6 x parhaat matala-alkoholiset ja alkoholittomat viinit

3.8.2019 - 5 x paras|Viinit|

Kesällä herkuteltiin menemään, ja nyt syksyn tullen moni meistä palaa normaaliin ruokarytmiin. Siihen sopivat alkoholipitoisuudeltaan matalammat viinit, jotka ovat maailmalla iso trendi. Master of Wine Tuomas Meriluoto valitsi kuusi mutkatonta ja kepeää viiniä arkikäyttöön. 

1) Sangre de Toro 5,5%

Kepeämpää härkäviiniä naposteltaville ja pastoille | Saatavilla monissa K-kaupoissa, Prismoissa ja useissa muissa S-kaupoissa

Pullonkaulassa killuvasta härästään tunnettu Sangre de Toro on maistunut suomalaisten suussa jo vuosikymmenten ajan. Nyt rakastettua punaviiniä saa matala-alkoholisempana versiona. Jos mietityttää, miten se on oikein tehty, niin aluksi on valmistettu ihan tavallinen viini ja sitten alkoholista on poistettu osa tyhjiössä höyryttämällä.

Carignan- ja Garnacha-rypäleistä valmistettu kepeämpi Sangre de Toro siivittää kivasti leikkeleitä, kylmiä liharuokia sekä raikkaita pastoja. Jos kuulut vuohenjuuston fanikuntaan, tässäpä jäännössokerin kevyesti pyöristämä punaviini, joka toimii mainiosti juuston kanssa!

 

2) Chavin Organic Rosé 5,5 %

Ihanan kevyttä luomuroseeta Ranskasta | Saatavilla useissa K-kaupoissa

Roseeviinien suosio Suomessa on kasvussa. Myös vähäalkoholiset vaihtoehdot kiinnostavat yhä useampaa. Rennon kesämeiningin jälkeen syksy tarkoittaa monelle ryhtiliikettä, ja siihen sopii vähäkalorisempi viini, kuten eteläranskalaisen Pierre Chavin -viinitilan luomurosee.

Kepeän raikas Cabernet Sauvignonista valmistettu rosee maistuu kanaruokien kanssa niin mahtavalta, että suu kääntyy hymyyn pidemmänkin työpäivän jälkeen. Tästä viinistä ilahtuu myös vegaaniystäväsi, sillä sen valmistuksessa ei ole käytetty mitään eläinperäistä. Ja mikä parasta, Chavin Organic Rosén saa mukaan ihan ruokakaupasta.

 

3) Neiss Riesling 5,5 %

Kevyempi vaihtoehto suosikkirypäleestä | Saatavilla useissa K-kaupoissa

Vaikka kesä alkaa olla auttamatta ohi, se ei tarkoita, etteikö Riesling maistuisi edelleen. Rypäle on Suomessa uskomattoman suosittu! Ei ihme; rieslingit ovat herkullisia ja loistavia ruokaviinejä.

Arkiaterialla on nyt nastaa nauttia hiukan kevyempää rieslingiä. Saksan Pfalzissa viiniä tekevän Axel Neissin matala-alkoholinen ja silti supermaukas Riesling toimii niin kanan ja kalkkunan kuin mausteisempien itämaisten ruokien kanssa. Neissin tila perustettiin jo 1547, eli osaamista riittää.

 

4) Barrels & Drums Chardonnay Non-alcoholic Sparkling

Alkoholitonta kuohuvaa elämän juhlahetkiin | Saatavilla useissa K-kaupoissa ja Alkoissa

Yhä useammin tulee eteen tilanteita, joissa tarvitaan skoolattavaa jokaiseen makuun. Näihin kilistely- ja fiilistelyhetkiin sopii myös alkoholiton Barrels & Drums Non-alcoholic Sparkling.

Raikasta Chardonnay-rypälettä uhkuva ja makunystyröitä hyväilevä Barrels & Drums istuu hienosti pöytäänkin. Kokeile vähärasvaista, simppelisti valmistettua kalaa tai erilaisia äyriäisiä. Täydellinen vaihtoehto myös niille vieraille, jotka eivät – syystä tai toisesta – välitä alkoholista.

 

5) Torres Natureo Syrah Non-Alcoholic

Laadukasta alkoholitonta punaviiniä arkiruokien seuraan | Saatavilla useissa K-kaupoissa ja lähes kaikissa Alkoissa

Etsiessäsi täysin alkoholitonta vaihtoehtoa puna- tai valkoviinille, suosittelisin kääntymään Torresin Natureo-sarjan puoleen. Kuten Sangre de Toro 5,5%, myös Natureo-viinit on valmistettu haihduttamalla valmiista viinistä alkoholia pois. Lopputuloksena viinistä saadaan paljon viinillisempi.

Natureot pääsevät parhaiten oikeuksiinsa arkiruokien kanssa. Mausteisiakaan makuja ei kannata kokatessa välttää, sillä viineistä poistetun alkoholin makuominaisuuksia on kompensoitu hieman korkeammalla makeudella, joka kaipaa vastaparia.

Natureot ovat muuten niittäneet menestystä pitkälti kaikissa alkoholittomien viinien testeissä, joka kertoo Torresin viinitalon panostamisesta tähän kyseiseen tuotekategoriaan.

 

6) Mehrlein Riesling 9,5%

Raikasta rieslingiä kasvisruokien kylkeen | Saatavilla useissa Alkoissa

Terveystietoisuuden kasvun ja terveellisen elämäntyylin suosion myötä matala-alkoholiset viinit alkavat saada jalansijaa meilläkin. Rheingaussa sijaitseva Mehrleinin perhetila hanskaa tämän trendin: tilan modernissa rieslingissä on alkoholia on vain 9,5 tilavuusprosenttia.

Jos grilliruokavoittoisen kesän jälkeen tekee mieli antaa masunseudulle vähän armoa, hedelmältään upean freesi Mehrlein Riesling on nappivalinta esimerkiksi kasviksille. Entä sitten se viinin matalan alkoholipitoisuuden salaisuus? Tavanomaista aiemmin kerätyt rypäleet, joihin ei ehdi kertyä ihan niin paljon – käymisprosessissa alkoholiksi muuttuvaa – luontaista sokeria.

Mehrleinistä piti myös Helsingin Sanomien Mykkänen, joka kehui viinä hyväksi esimerkiksi onnistuneesta matala-alkoholisesta viinistä.

 

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua, kun ensi kerralla suuntaat matala-alkoholisten tai alkoholittomien perään!

Tuomas Meriluoto MW