Espanjalainen punaviini

2.2.2022 - Artikkelit|

Pehmeät espanjalaiset punaviinit ovat olleet suomalaisten suosiossa jo vuosikymmeniä. Klassikkoalueiden ja Tempranillo-rypäleen ystävät rakastavat Riojan ja Ribera del Dueron viinejä, kepeämpään tyyliin mieltynyt kääntää katseen maan luoteiskolkan Bierzoon tai Ribeira Sacraan. Moni hyvä espanjalainen punaviini tulee myös Toron alueelta. Mutkattoman maukkaiden viinien aitta on aurinkoinen La Mancha.

Torres gran coronas punaviini

Espanjan viinialueet

Espanjan viinialueet levittäytyvät ympäri maata. DOP-luokiteltuja (Denominacion de Origen Protegida) laatuviinialueita on lähemmäs 100, ja punaviineiltään niistä tunnetuimpia on Ribera del Duero ja Rioja. Korkeimman laatuluokan alueita Espanjassa on kaksi: DOCa Rioja ja DOQ Priorat. Luokka ei sinänsä vielä takaa punaviinin laatua vaan määrittää sen tuotantokriteerit, kuten sallitut rypäleet ja niiden sekoitteet, maksimisatomäärät, kypsytysajat ja alkoholipitoisuuden.

Viinintuottajamaana Espanja on maailman kolmonen yli 40 miljoonalla hehtolitralla. Istutettujen tarhojen määrässä maa on ylivoimainen ykkönen liki miljoonalla hehtaarillaan.

rioja viinialue

Rioja

Pohjois-Espanjassa, Baskimaan eteläpuolella levittäytyvä La Rioja on monelle espanjalaisen viinin ystävälle se klassikkoalue, jonka viinien pariin palaa kerta toisensa jälkeen. Kolmeen osaan jaetun Riojan tunnetuin ala-alue on ilmastoltaan atlanttiseen vivahtava Rioja Alta. Sen sydämen eli Haron kaupungin liepeiltä löytyy moni Riojan tunnetuimmista viinitaloista.

Altasta itään sijaitseva, pitkään Rioja Bajana tunnettu Rioja Oriental on alueista alavin ja kuumin. Sen viinit ovat täyteläisiä ja tiiviitä. Pohjoisempana Rioja Alavesassa ilmasto on viileämpi ja viinit keveämpiä. Riojan punaviinit ovat tyypillisesti sekoiteviinejä Tempranillo-, Garnacha-, Graciano- ja Mazuelo-rypäleistä tai osasta näitä. Yhden rypäleen lajikeviinit ovat harvinaisia.

Tuotantokriteerit ovat tarkat, ja viinin tynnyri- ja pullokypsyttämisen minimiajan kertoo etiketissä termi crianza, reserva tai gran reserva. Monissa crianza-punaviineissä on pehmeyttä ja vaniljainen, amerikkalaisesta tammesta juontuva vivahde. Toisessa päässä ovat vuosikymmenien kellarointia kestävät, tanniiniset riojat. Lisäksi Riojassa tuotetaan nuorena juotavia genérico-punaviinejä.

Kokeile ainakin:

Torres Altos Ibericos Crianza

ribera del duero viinialue

Ribera del Duero

Kastilia ja Leónin aluetta – ja Portugalia – halkovan Duero-joen keskijuoksulla sijaitseva Ribera del Duero on nimekäs Espanjan viinialue. Ilmastoltaan mantereisen alueen tarhat ovat korkeammalla kuin Riojassa, ja lämpötilavaihtelut suurempia. Vaikka kesällä lämpö voi nousta 40:een, yöt jäävät 10 asteen tuntumaan. Tämä tuntuu viineissä raikkaana hapokkuutena.

Ribera del Dueron valtalajike on Espanjan viljellyin tumma rypäle Tempranillo. Sen ohella alueen tarhoilla kasvaa jonkin verran Garnachaa, Cabernet Sauvignonia, Merlot’ta ja Malbecia, mutta 100-prosenttiset tempranillot ovat verrattain yleisiä.

Riberan tammikypsytetyille punaviineille on tyypillistä eläväinen hapokkuus, aromaattinen mehevyys, jäntevät tanniinit ja täyteläisyys. Alueelta tulevat Espanjan havitelluimpiin ja hintavimpiin viineihin lukeutuvat Pingus ja Vega Sicilia Unico. Niiden ohella alue tunnetaan lukuisista laatuun nähden oivan hintaisista punaviineistä.

Kokeile ainakin:

Torres Celeste Crianza

Vega Sicialia Valbuena

priorat viinialue

Katalonia

Cava-kuohuviineistä tunnettu Katalonia on monikasvoinen ja mielenkiintoinen Espanjan viinialue, jonka maineikkaimpiin ”punaisiin” DOP-alueisiin lukeutuvat Costers del Segre ja Conca de Barberà. Myös cavan kehto, Penedès, tuottaa herkullisen täyteläisiä punaviinejä. Katalonian takamailta löytyy toinen Espanjan DOQ-alue – jyhkeiden punaviinien, maisemien ja serpentiiniteiden Priorat.

Garnachan, Carineñan ja muiden lämpimässä viihtyvien espanjalaislajikkeiden ohella Cabernet Sauvignon ja Syrah ovat Kataloniassa suosittuja. Penedèsin ja koko Katalonian viinintuotannon kansainvälistämisestä on pitkälti kiittäminen maakunnan omaa poikaa Miguel Torresia, joka toi kansainväliset rypäleet Kataloniaan.

Kokeile ainakin:

Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva

Torres Salmos

Viime aikoina Torresilla on kunnostauduttu alueen historiallisten lajikkeiden elvyttäjänä. Lämpimän Katalonian haaste on – monen Espanjan viinialueen tavoin – muuttuva ilmasto. Siksi tuottajat joutuvat etsimään kuumuutta paremmin kestäviä lajikkeita sekä tarhoja yhä korkeammalta.

Toro

Olosuhteiltaan haastava mutta viininviljelyhistorialtaan huima Toro on pieni ja persoonallinen viinialue Duero-joen varrella. Syrjäinen Espanjan kolkka tunnetaan korkealla sijaitsevista tarhoista ja vanhoista köynnöksistä sekä tummanpuhuvista ja tanniinisista, muhkeista punaviineistä, joissa alkoholi näyttelee tärkeää roolia.

Kuumien ja kuivien kesien, ankarien talvien ja kovien tuulten koetteleman Toron viinien lajike on Tinta de Toro (Tempranillon paikallisnimi). Se on lajikkeena niin Espanjan kalleimmassa viinissä (Teso a Mojo Toro) kuin rennon kukkaroystävällisissä punaviineissä, joiden intensiteetti hurmaa.

Kokeile ainakin:

Hermanos Lurton Organic

Campo Eliseo Cuvée Alegre Reserva

la mancha viinialue

La Mancha

Melkoinen vastakohta piskuiselle Torolle on Espanjan keskusylängöllä levittäytyvä La Mancha, pinta-alaltaan Euroopan suurin laatuluokiteltu viinialue. Manchan auringon alla syntyy reheviä ja ihanan paahteisia punaviinejä. Tempranillon ja Garnachan ohella alueen tarhoilla viihtyvät Monastrell ja Bobal sekä ranskalaisrypäleet Cabernet Sauvignon, Syrah ja Merlot.

Kokeile ainakin:

Aires del Sur Barrel Aged Organic

Muita maistamisen arvoisia, nousevia punaviinialueita ovat Madridista länteen sijaitseva Gredos, Prioratia ympäröivä Montsant ja Kanarian saaret.

espanja ruokakulttuuri

Ruokakulttuuri

Espanjalaiset jos ketkä osaavat nauttia elämän pienistä iloista. Kun aamiaiseksi riittää makea sarvi tai churro, lounaalla herkutellaan täysin palkein. Koska lounaat venähtävät helposti parituntisiksi, iltaisin työskennellään – ja syödään – myöhään. Lounasta keveämpi ilallinen voi koostua pelkistä tapaksista, joita Baskimaassa kutsutaan pintxoiksi.

Tyypilliset ruokalajit vaihtelevat alueittain. Rannikolla syödään mereneläviä, sisämaassa reseptit ovat lihaisampia. Rioja tunnetaan myös kasvis- ja sieniherkuista.

Tuoreet raaka-aineet ja sesongit ovat avainasemassa, ja oliiviöljyllä on tärkeä rooli Espanjan keittiössä. Helteillä nautitaan gazpachokeittoa, talvella vaikkapa tuhdimpaa caldo gallegoa. Muita maailmalla rakastettuja espanjalaisherkkuja ovat paella, tortilla española, gambas al ajillo, croquetas, patatas bravas ja pimientos de padrón.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.