Ankanrasvassa kypsennetyillä perunoilla höystetty ankankoipiconfit on riittävän juhlava tarjottavaksi pyhäpäivänä, mutta helppo ja nopea valmistaa myös ihan talvisena arki-iltanakin. Kun sen seuraksi kaataa lasillisen pinot noiria, on klassikkoyhdistelmä valmis.
Reseptissä käytetään valmiiksi kypsennettyjä ankankoipia, jotka myydään säilykepurkissa ankanrasvaan säilöttynä. Yhdessä säilykepurkissa koipia on 4–5 kappaletta. Jos et halua käyttää kaikkia kerralla, voit pakastaa ylimääräiset ankankoivet ja herkutella niillä myöhemmin.
Säilykepurkin ankanrasva kannattaa ehdottomasti käyttää kokkaamiseen. Perunoiden hauduttamisen jälkeen rasvan voi kypsennyksen säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa ja käyttää kasvisten kypsyttämiseen, paistamiseen tai kastikkeiden valmistamiseen seuraavalla kokkauskerralla.
Ankankoivet maustetaan aasialaisesta keittiöstä tutulla viisimausteella, jota löytyy aasialaisten ruokakauppojen hyllyiltä. Viisimausteen voi tarvittaessa korvata Garam Masala -mausteseoksella tai vaikka murskatulla tähtianiksella, fenkolinsiemenillä ja kanelilla.
Appelsiinilla maustettu ankankoipiconfit ja ankanrasvassa haudutettua perunaa
Neljälle
Ankanrasvaperunat
- 3–5 kpl pientä puikulaperunaa ruokailijaa kohden
- Ankankoipien säilöntään käytetty ankanrasva
- 4 viipaletta appelsiininkuorta
- 6 kokonaista mustapippuria
- 1 tl suolaa
- 1 oksa tuoretta rosmariinia
- 4 valkosipulinkynttä kevyesti murskattuna
Ankankoivet
- 4 ankankoipea (esim. Rougie tai DeliDeli)
- 2 rkl viisimaustetta
- 1 rkl raastettua appelsiininkuorta
- 1 valkosipulinkynsi raastettuna
- 1 tl suolaa
- 1–2 kpl appelsiinia lohkottuina annoksen tarjoiluun
Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Asettele puikulaperunat uunivuokaan yhteen kerrokseen. Kaada ankanrasva perunoiden päälle ja varmista, että rasva peittää perunat kokonaan. Lisää perunoiden maustamiseen käytettävät raaka-aineet ja nosta vuoka uuniin. Anna kypsyä noin 1 h ajan tai kunnes perunat ovat kypsiä ja pehmeitä. Voit tarjoilla uunissa kypsyneet perunat sellaisenaan ankankoipien kanssa tai paistaa niihin rapean pinnan paistinpannulla ennen tarjoilua.
Sekoita viisimauste, appelsiinikuoriraaste, raastettu valkosipulinkynsi ja suola keskenään ja hiero seos kevyesti ankankoipien pintaan. Paista maustetut koivet paistinpannulla kauniin kullanruskeiksi ja rapeapintaisiksi. Tarjoile lämpimänä kypsien perunoiden ja appelsiininlohkojen kanssa. Voit puristaa halutessasi appelsiininlohkoista mehua koipien ja perunoiden päälle.
Viinisuositus: Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir
Ankka ja pinot noir ovat klassikkopari | 18,90€
Cono Surin viinitalon luonteikas 20 Barrels Pinot Noir on valmistettu Casablancan laaksossa Chilessä kasvaneista, käsinpoimituista rypäleistä. Viinilehden järjestämän Vuoden punaviini -kilpailun hopeamitalisti on raikas ja herkän hapokas viini, jossa on pitkä maku. Rubiininpunaisen herkkuviinin tuoksussa voi erottaa Pinot Noir -rypäleille tyypillisten punaisten marjojen lisäksi paahteisuuutta ja jopa maitosuklaisia aromeja.
Samettisen pehmeä Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir on ankan, riistalintujen ja kanaruokien ystävä, joka viihtyy myös grillattujen kasvisten ja uunissa paahdettujen juuresten seurassa. Ruokaa rakastava pinot noir kannattaa tarjoilla hiukan viilennettynä, jotta sen tyylikäs maku ja raikas marjaisuus pääsevät oikeuksiinsa parhaalla mahdollisella tavalla.
