5 x viini rapujuhliin

29.7.2022 - 5 x paras|Viinit|

Kesän kohokohta on nyt käsillä, kun saksiniekat valtaavat meidän suomalaisten pöydät. Kotimaiset ravut ovat uskomattoman viiniystävällistä popsittavaa. Master of Wine Tuomas Meriluoto vinkkasi parhaat viinit rapujuhliin!

1) Mud House Sauvignon Blanc

Rapsakkuutta rapupöytään Uudesta-Seelannista | 15,48€

Rapuja ja sauvignon blancia kovempaa comboa saa hakea ihan tosissaan. Jos etsit vedet kielelle herauttavaa ja moneen makuun istuvaa valkoviiniä rapuvieraillesi, se on tässä.

Mud House Sauvignon Blancin aromeissa tuntuu pian taakse jäävä kesämme herukkoineen ja raparperinvarsineen. Viini sopii loistavasti myös rapusessiota edeltävään hyvän mielen kilistelyyn. Ja vieraasi ilahtuvat siitäkin, että tämä sauvignon blanc on tuotettu ympäristöllisesti kestävästi.

2) Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling

Suomalaisten suosikkirypälettä Andien toiselta puolen | 14,98€

Chile on monelle meistä oivan hinta-laatusuhteen punaviinien mekka, mutta maasta tulee myös kylmäävän hienoja valkoviinejä. Jos mietit, millainen suunkostuke maistuu mahdollisimman monelle rapufanille, kuiva riesling on varma valinta.

Hittirypäleestä valmistettu Cono sur Single Vineyard Riesling on nimensä mukaisesti viini, jonka rypäleet ovat kasvaneet yhdellä palstalla. Pieni jäännössokeri pyöristää kivasti tämän viileästä Bío-Bíon laaksosta tulevan viinin makua ja saa saksiniekat maistumaan pökerryttävän hyviltä. Eikä nautinto lopu kesken – sen takaa viinin häkellyttävän pitkään jatkuva jälkimaku.

3) Dreissigacker Organic Riesling

Luomuhurmuri Rein-joen kukkuloilta | 15,98€

Ravut rakastavat hyvää rieslingiä ja klassista meininkiä. Saksan klassikkoalueelta Rheinhessenistä tuleva Dreissigacker Organic Riesling onkin nappivalinta rapupöytään: maukas ja rento yhdistelmä hedelmäisyyttä, pirtsakkaa hapokkuutta ja juuri sopivaa kukkeutta.

Vaikka ravut ovat parhaimmillaan ilman ylenpalttista lisukehässäkkää, tämä luomuviini pärjää myös säväkämmin maustettujen lisäkkeiden kanssa. Kokeilkaa, ihastukaa ja antakaa rapurallien raikaa loppukesän yössä!

4) Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc

Täyttä luomua Etelä-Ranskasta | 35,99€

Jos Loiren jokilaakson sauvignon blanc on jo tuttu juttu, on aika suunnata etelämmäksi hyvän Sauvignonin perässä. Languedoc-Roussillonin trendikkäältä viinialueelta tulee viehkeän sitruksinen Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, jolla pärjäätte läpi koko rapumenyyn.

Tämä Lurtonin maineikkaan viinitalon tunnetuin viini kuuluu monen kesäsuosikkeihin. Se maistuu niin alkumaljana kuin rapupöydän ykköstähtien kanssa. Hanapakkauksesta riittää isommallekin herkuttelijapoppoolle.

5) Anselmann Riesling Classic

Pfalzin klassikko taipuu moneen | 12,98€

Saksa on siitä ihana viinimaa, että monet sen klassisten alueiden viinit tarjoavat loistovastinetta rahalle. Maan lounaiskolkassa Pfalzin alueella jo yli 400 vuotta viiniä tehneen Anselmannin perhetilan Riesling Classic on sympaattinen kesävalkkari, joka passaa mainiosti myös rapupöytään.

Aprikoosia, sitrusta ja hunajamelonia uhkuva raikkaan hapokas riesling saattelee rapujen lisäksi myös muut kesäherkut laidasta laitaan. Mainio pari etenkin grillatuille ahvenille ja voissa pyöräytetyille uusille potuille. Anselmann Riesling Classic pelittää myös grillikasvisten, tomaattikeiton, graavisiikaruisleipien sekä savukalasalaatin kanssa. Ja maistuu tietysti myös ihan sellaisenaankin.

 

Toivottavasti nämä vinkit kruunaavat teidän rapujuhlan,
Tuomas Meriluoto MW

LUE MYÖS

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.