7 syytä korkata samppanja: ”Varma valinta ruokaviiniksi!”

2.12.2022 - Artikkelit|

Ihanasti kupliva samppanja voidaan korkata niin ison kuin pienenkin juhlan äärellä – tai vaikka keskellä arkea. Alkon tilastotkin osoittavat, että suomalaisten rakkaus herkullisiin kuohuviineihin ja samppanjoihin on viime vuosina syventynyt.

1. Samppanja on loistava ruokaviini

Kun tarjolla on kirjava kattaus erilaisia ruokia, samppanja on varma valinta ruokaviiniksi. Se sopii tunnelmaa nostattavaksi alkumaljaksi, sitä voi nauttia läpi aterian ja se maistuu myös ruokailun jälkeen.

Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut 58,90 €

Kun Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut kannetaan pöytään, ruokavaihtoehdot ovat liki Charles Heidsieck Réserve Champagne Brutrajattomat. Klassikkojen, kuten kampasimpukoiden ja osterien ohella samppanja viihtyy kakkien selkeämakuisten, etenkin kermaisissa kastikkeissa tarjottujen merenherkkujen rinnalla. Lihan ystävienkään ei tarvitse huolestua, sillä Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut säestää hienosti vaaleasta lihasta ja metsiemme riistalinnuista valmistettuja ruokia. Samppanja rokkaa myös joulupöydän kattauksessa, kun tarjolla on sen seitsemää sorttia!

Runsaan ja kypsän hedelmäisen tyylin takaa poikkeuksellisen pitkä pullokypsytys kellarissa. Siinä missä vuosikerrattomien samppanjoiden minimikypsytysaika hiivasakan päällä on Champagnen alueen säädösten mukaan 15 kuukautta, väriltään kullanhohtoinen Charles Heidsieck Réserve Brut on saanut kypsyä pullossa peräti 3–4 vuotta.

2. Viini on fiilisjuttuja – samppanja ylevöittää hetken kuin hetken

Hyvin tehdyt kuohuviinitkin ovat upeita makuelämyksiä, mutta kun laseihin kerrotaan kaadettavan samppanjaa, tunnelma ikään kuin sähköistyy. Samppanja on aina erityinen makuelämys, joka nostattaa fiilistä.

3. Vaihtoehtoja moneen makuun; paahtoleipää ja briossia, roseeta…

Charles Heidsieck Rosé Reserve Champagne Brut 70,98 €

Samppanjoiden joukosta löytyy monenlaisia vivahteita. Roseen rakastajalle Charles Heidsieck valmistaa Charles Heidsieck Rose Reserve Brutsamppanjaa, jonka joukkoon on sekoitettu viisi prosenttia Pinot Noir -punaviiniä. Roseesamppanjan suutuntuma on runsas ja siinä on kypsää vadelmaa, mansikkaa ja karhunvatukkaa sekä kermaista keksimäisyyttä. Viini kypsyy 3 vuotta kellarissa, minkä ansiosta viini on kypsän hedelmäinen.

4. Hetket, jolloin nautitaan samppanjaa yleensä muistetaan

Vain aniharvalle samppanja on arkipäiväinen juoma, joka ei juuri hetkauta maistelijaansa. Useimmille meistä samppanjan arvoisiksi päätettyihin hetkiin liittyy hyvää fiilistä – on ilon aihe sitten isompi tai pienempi.

5. Kuka on koskaan sanonut: ”Voi kunpa en olisi silloin juonut samppanjaa”

Niimpä!

6. Hurmaava alkuillan juoma (jatkoilla kannattaa korkata jotain muuta)

Jos olet säästellyt erityistä samppanjaa ja sen korkkaamista pitkän tovin, muista että sen hetki on illan ensimmäisten viinien aikana, eikä niiden viimeisten.

7. Samppanjan avaaminen on hyvä syy kutsua ystäviä kylään

Samppanjan on juoma, joka kutsuu ystäviä luokseen ja jaettu ilo onkin usein se paras ilo. Samppanjan kanssa ei tarvitse pönöttää – järjestäkää kaveriporukalla vaikka leikkimielinen sokkotasting, jossa yritätte erottaa samppanjan kuohuviinien joukosta!

MIKSI SAMPPANJA MAKSAA ENEMMÄN?

Kaikki samppanjat ovat kuohuviinejä, mutta kaikki kuohuviinit eivät ole samppanjaa. Samppanjaksi saa kutsua vain niitä kuohuviinejä, jotka on tuotettu Ranskan Champagnen alueella. Sieltä löytyvät myös maailman arvokkaimmat viljelyhehtaarit.

Samppanja myös valmistetaan aina perinteisellä samppanjamenetelmällä, joka on hitaampi ja vaivalloisempi kuin esimerkiksi proseccon teossa käytettävä charmat-metodi. Joka ikinen edullisempikin samppanja on kypsynyt pullossa vähintään 15 kuukautta. Tämä taas edellyttää tuottajalta varastointitilaa, mikä lisää kustannuksia ja näkyy tuotteen hintalapussa.

Vastineeksi saa kuitenkin kehittyneempiä vivahteita ja hienostuneita kuplia – makuelämyksen, joka monesta on vertaansa vailla.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.