Kesällä sisälle keittiöön ei kaivata enää lisää lämpöasteita kuumana hohkaavasta uunista, joten pizzakin kannattaa valmistaa ulkona grillissä! Tällä ohjeella valmistuva pizzapohja vaatii aikaa, sillä se kylmäkohotetaan jääkaapissa yön yli. Odotetun pizzanautinnon kruunaa lasillinen Masi Campofiorin -punaviiniä.
Grillipizza
4 valmista pitsaa
Pizzapohjat:
- 500 g 00-jauhoja
- 0,5 dl + 3 dl kylmää vettä
- 1 g (⅓ tl) kuivahiivaa
- 10 g hienoa merisuolaa
- 1,5 rkl oliiviöljyä
Kastike:
- 2 tlk (400 g) San Marzano -säilyketomaatteja
- 5 rkl oliiviöljyä
- 3 tl hienoa merisuolaa
- 2 kpl valkosipulinkynsiä murskattuina
- kourallinen tuoretta basilikaa pilkottuna
Täytteet:
- 1 prk (180 g) Ndujaa, eli mausteista salamilevitettä
- 1 fenkoli
- 1 nippu punaista varsisipulia
- 1 prk (240 g) varrellisia kapriksia
- 2 pkt (500 g) kuivaa mozzarellaa
- 2 pkt (200 g) Serrano-kinkkua
- Parmesaania
- oliiviöljyä
Aloita pizzapohjien valmistaminen edellisenä päivänä, sillä pohjat nousevat jääkaapissa yön yli.
Liuota suola 0,5 dl vettä. Yhdistä loppu 3 dl vettä jauhojen ja kuivahiivan kanssa yleiskoneen kulhossa. Vaivaa taikinakoukun avulla, hitaalla nopeudella, 10 minuuttia.
Lisää suolavesi ja vaivaa hitaalla nopeudella kunnes vesi on imeytynyt taikinaan. (Noin 5 min.) Lisää oliiviöljy ja vaivaa, kunnes öljy on imeytynyt. Vaivaa lopuksi taikinaa keskinopeudella, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. (Noin 5 minuuttia.)
Muotoile taikina työtasolla palloksi ja laita taikinapallo öljyttyyn kulhoon. Peitä kulho kelmulla ja anna nousta huoneenlämmössä 2 tuntia.
Jaa noussut taikina neljään osaan ja leivo pyöreiksi taikinapulliksi Laita pullat jauhotetulla pellille ja suihkuta pullien päälle suihkepullolla vettä, jotta ne eivät kuoretu jääkaapissa. Peitä kevyesti kelmulla ja anna nousta yön yli jääkaapissa.
Sekoita pitsakastikkeen ainekset kulhossa keskenään. Riko säilyketomaattien rakenne sekoittaessasi kastiketta. Anna kastikkeen maustua yön yli jääkaapissa.
Ota taikinapallot huoneenlämpöön noin tuntia ennen leipomista. Jos taikinaan on muodostunut kuorta, suihkuta päälle lisää vettä.
Lämmitä grilli. Näitä pizzoja varten et tarvitse pizzakiveä, sillä pizzat kypsennetään suoraan grilliritilän päällä.
Muotoile yksi taikinapallo kerrallaan pizzapohjaksi. Käytä leipomisessa 00-jauhoja apuna. Voitele pizzapohja yhdeltä puolelta oliiviöljyllä ja laita kypsymään grilliritilän päälle, öljytty puoli alaspäin. Öljyä myös toinen puoli sillä aikaa, kun pohja kypsyy grillissä. Kun pohja on saanut hieman väriä, käännä se ja täytä kastikkeella, mozzarellaviipaleilla, ohuilla fenkolisiivuilla, pilkotulla varsipunasipulilla ja kapriksilla. Lusikoi päälle myös pieniä kekoja ndujaa.
Kun pohja on kypsynyt – ja mozzarella hieman sulanut – ota pizza pois grillistä ja asettele päälle vielä Serrano-kinkkua ja raasta päälle parmesaanilastuja. Viimeistele tilkalla oliiviöljyä.
VIINISUOSITUS: Masi Campofiorin
Tyylikäs Valpolicellan helmi | 15,99€
Italialaisissa punaviineissä on se ihana juttu, että ne ovat mielettömiä ruokaviinejä. Etenkin Valpolicellan alueelta tuleva Masi Campofiorin, jonka vivahteikkaan maun salaisuus on viinin käyttäminen kahteen kertaan: ensin alkoholiksi ja sitten kuivattujen rypäleiden kera. Lopputuloksena syntyy luonteikas, tumman marjainen, mausteinen ja yrttinen punaviini.
Korkkaa Masi Campofiorinin grillipizzan, tai esimerkiksi punaviinipastan kaveriksi. Loistoviini myös simppeleille vegepuolen herkuille kuten grillatulle munakoisolle ja kesäkurpitsalle. Vegaanit saapasmaan ystävät ilahtuvat siitä, ettei tätä viiniä ole kirkastettu eläinkunnan tuotteilla.