Arkeen paluu edessä? 5 vinkkiä, joilla teet syksystä rennomman

8.8.2019 - Artikkelit|

Loman jälkeen töihin paluu voi tuntua ahdistavalta, kun tahtia määrää töistä ja harrastuksista täyttyvä kalenteri. Haikeuteen ei kuitenkaan kannata vaipua: tässä viisi uutta vinkkiä, joilla arkeen paluu maistuu paremmalta ja joilla venytät lomafiilistä pitkälle syksyyn.

1) Anna itsellesi aikaa arkeen paluun keskellä

Terveysammattilaisten mukaan arkirytmiin pääsee kiinni parissa viikossa loman jälkeen. Anna siis itsellesi aikaa ja lupa käydä normaalia hitaammalla. Usein puhutaan lomaltapaluustressistä, mutta tyypillisesti se johtuu vain elämänrytmin nopeasta muutoksesta ja menee kyllä ohi.

Lomalta palanneena tunnet kehossasi, miltä tuntuu olla rentoutunut. Pistä tunne mieleen ja mieti, miten voit palautua ja rentoutua arjen keskellä. Rentoutuminen paitsi rauhoittaa kehoa ja mieltä, myös palauttaa voimia ja parantaa terveyttä sekä unenlaatua.

Helpota töihin paluuta ensimmäisinä viikkoina:

 • Rauhoita tahtia. Tee ensimmäiset lomanjälkeiset työpäivät rauhallisemmalla tahdilla ja jos mahdollista, vähän lyhennettyinä. Ehdit kyllä korvata tunnit, kun olet päässyt vauhtiin.
 • Käytä lomapäiviä. Jos lomapäiviä on vielä säästössä, mieti, voisitko pitää pidennetyn viikonlopun, kun valoa ja lämpöä on vielä jäljellä.
 • Älä yritä hoitaa kaikkea heti. Vaikka loman jälkeen tuntuisi siltä, että akut ovat täynnä virtaa, koita ottaa töissä ja arjen pyörityksessä alkuun rauhassa. Älä yritä hoitaa kaikkia asioita valmiiksi heti ensimmäisten työpäivien aikana.

 

2) Tuo lomafiilistä arkeen pienillä jutuilla

Sanotaan, että syksy on uusien alkujen aikaa, mutta on turhaa silti luopua kesän kivoista jutuista. Niillä saa venytettyä lomafiilistä syksyyn asti.

Kokeile esimerkiksi näitä:

 • Liiku ulkona. Käy aamu-uinnilla ennen töihin menoa. Venytä pyöräilykautta pitkälle syksyyn. Tutun lounasravintolan sijaan ota annos mukaan puistoon. Mieti, voisitko viettää etäpäivää laiturilla tai parvekkeella.
 • Jatka ulkoruokintaa. Nautitko lomalla grillaamisesta? Jatka ihmeessä ruoan valmistusta ulkona, sillä grilliruoka on paitsi nopeaa myös monipuolista. Kokeile esimerkiksi näitä kesän kuumimpia grillaustrendejä sopivine ruokajuomineen.
 • Juhlista mikrohetkiä. Trendikästä on nyt nauttia mikrojuhlahetkistä. Tee ensimmäisen työviikon päätteeksi itsellesi ja perheellesi erityisen herkullinen illallinen tai leivo kesäinen kakku. Skoolaa puolison tai kavereiden kanssa arjen kunniaksi. Selvisitte ekasta viikosta! Toinen menee jo helpommin.

3) Rutiinit virkistävät – pistä unirytmi kerralla kuntoon

Perusrutiineja ei kannata väheksyä, sillä parhaimmillaan viikkorutiinit antavat selkärankaa arjelle ja virkistävät mieltä.

Loman jälkeen etenkin unirytmi on syytä laittaa kuntoon. Aloita harjoittelu ja säännöllinen nukkumaanmeno jo loman viimeisinä päivinä. Samalla voit koittaa päästä eroon huonoista tavoista. Hylkää torkutus tai jokailtainen puhelimen tuijottelu. Tee itsellesi selkeät säännöt sänkyyn.

4) Take away -torstai ja piirakkaperjantai – luo arjen keskelle uusia tapoja

Muista, että rutiinit voivat olla myös rentoja ja yllättäviä. Jutut, jotka vaativat alkuun vähän vaivaa, muuttuvat nopeasti lähes huomaamattomaksi osaksi arkea.

Olisiko näistä sinulle uudeksi ja rentouttavaksi ruokarutiiniksi?

 • Ota viikko-ohjelmaan kaverikeskiviikko, jolloin kutsut ystäviä kylään yhteisen pöydän ääreen. Lue myös, miksi ystävien näkemisellä on terveysvaikutuksia.
 • Take away -torstai. Anna jonkun muun hoitaa ruoanlaitto ja tilaa lempiruokasi suoraan kotiin kuljetettuna. Lasillinen kesän trendijuomaa roseeta palauttaa makumuistot suvesta.
 • Punkkua ja piirakkaa -perjantai. Arkiruokatrendeistä nousussa ovat erilaiset piirakat. Eikä ihme, sillä piirakka valmistuu nopeasti ja täytteitä voi vaihtaa oman maun mukaan. Parita piirakka hyvän punaviinilasillisen kanssa ja rennon perjantai-illan ainekset ovat kasassa!

5) Syksy on kulttuurin aikaa – kotoile kulttuurin, hyvän ruoan ja viinin äärellä

Kesän festareiden ja ulkotapahtumien jälkeen on ihana nauttia kotona olosta. Siihen syksy on loistavaa aikaa, kun tarjolla on uusia kirjoja, sarjoja ja elokuvia.

 • Kun kaipaat omaa aikaa, käperry sohvalle viinilasin kanssa ja nauti omasta ajasta laatuohjelman äärellä.
 • Kun kaipaat yhdessäoloa, aloita kirjakerho kavereiden kanssa ja tutustu syksyn uutuusromaaneihin samalla, kun vietät aikaa ystävien keskellä. Tarjoilut hoituvat nyyttäriperiaatteella: yksi tuo juustot, toinen hedelmät ja kolmas viinit.

 

Myös muu kulttuuritarjonta on syksyllä runsasta. Katso läpi teatterien, konserttipaikkojen ja taidegallerioiden tarjonta. Varaa lippuja etukäteen marraskuulle, niin vuoden pimeimpiin hetkiinkin on jotain odotettavaa.

Laskeudu arkeen myös näiden parissa!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.