Avauksen ABC: Miten kuohuviini sapeloidaan auki?

17.4.2023 - Artikkelit|

Kuohuviinin avaaminen sapeloimalla on näyttävä temppu. Näillä vinkeillä onnistut!

Millaisen viinin voi sapeloida auki?

Sapelointiin pitää valita kuohuviini, joka on valmistettu perinteisellä menetelmällä: helpointa on, kun valitset samppanjan, espanjalainen cavan tai ranskalainen cremantin. Valmistustapa varmistaa sen, että viinissä on riittävästi painetta ja pullo aukeaa halutulla tavalla. Tällöin myös itse pullo on riittävän jykevä, eikä se poksahda avatessa kauttaaltaan säpäleiksi.

Muista myös viilentää avattava kuohuviini hyvin ennen sapelointia!

Millaisella välineellä pullon voi sapeloida auki?

Esimerkiksi keittiöveitsi ajaa tässä hommansa asiansa vallan hyvin. Huomiothan, että veitsellä avatessa pullon korkkia kopautetaan veitsen tylsällä reunalla. Kuohuviinin sapeloinnissa mielikuvitus on rajana: avauksen voi tehdä miltei millä tahansa esineellä, jossa on riittävästi kulmikkuutta. Myös vanha kännykkä, kasettinauhuri tai jopa viinilasin jalkaosa voivat toimia avauksen apuna.

Miten kuohuviini sapeloidaan ihan käytännössä?

Poista kuohuviinistä ensin folio ja metallikapseli. Etsi sitten pullon kyljestä pohjasta aina korkin kaulukseen asti ulottuva saumakohta; se toimii veitsen tai muun avausvälineen kiitoratana. Sapeloinnissa korkkia ei lyödä, vaan pullon saumaa pitkin veitsellä tehdään napakka liu’utus, joka katkaisee pullon kaulan ja ampuu korkin irti.

On tärkeää, että pullon korkki on suunnattu pois ihmisistä ja pulloa pidetään lähestulkoon vaakatasossa. Sapeloitu kuohuviini yleensä hieman kuohauttaa viiniä ulos pullosta – ja se on vain hyvä asia. Mikäli pullon kaulan katkeamisen yhteydessä irtoaa pieniä lasinsiruja, ne eivät kuohujen ansiosta päädy pulloon ja juhlijoiden laseihin.

Mitä muuta pitää muistaa?

Kerää sapeloimasi korkki ja lasinen kaulus talteen, minne ne ikinä ovatkaan avauksessa lennähtäneet.

Nauti viinistä!

SAPELOI ESIMERKIKSI NÄMÄ!

Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut

Perinteisen menetelmän kuohuviini Uudesta-Seelannista | 16,99 €lindauer special reserve blanc de blancs

Monet maistelijansa hurmannut kuohuviini tarjoilee pitkän pullokypsytyksen ansiosta upean paahteisia, jopa samppanjamaisia makuvivahteita. Lindauer on erittäin kuiva ja hapokas; se soveltuu esimerkiksi aperitiiviksi, kala- ja äyriäisruokien kumppaniksi sekä tapasten pariksi.

Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut

Palkitun samppanjatalon tyylinäyte | 59,99 €Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut

Eleganttius, laatu ja monikerroksisuus kuvaavat parhaiten Charles Heidsieckin samppanjoita. Viini palkittiin Viinilehden vuoden samppanja -kilpailun pronssimitalistina vuonna 2023. Samppanja on mainio aperitiivi ja tunnelman nostattaja. Se viihtyy samassa kattauksessa äyriäisten ja merenelävien sekä runsaiden kalaruokien kanssa.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.