9 x kesän kuumin grillaustrendi – näitä haluat maistaa!

17.6.2019 - Artikkelit|Viinit|

Grilliruoat kuuluvat kesään – ja tänä kesänä grillausrintamalla todellakin tapahtuu: löydä uusia makuja esimerkiksi luolamiesgrillauksesta, etnovartaista, grillatuista äyriäisistä tai savustetuista kasviksista. Näin grillaat kesäherkut ja löydät sopivat viinit grilliruoalle. 

kesan-kuumimmat-grillaus-trendit-gnarly-head

1) Luolamiesgrillaus ja slow grilling

Tämän kesän grillitrendi numero yksi on luolamiesgrillaus. Luolamiesgrillauksessa isoja lihoja, kuten naudanrintaa tai kokonaista kanaa, kypsytetään alkukantaisesti avotulen yllä narusta roikottamalla, tai suoraan hiilien päällä. Kun lihasta putoaa rasvaa alla oleville kuumille hiilille, muodostuu savua, joka nousee ylös ja tarttuu lihaan tuoden siihen savun makua.

Luolamiesgrillauksessa ei ole kiire: lihaa kypsytetään hitaasti ja samalla nautiskellaan elävästä tulesta, luonnosta ja elämyksellisyydestä.

2) Koko menu grillissä -ajattelu

Unohda kesällä uuni ja valmista pääruoan lisäksi grillissä myös lisukkeet ja jälkkärit. Kesän helpoin jälkiruoka syntyy, kun paahtaa ja karamellisoi grillissä hedelmiä, kuten persikkaa ja ananasta. Grillin lämpö herättää hedelmien aromit uudella tavalla. Hedelmät voi tarjota sellaisenaan tai vaikkapa mascarponevaahdon kanssa.

Jos haluat herkutella oikein kunnolla, niin parita karamellisoidut hedelmät jälkiruokaviinin kanssa!

vegegrillailu

3) Vegegrillailu

Kasviksia ja juureksia grillataan tänä kesänä rouheasti ja kaikki osat hyödyntäen: laita grilliin kukkakaali kokonaisena sekä porkkanat ja retiisit naatteineen. 

Myös tutut grilliherkut tuunataan vegeksi. Grillaa hodareihin nakin tilalle marinoitu kesäporkkana, hampurilaiseen pihviksi mustapapupihvi tai mehevä portobellosienen lakki. Grillipihvin tilalle perunoiden pariksi sopii iso paahdettu kiekko kukka- tai varhaiskaalia.

4) Etnovartaat katukeittiöistä

Grillivartaisiin lainataan tänä kesänä vaikutteita muun muassa Aasiasta ja Lähi-idästä. Kesäkeittiöihin rantautuvat etnisistä katukeittiöistä tutut lihaisat ja mausteiset vartaat, kuten kreikkalaiset souvlakit, japanilaiset yakitorit ja thaimaalaiset satay-vartaat.

grillatut äyriäiset

5) Grillatut äyriäiset

Äyriäiset ovat usein kesän grillailussa unohdettu raaka-aine, vaikka ne ovat mainio herkku ja oikeaa pikaruokaa. Äyriäiset vaativat usein grillissä vain muutaman minuutin, jotta niihin tulee hieman väriä, lämpöä ja grillin makua.

6) Savustus ja savun maku

Nyt trendinä on nakata kalan sijasta savustimeen kasviksia, juustoja sekä mausteita, kuten valkosipulia, suolaa, pippureita ja chiliä. Savustuksessa leikittely ja kokeilu on sallittua. Tiesitkö, että myös jääpaloja voi savustaa?

Sähkösavustimilla savustus on helppoa. Kaupoista saa muutamalla eurolla myös savustuspusseja, joiden avulla savustus onnistuu kaupunkiasunnonkin uunissa.

Jos haluaa oikaista, saa trendimakua ruokiin valmiista maustesekoituksista ja kastikkeista.

lisuke grillaus

7) Itsetehdyt höysteet ja lisukkeet

Itsetehdyt mausteet ja lisukkeet ovat yksinkertaisesti parasta: ne ovat usein helppoja valmistaa ja viimeistelevät grilliannoksen. Tänä kesänä grilliruoan kaveriksi tehdään raikkaan trooppisia salsoja ja omatekoisia dippejä. Trooppisuutta salsoihin saa esimerkiksi papaijalla, mangolla, avokadolla, vesimelonilla ja ananaksella.

8) Rennot grillausjuomat

Grillaajan toiseen käteen kuuluu perinteisesti grillailujuoma – huurteinen olut, lasillinen hyvää kokkailuviiniä tai raikas mocktail.

Viinimaailmassa isona trendinä on nyt rentous. Lihalle, mereneläville, kanalle ja kasvisruoalle kannattaa edelleen valikoida sopivat juomaparit, mutta viinihyllyllä ei kannata turhia stressata. On esimerkiksi täysin sallittua juoda kalan kanssa punaviiniä ja lihan kanssa valkoviiniä, jos makuyhdistelmä miellyttää.

9) Yhteisöllinen syöminen ja kaupunkigrillailu

Grillaaminen on loistava syy kerätä kaverit tai perhe saman pöydän ääreen syömään ja viettämään yhteistä aikaa. Järkkää rennot grillijuhlat, mölkkypeli-ilta tai kutsu kaverit arkiselle grilli-dinnerille. Lomassa parasta on se, että illanistujaiset voi pitää vaikka maanantaina.

Eikä grillaaminen ole pelkkä mökkijuttu. Kertakäyttö- tai pallogrillin voi hyvin kantaa puistoon tai laiturin nokkaan. Muista vain aina paloturvallisuus ja vie roskat mennessäsi pois luonnosta.

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.