Familia Torres – ympäristöystävällisen viininviljelyn edelläkävijä

2.2.2022 - Artikkelit|

Tänä vuonna tulee 50 vuotta siitä, kun Torresin Sangre de Toro -punaviini ilmestyi ensi kertaa Suomen markkinoille. Vuosien saatossa talon viinien saatavuus meillä on kasvanut reippaasti – samalla kun Familia Torres on profiloitunut ympäristöystävällisen viininviljelyn edelläkävijänä. Mitä kaikkea Torres tekee Espanjassa hiilineutraaliuden ja historiallisten rypälelajikkeiden eteen?

torres viinitalo perhe

Kohti hiilineutraaliutta

Espanjan Kataloniassa viinejä valmistava Familia Torres on toiminut ympäristöystävällisesti jo kauan ennen kuin hiilineutraaliudesta tuli päivän sana. 1980-luvun alussa ympäristöherätyksen saanut, Bodegas Torresin tilan johdosta eläköitynyt Miguel August Torres kiertää yhä 80-vuotiaana ympäri maailmaa tapaamassa ympäristövaikuttajia.

– Ilmastonmuutos on isä-Miguelin missio, toteaa 10 vuotta Torresin viinien kanssa työskennellyt Winestaten tuotepäällikkö Annastiina Jäppinen ja jatkaa:

– Siksi hänelle ei riitä, että viininvalmistuksesta ja -kuljetuksista syntyvää hiilijalanjälkeä kompensoidaan vaikkapa istuttamalla metsää Argentiinaan. Ennaltaehkäisevä työ hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja ilmaston hyväksi ylipäätään pitää tehdä jo omilla tarhoilla. Miguelin mielestä maailma on jo pullollaan maksullisilla sertifioinneilla saavutettuja hiilineutraaleja viinejä.

Kannustaakseen merkittäviä viinialan toimijoita pienentämään hiilijalanjälkeään ja lieventämään näin ilmastonmuutoksen vaikutuksia, Familia Torres ja kalifornialainen Jackson Family Wines perustivat pari vuotta sitten International Wineries for Climate Action -työryhmän, jossa on yli 20 jäsentä. YK:n tukemaan globaaliin Race to Zero -nollahiilihankkeeseen viime keväänä liittyneen IWCA-jäsenten tulee sitoutua kunnianhimoisiin ympäristötavoitteisiin: vuoteen 2030 mennessä tilan tuotannon tulee olla 50-prosenttisesti hiilineutraalia ja vuoteen 2050 mennessä täysin.

– Torresin oma tavoite on vieläkin tiukempi: 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraali viinialan toimija Torres haluaa olla jo ennen vuotta 2040, Jäppinen kertoo.

Lisäksi IWCA edellyttää jäsentensä tuotantolaitosten pyörivän minimissään 20-prosenttisesti uusiutuvalla energialla sekä vähentävän hiilidioksidipäästöjään vähintään neljänneksellä kutakin tuotantoyksikköä kohden. Päästötilanne auditoidaan joka tilalla vuosittain. Familia Torresin tiloilla käytettävästä energiasta jo suuri osa tulee aurinkopaneeleista – tai on tullut jo yli 10 vuoden ajan.

viinitalo torres rypäle

Torres Earth -hanke linjaa kaikkea toimintaa

Maailman aktiivisimpiin viinialan ilmastotoimijoihin lukeutuva Torres on viimeisten 13 vuoden aikana investoinut yli 12 miljoonaa euroa Miguel A. Torresin vaalimista vihreistä arvoista kumpuavaan toimintaan, joka konkretisoitui vuonna 2008 Torres & Earth -hankkeeksi. Määrä on mittava, sillä 11 prosenttia Familia Torresin vuotuisesta liikevoitosta ohjataan tähän hankkeeseen.

Tavoitteekseen Torres & Earth on linjannut ”toimintansa sopeuttamisen ilmastonmuutokseen ja oman hiilijalanjäljen pienentämisen lämpenemisen vaikutusten lieventämiseksi”. Hankkeen perustamisen yhteydessä asetettu tavoite vähentää Familia Torresin toiminnasta koituvia hiilidioksidipäästöjä 30 prosentilla 2019 mennessä toteutui jo runsaan vuoden etuajassa.

Uusiutuvan energian hyödyntämisen ja tehokkaan energiankäytön ohella Earth-hankkeella on tarkat vaatimukset mm. ekosysteemien suojeluun, kestäviin kuljetusmuotoihin sekä keveämpiin pulloihin liittyen.

Ympäristön hyvinvointia vaalitaan myös luonnonmukaisella viljelyllä. Torresin tarhoista jo iso osa on luomusertifoitu, ja tavoitteena on muuttaa koko tuotanto luomuksi pikkuhljaa.

torres clos ancestral viini

Uusia vanhoja lajikkeita ja tarhoja korkeuksissa

Vaikka Torresin perhe on pitkään ja määrätietoisesti toiminut ilmastonmuutosta omalta osaltaan hilliten, tilalla ollaan realistisia: ilmaston lämpeneminen koettelee jo kovalla kädellä Katalonian kaltaisten lämpimien viinialueiden tarhoja. Kaukonäköinen Miguel Torres Senior kiinnostuikin jo 30 vuotta sitten alueensa historiallisista, kuumuutta ja kuivuutta hyvin kestävistä rypälelajikkeista, jotka olivat miltei kadonneet kartalta viinikirvan iskettyä Penedèsin tarhoille vuonna 1900.

Ensimmäinen, Miguelin 12 vuoden työn päätteeksi elvytetty lajike oli Garró, jota sekoitettiin yhteen Torresin huippuviineistä eli Grans Muralles -punaviiniin. Yhteensä historiallisia kotoperäisiä lajikkeita identifioitiin 60.

Näistä Familia Torresille tärkein on parikymmentä vuotta sitten identifioitu, monet istutuskokeilut läpäissyt Moneu, joka on hyväksytty Penedèsin alueella sallittujen rypälelajikkeiden joukkoon. Mas Rabellin koetarhoilla näille Katalonian historiallisille paikallislajikkeille tehdään satoja testejä ennen kuin niiden viljelyä harkitaan. Moni lajikkeista ei sovellu virusalttiutensa tai muun syyn takia kaupalliseen viljelyyn.

Tumman Moneun ohella Familia Torres näkee paljon potentiaalia valkeassa Forcada-lajikkeessa. Muita perheen elvyttämiä, ominaisuuksiltaan hyväksi havaittuja tummia lajikkeita ovat Pirene ja Gonfaus – sekä Querol, jota löytyy niin ikään Grans Muralles -huippuviinin sekoitteesta. Grans Muralles oli siis ensimmäinen Torres-viini, johon käytettin torres clos ancestralhistoriallisia lajikkeita. Myös Torres Purgatori -punaviinistä löytyy tätä nykyä sukupuuton
partaalta elvytettyjä katalonialaislajikkeita.

– Familia Torresin uusimmassa viinissä, Alkon tilausvalikoimaan vastikään saadussa Clos Ancestral 2019 -luomupunaviinissä on jo 20 prosenttia Moneuta. Lajiketta viljellään vasta pieniä määriä, mutta sitä halutaan tuoda enemmän ja enemmän esille, Jäppinen kertoo.

castle bled viinitarha

Torresin keskustilan lähellä sijaitsevan Castell de la Bleda -maatilan ikivanhoille tiluksille istutetuista rypäleistä valmistetun Clos Ancestral -viinin päälajike on Tempranillo (50 % blendistä). Sen ja Moneun ohella viinissä on 30 prosenttia Garnachaa. Puolet viinistä on saanut fermentoitua tammitynnyreissä, puolet terästankeissa. Osa Moneu-rypälemehusta kävi myös amforaruukuissa eli samanlaisissa astioissa, joissa viiniä 2 500 vuotta sitten alueella tehtiiin.

Tyylillisesti Clos Ancestral edustaa nykymakuun sopivaa notkean hedelmäistä ja harmonista, konsentraatioltaan maltillista punaviiniä. Elegantista viinistä löytyy myös herkän kukkeita aromeja.

Annastiina Jäppinen toteaakin, että myös Torresin lippulaivaviini Mas la Plana sekä Miguel Torres Seniorin ”oma lempilapsi” Gran Coronas ovat keventyneet melkoisesti sitten 90-torres gran coronasluvun päivien.

– Tuohon aikaan viinimaailmassa arvostettiin isoja, tuhteja ja tuntuvan tammisia punaviinejä – ja juuri tällaisista viineistä Espanja oli kuuluisa. Tänä päivänä makupreferenssimme ovat muuttuneet: nyt halutaan harmonisia ja elegantteja viinejä, joissa rypälelajike, sen kasvupaikka ja alue tulevat mahdollisimman selkeinä esiin.

Ilmastoresistenttien historiallisten lajikkeiden elvytystyön ohella Torresilla on lähdetty ratkomaan lämpenemishaastetta istuttamalla köynnöksiä entistä korkeammalle. Korkealla yöt ovat viileitä, jolloin rypäleissä säilyy raikkaus ja hapokkuus. Familia Torres ostikin hiljattain maata Pyreneiltä peräti 1 500 metrin korkeudesta:

– Sillä ajatuksella, että perhetilaa – sisarensa Mireia Torres Maczassekin kanssa – johtavan Miguel Torres Juniorin lapset eli perheen kuudes sukupolvi saavat aikanaan viljellä viiniä siellä.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.