipaleiksi, puolita tomaatit ja leikkaa kurkusta kuorimaveitsellä pitkiä, ohuita suikaleita. Käytä kurkun kiinteämmät reunaosat, mutta jätä pehmeämpi keskiosa käyttämättä. Huuhtele ja kuivaa viinisuolaheinän lehdet.

Pirskottele fetajuustojen öljy jäähtyneen piirakan päälle. Koristele piirakka salaatilla, parsannupuilla, syötävillä kukilla, tillillä ja pinjansiemenillä.

Viinisuositus: Anselmann Riesling Classic 2021 (13,99 €)anselmann riesling classic

Weingut Anselmann on erinomaisen hinta-laatusuhteen tuottaja Lounais-Saksasta, Pfalzista, läheltä Ranskan rajaa.

Anselmannin klassikko Riesling on Pfalzin suhteellisen lämpimän ilmaston vuoksi tyyliltään runsaan hedelmäinen ja raikas valkoviini – siispä täydellinen makupari raikkaan kukkealle parsapiirakalle!

Kuiva ja mineraalinen valkoviini on suoranainen ruokapöydän moniottelija ja se nauttii saadessaan kattaukseen kaverikseen herkullisia suolapaloja sekä kala- ja kasvisruokia.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.