6 x makumatka portugaliin

24.10.2022 - Artikkelit|

Meillä ja maailmalla trendaava Portugali on kiehtovan monikasvoinen, omista kotoperäisistä rypälelajikkeistaan ylpeä viinimaa, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Master of Wine Tuomas Meriluoto vinkkaa kuusi suositusta tilausvalikoiman Portugali-uutuuksista.

vinho verde portugali

1) Anselmo Mendes Pardusco

Kepeä, upean raikas pohjoisen punaviini nykymakuun | 14,98€anselmo-mendes-pardusco-2020

Portugalin luoteiskulmassa sijaitseva Vinho Verden alue tuo monelle ensimmäisenä mieleen vihertävänkeltaiset, kevyesti pirskahtelevat, helposti kulauteltavat vinho verde -valkoviinit. Ilmastoltaan atlanttisella – eli viileällä ja sateisella – alueella tehdään kuitenkin myös punaviinejä: alkuperäluokitus DOC Vinho Verde (suom. vihreä viini) voi siis viitata niin puna- kuin valkoviineihin. Ei ihme, sillä DOC-alueella viljellään peräti 45 eri rypälelajiketta!

Jos kevyemmät ja herkullisen hapokkaat punaviinit ovat mieleesi, tee nojatuolimatka vehmaaseen Vinho Verdeen maistamalla Minhon ala-alueen legendan, Anselmo Mendesin, Pardusco-viiniä? Palkitun, synnyinseudullaan viljelevän viinintekijän Alko-uutuus Pardusco on sekoitettu Alvarelhão-, Cainho- ja Pedral-lajikkeista, ja valmistettu raikkauden ylläpitävissä terästankeissa.

”Pardusco” ei ole tarhan tai paikkakunnan nimi, vaan perinteinen nimitys Vinho Verden alueen punaviineille. Rubiinipunainen, kirsikoilta ja vadelmilta ja mesimarjoilta tuoksuva Anselmo Mendes Pardusco on tanniineiltaan maltillinen portugalilaisviini, jonka hedelmäistä raikkautta säestää mausteinen vivahde. Tämä tyylikäs, moniulotteinen ja gastronominen punaviini viihtyy niin salaattien, vegeherkkujen kuin kana- ja kalkkunaruokienkin rinnalla. Sopii myös aperitiiviksi.

douro viini

2) Comboio do Vesuvio

Herkullinen dourolainen ruokaviini syyspöytään | 17,99€comboio-do-vesuvio-2018

Täyteläisen punaviinin – ja portviinin, tietysti! – ystävän ykkösosoite Portugalissa on jylhä Douron jokilaakso. Legendaarinen Quinta do Vesúvio, 1800-luvulla eläneen D. Antónia Ferreiran perustama ja nykyään Symingtonin perheen omistama tila sijaitsee syvällä sisämaassa, lähellä Espanjan rajaa, Douro Superiorin ala-alueella. Alueen ja koko Douron tunnetuimpiin lukeutuvalla Vesúvion tilalla keskitytään nykyään siihen, mistä Douro maailmalla tunnetaan: vuosikertaportin ja punaviinin valmistukseen.

Tilan tuotannossa on vain kaksi punaviiniä, joista Comboio do Vesúvio (suom. Vesuvion juna) on saanut nimensä Douron varrella kulkevastahistoriallisesta junaradasta: juna on nimittäin vuodesta 1887 pysähtynyt Vesúvion tilan pysäkillä! Comboio do Vesúvio on hyvä esimerkki siitä, miten punaviininvalmistukseen – edes Dourossa – ei välttämättä tarvita tammitynnyreissä kypsyttämistä. Kun rypälemehu käy alkoholiksi viilennetyissä terästankeissa, tuloksena on puhtaan hedelmäinen, raikas ja harmoninen punaviini.

Lajikkeina tässä mehevässä punaviinissä ovat portviineistä tutut Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca ja Tinta Roriz, joka rajan takana Espanjan puolella tunnetaan Tempranillo-nimisenä.

Vadelmilta, karhunvatukoilta, ruusuilta ja yrteiltä tuoksahtava, maultaan keskitäyteläinen ja hurmaavan marjainen Comboio do Vesuvio on ruokaviini vailla vertaa! Nyt riistakauden alkaessa tätä portugalilaista punaviiniä kannattaa nautiskella pienriistan kanssa. Comboio do Vesuvio rakastaa myös ankanrintaa ja pehmoisia juustoja.

porto portugali

3) Quinta do Ataíde Vinha do Arco Touriga Nacional

Ihanan lämmittävä punaviini Douron upeasta rypäleestä | 27,99€quinta-do-ataide-vinha-do-arco-touriga-nacional-2016

Herkullisista portviineistä ja jyhkeistä punaviineistä tunnettu Douron jokilaakso on maisemiltaan viinimaailman huikeimpia. Portugalia itä-länsisuunnassa halkovan joen varrella rypäleet kasvavat jyrkillä pengerrinteillä. Portugalin kotoperäiset lajikkeet, kuten maan ylpeys Touriga Nacional, ovat Dourossa hyvin suosittuja. Rypäleen asemasta on kiittäminen Quinta do Ataíden viinitilaa, jonka kloonitarhan taimista istutettiin uudelleen iso osa Dourosta 1980-luvulla miltei kadonneista Touriga Nacional -köynnöksistä.

Dow’s-portviineistään tunnetun Symingtonin viiniperheen vuodesta 2006 omistamalla Quinta do Ataíden tilalla keskitytään luomuviljelyyn. Douron kuivimmalla ala-alueella eli Douro Superior -alueella sijaitseva Quinta do Ataíde on 112 hehtaarillaan Pohjois-Portugalin suurin luomuviinitila. Kaikki tilan viinit on sertifioitu kestävän kehityksen viineiksi. Douro Superiorin kuiva ilmasto sopii luomuviljelyyn, sillä homesairaudet pysyvät loitolla köynnöksistä.

Yli 40-vuotiaiden Touriga Nacional -köynnösten rypäleistä valmistettu Quinta do Ataíde Vinha do Arco Touriga Nacional on tummanpuhuva ja olemukseltaan roteva viini, kuten Touriga Nacional -punaviinit tyypillisesti ovat. Mustaherukoilta, mesi- ja boysenmarjoilta sekä havuilta tuoksuvasta, todella aromaattisesta viinistä löytyy myös minttua, ruusua ja ranskalaisissa tammitynnyreissä kypsyttämisen tuomaa vaniljaisuutta.

Voimakastanniininen ja tiivis, hapoiltaan yllättävän elegantti Quinta do Ataíde Vinha do Arco Touriga Nacional viihtyy pitkään haudutetun riistapadan ja voimakasaromisten juustojen rinnalla.

lissabon-portugali

4) Quinta do Monte d’Oiro Tinto Organic

Luomupunaviini Lissabonin viinialueelta | 15,98€quinta-do-monte-doiro-tinto-organic-2018

Aiemmin Estremadurana tunnettu Lisboa on pohjoiseteläsuunnassa 150 kilometriä pitkä alue, jonka varrelta löytyy lukuisia erilaisia maaperiä, mikroilmastoja ja rypälelajikkeita. Viinialueen pohjoisosista tulevassa Quinta do Monte d’Oiro Tinto Organic -punaviinissä ei ole lainkaan alueen perinteisiä lajikkeita, vaan tämä luomuviini on ehtaa Syrah’ta!

Ranskalaisissa tammitynnyreissä liki vuoden päivät kypsynyt portugalilainen on mehevän marjainen, hapoiltaan raikas punaviini, josta löytyy houkuttelevaa hillomaisuutta ja mausteisuutta. Tyylillä kokonaisuuteen integroitunut tammi häivähtelee vain taustalla, mikä tekee Quinta do Monte d’Oiro Tinto Organic -punaviinistä todella monikäyttöisen ruokaviinin.

alentejo viini

5) Lagoalva Reserva Tinto

Maukas sekoitepunaviini Tejon rannalta | 18,99€ lagoalva-reserva-tinto-2019

Jos Alentejon punaviinejä on tullut jo kokeiltua, ota suunta Alentejosta luoteeseen? Portugalin vanhimpiin ja arvostetuimpiin viinialueisiin luettava Tejo, aiemmalta nimeltään Ribatejo, on saanut nimensä Tejo-joesta. Tämän monikasvoisen viinialueelta metsistä saadaan myös leijonanosa maailman korkista.

Tejon rannalla, satakunta kilometriä Lissabonista koilliseen sijaitsevalla Quinta da Lagoalvan tilalla on viljelty viiniä 1880-luvulta lähtien. Terroir-ajatteluun vahvasti nojaavan tilan 45 hehtaarin tarhoilla kasvaa sekä Portugalin omia että tunnettuja kansainvälisiä lajikkeita. 10 kuukauden ajan ranskalaisessa tammessa kypsyneessä Lagoalva Reserve Tinto -viinissä onkin Touriga Nacionalin ja paikallisen Alfrocheiro-rypäleen ohella Syrah’ta.

Suuntäyttävä, ihanan täyteläinen Lagoalva Reserva Tinto on täydellinen punaviini näihin vauhdilla viileneviin iltoihin. Aromeissa ja maussa on makoisaa mustaherukkaa ja mausteisuutta sekä tammitynnyrikypsytyksen tuomaa – omaan makuun juuri sopivan hentoa – vaniljaisuutta. Lagoalva Reserva Tinto on nappivalinta, kun lautasella on riistaa tai pitkään uunissa muhinutta lihapataa. Sopii myös nautinnollisen hitaaseen siemailuun kovien, kypsien juustojen kanssa.

alentejo punaviini

6) Quinta da Fonte Souto Florão Branco

Eloisan hedelmäinen valkoviini aurinkoisesta Alentejosta | 17,99€quinta-da-fonte-souto-florao-branco-2021

Douron laakson portviineistään maailmankuulu Symingtonin perhe on laajentanut toimintaansa toisellekin Portugalin laatuviinialueelle, Alentejoon. Beiran ja Tejon (ent. Ribatejo) viinialueiden eteläpuolella levittäytyvä, maantieteellisesti laaja DOC Alentejo tunnetaan Portugalin aurinkoisimmasta ilmastosta sekä tasalaatuisista punaviineistään, joissa näkee usein kansainvälisiä rypälelajikkeita, kuten Syrah’ta ja Cabernet Sauvignonia.

Pohjois-Alentejon vuoristoisesta Portalegresta löytyvä Quinta da Fonte Souto on siis Symingtonin perheen ensimmäinen viinitila Douron ulkopuolella, ja tilan ensimmäiset kestävän kehityksen viinit saatiin markkinoille kolme vuotta sitten. 207 hehtaaria käsittävän, jättimäisen kastanjapuulehdon mukaan nimetyn Quinta da Fonte Souton tarhat hyötyvät sijainnistaan: liki kilometrin korkeudessa tarhoilla on selvästi viileämpää kuin kuumassa Alentejossa keskimäärin. Karussa graniittimaassa kasvavien Arinto- ja Verdelho-köynnösten sato on pieni mutta sitäkin konsentroituneempi.

Alentejossa viihtyvät Arinto ja Verdelho ovat Portugalin omia valkoisia lajikkeita. Niiden sitruksinen raikkaus maistuu terästankkikypsytetyssä Quinta da Fonte Souto Florão Branco -viinissä, joka on oiva esimerkki modernilla otteella valmistetusta, kirkkaan hedelmäisestä portugalilaisvalkoviinistä.

Avoimen hedelmäisestä, vihreiltä omenoilta ja mangolta ja ananakselta tuoksuvasta Florão Branco -valkoviinistä löytyy myös hunajaista kukkeutta. Pirteän hedelmäinen fiilis jatkuu sitruksisessa, eloisan hapokkaassa ja rutikuivassa maussa. Pöydässä Fonte Souto Florão Branco on napakymppi äyriäisille ja muille merenherkuille sekä kepeille alkupaloille. Myös mainio aperitiivi alkusyksyn illanistujaisiin.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.