7 hyvää syytä kutsua kaverit kylään

15.3.2019 - Artikkelit|

Tuntuuko, ettet näe kavereitasi tarpeeksi usein? Se kannattaisi, sillä kyläily on taas trendikästä ja yhteinen hetki hyvän ruoan ja juoman äärellä tekee sinulle hyvää. Tässä seitsemän syytä, miksi kutsua kaverit kylään heti huomenna!

1) Olet aallonharjalla – kyläileminen on jälleen trendikästä

Yhä useampi asia tapahtuu nykyään kotona: teemme töitä, harrastamme ja hoidamme ihmissuhteitamme. Yhteisöllisyyden noususta kertovat myös viime vuosien kuumimmat ilmiöt kotoilu ja hyggeily.
”Kaikenlainen yhteisöllisyys ja niin sanottu kimpparuokailu ovat nousseet koko ajan suositummiksi. Ihmiset haluavat tehdä yhdessä kotona ruokaa, syödä ja pitää hauskaa”, sanoo kyläilykulttuuria tutkinut Helsingin yliopiston kansantieteen dosentti Maarit Knuuttila.

2) Ystävien tapaaminen tekee hyvää terveydellesi

Ystävien tapaamisen jälkeen on hyvä ja iloinen olo. Kyse ei ole vain tunteesta.
”On tutkittu, että sosiaalinen pääoma lisää elinikää. Eli ihminen, joka tapaa paljon ystäviään, voi elää pidempään terveenä ja onnellisena”, Maarit Knuuttila sanoo.
Yhdessäolo lievittää tutkitusti stressiä sekä parantaa mielialaa ja muistia. Esimerkiksi halaaminen lisää kehossa oksitosiinin eli niin sanotun rakkaushormonin määrää, mikä aiheuttaa hyvänolontunnetta.

3) Yhdessä syöminen lujittaa ihmissuhteita

Tiesitkö, että syödessä ihminen monesti rentoutuu, avautuu ja näin ollen tulee jakaneeksi enemmän omia asioitaan? Yhdessä syöminen ja juominen lähentää ja syventää ihmissuhteita, ja on siksi tärkeä sosiaalisuuden muoto.
”Ihmiset ovat yhteisöeläimiä. Me kaipaamme luonnostamme toistemme seuraan ja nautimme yhdessäolosta. Siksi kyläilykin on niin kivaa”, Knuuttila jatkaa.

4) Yllätysvieraat ovat erinomainen stressiharjoitus

Vieras ilmoittaa tulostaan viisi minuuttia ennen kuin on ovella? Ensimmäiset ajatuksesi ovat todennäköisesti: en ole ehtinyt siivota, astiat ovat likaisena, minulla ei ole mitään tarjottavaa enkä ole laittautunut.
Nykypäivän kyläilyssä minkään ei ole pakko olla etukäteen suunniteltua ja vakavaa. Kun kaapissa on aina pullo viiniä, ekstrapaketti kahvia ja pakkasessa pullapussi, niin ystävät ovat tervetulleita.
Yllätysvieraat ovat siis mainio tapa kasvattaa omaa kaaoksen sietokykyä.
”Ennen aikaan pappilassakin saatettiin tarjota vain kahvia sokerin kera. Se riitti”, Knuuttila muistuttaa.

Vierasvaraa kaappiin? Listasimme 5 x paras viini vieraille

5) Pääset testaamaan trendikkäimpiä ruokareseptejä

Moni ruokatrendi rakentuu nyt helppouden, nopeuden ja yhdessä syömisen ympärille. Trendikkäimmät ruoat ovat vartissa valmiita, porukalla tai edellisenä päivänä valmistettavia sekä rennosti, kuten käsin, ruokailtavissa.
Modernin isännän ja emännän valinta helpoiksi tarjoiltaviksi onkin esimerkiksi erilaiset tahnat ja dipit tai juustotarjotin sopivine viineineen. Isommalle porukalle trendikkäin juomavalinta ovat nyt viinipohjaiset drinkit tai boolit.

6) Saat elämääsi elämyksellisyyttä ja teet hauskoja tekoja ilmaston puolesta

Huoli ympäristön tilasta on saanut monet miettimään kulutuskäyttäytymistään. Siksi elämyksistä on tulossa tavaroita halutumpia hankintoja.

Yllätä vieraasi kotona erilaisilla teemailloilla. Esimerkiksi viinejä on monesta maasta, joten teemaksi voi valita viinin alkuperämaan, jonka ympärille rakentaa menun, koristelut ja halutessaan myös asut. Kun maailman voi tuoda hauskasti kotiin, ei tarvitse lentää kauas. Niin kiittää vieraiden lisäksi myös maapallo.

Kohde teemaillalle? Portugali on nyt kuumin viinimaa.

7) Luot uutta suomalaista kyläilykulttuuria

Suomalaisen kyläilykulttuurin on pitkään ajateltu olevan katoavaa perinnettä. Näin ei kuitenkaan ole käynyt – kyläilykulttuuri vain muuttuu koko ajan, sanoo dosentti Maarit Knuuttila.

”Siitä, että ihmiset pitävät yhteyttä aiempaa enemmän sosiaalisessa mediassa, ei ole ollut kyläilylle haittaa. Pikemminkin some mahdollistaa uudenlaisen kyläilyn, ja tulevaisuudessa yksi kyläilyn muoto on myös virtuaalikyläily. Jo nyt voidaan järjestää Skype-treffejä esimerkiksi ulkomailla asuvien ystävien kanssa. Ne ovat ikään kuin illanistujaiset, mutta vain videoyhteyden välityksellä”, Knuuttila sanoo.

”WhatsAppissa on helppoa ja nopeaa sopia kyläilystä. Tai jos joku kirjoittaa Facebookiin harmistuneen päivityksen, voi kommentoida, että nyt tilanne vaatii pullaa, tulen kylään.”

Illanistujaisten aika? Tässä 5 x paras tuliaisviini

Tervetuloa meille! Kokeile näitä kyläilykonsepteja tai luo itse omat hauskat syyt kyläillä

  • Pikatreffit. Arki-illan nopea pistäytyminen. Toinen tuo ruoat, toinen juomat.
  • Kirjakerho. Yksi kirja, hyvä viini ja ajatusten vaihtoa.
  • Teematreffit. Yhteistä tekemistä: siivoustreffit, askartelutalkoot, viiniä ja maalausta, koulumyyjäisiin leipominen.
  • Neljän kaverin illallinen. Lainaa idea tv:stä: vuorollaan kylään eri ystävän luo ja ruoanlaittovastuu vaihtuu sen mukaan.
  • No phone zone -illanistujaiset. Puhelimet pinotaan syrjään. Idea on viettää someton ja puheliton hetki ystävien kanssa ja tuulettaa aivoja keskusteluilla ja aidolla läsnäololla.
  • Maisteluilta. Raati pystyyn ja testiin läjä suklaita, sipsejä, satokausikasviksia tai viinejä.
Inspiroidu myös näistä!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.