5 x viner till kräftskivan

24.7.2019 - 5 x paras|

En av sommarens höjdpunkter är äntligen här, och de populära röda krabaterna tar plats på våra bord. Inhemska kräftor är dessutom väldigt vinvänlig mat, och här bjuder Master of Wine Tuomas Meriluoto på sina bästa vintips till kräftskivan.

1) Mud House Sauvignon Blanc

Krispigt till kräftorna från Nya Zeeland | 15,48€

Det är svårt att slå kombon av kräftor och sauvignon blanc. Om du vill bjuda dina gäster på ett vin som får det att vattnas i munnen och passar för många smaker, så har du det här.

Mud House Sauvignon Blanc smakar somrigt av vinbär och rabarber, och passar också suveränt till att höja stämningen i en välkomstskål innan gästerna sätter sig till bords. Dessutom uppskattas säkert också att det här vinet är producerat på ett för miljön hållbart sätt.

2) Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling

Finländarnas favoritdruva från andra sidan Anderna | 13,99€

Chile är för många av oss ett riktigt rödvinsmecka med tanke på pris-kvalitetsförhållandet, men därifrån kommer också fantastiskt fina vita viner. Vill du bjuda på någonting som de flesta kräftentusiaster kommer att älska, är en torr riesling ett bombsäkert val.

Cono Sur Single Vineyard Riesling från den svala Bío-Bío -dalen, är gjort just på denna enormt populära druva, och kommer från en specifik premiumvingård, som också namnet antyder. En gnutta restsocker rundar skönt av smaken, och lyfter garanterat fram det allra bästa hos kräftorna. Dessutom räcker njutningen länge, tack vare den härligt långa eftersmaken!

3) Dreissigacker Organic Riesling

En ekologisk charmör från Rhenflodens kullar | 14,98€

Inget matchar kräftorna bättre än en god riesling i klassiskt stuk. Dreissigacker Organic Riesling kommer från Rheinhessen, ett anrikt vinområde i Tyskland, och passar perfekt till kräftskivan: en läcker och behaglig blandning av fruktighet, pigga syror och lämplig blommighet.

Även om kräftor oftast smakar bäst utan alltför invecklade tillbehör, så klarar det här ekologiska vinet av också lite djärvare smaker. Häll upp och njut medan visorna klingar i sensommarnatten!

4) Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc

Ekologiskt från södra Frankrike | 35,99€

Om man tröttnat på sauvignon blanc från Loire-dalen, kan man rikta blicken söderut för läckra alternativ. Från det trendiga området Languedoc-Roussillon kommer den härligt citrussyrliga Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, som med lätthet klarar av hela kräftmenyn.

Det här välkända vinet från det anrika vinhuset Lurton hör till mångas sommarfavoriter. Det passar både som välkomstskål och till läckerheterna på kräftbordet. Bag in box -förpackningen räcker dessutom till hela gänget.

5) Anselmann Riesling Classic

 En mångsidig klassiker från Pfalz | 11,98€

Tyskland är ett fantastiskt vinland med tanke på valutan man får för pengarna gällande viner från de klassiska områdena. I landets sydvästra hörn, i Pfalz, har familjen Anselmann redan i 400 år gjort vin, och Riesling Classic är deras sympatiska och sommarfräscha vita vin, som passar utmärkt också till kräftorna.

Den här syrligt pigga rieslingen med sköna aromer av aprikos, citrus och honungsmelon passar förutom till kräftorna också till alla möjliga andra somriga läckerheter. Prova den till grillad abborre och smörstekta nypotatisar, eller till grillade grönsaker, tomatsoppa, gravad sik på rågbröd, eller sallad på rökt fisk. Eller avnjut helt enkelt bara som sådan.

 

Hoppas de här tipsen sätter pricken på i:et på er kräftskiva,

Tuomas Meriluoto MW

LÄS OCKSÅ!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.