5 x viinit rapujuhliin

9.8.2019 - 5 x paras|Viinit|

Kesän kohokohta on nyt käsillä, kun saksiniekat valtaavat meidän suomalaisten pöydät. Kotimaiset ravut ovat uskomattoman viiniystävällistä popsittavaa. Näillä Master of Wine Tuomas Meriluodon täsmävinkeillä teet rapujuhlistanne unohtumattoman.

1) Mud House Sauvignon Blanc

Rapsakkuutta rapupöytään Uudesta-Seelannista | 15,39€

Rapuja ja sauvignon blancia kovempaa comboa saa hakea ihan tosissaan. Jos etsit vedet kielelle herauttavaa ja moneen makuun istuvaa valkoviiniä rapuvieraillesi, se on tässä.

Mud House Sauvignon Blancin aromeissa tuntuu pian taakse jäävä kesämme herukkoineen ja raparperinvarsineen. Viini sopii loistavasti myös rapusessiota edeltävään hyvän mielen kilistelyyn. Ja vieraasi ilahtuvat siitäkin, että tämä sauvignon blanc on tuotettu ympäristöllisesti kestävästi.

 

2) Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling

Suomalaisten suosikkirypälettä Andien toiselta puolen | 13,99€

Chile on monelle meistä oivan hinta-laatusuhteen punaviinien mekka, mutta maasta tulee myös kylmäävän hienoja valkoviinejä. Jos mietit, millainen suunkostuke maistuu mahdollisimman monelle rapufanille, kuiva riesling on varma valinta.

Hittirypäleestä valmistettu Cono sur Single Vineyard Riesling on nimensä mukaisesti viini, jonka rypäleet ovat kasvaneet yhdellä palstalla. Pieni jäännössokeri pyöristää kivasti tämän viileästä Bío-Bíon laaksosta tulevan viinin makua ja saa saksiniekat maistumaan pökerryttävän hyviltä. Eikä nautinto lopu kesken – sen takaa viinin häkellyttävän pitkään jatkuva jälkimaku.

 

3) Dreissigacker Organic Riesling

Luomuhurmuri Rein-joen kukkuloilta | 14,98€

Saksiniekat rakastavat hyvää rieslingiä ja klassista meininkiä. Saksan klassikkoalueelta Rheinhessenistä tuleva Dreissigacker Organic Riesling onkin nappivalinta rapupöytään: maukas ja rento yhdistelmä hedelmäisyyttä, pirtsakkaa hapokkuutta ja juuri sopivaa kukkeutta.

Vaikka ravut ovat parhaimmillaan ilman ylenpalttista lisukehässäkkää, tämä luomuviini pärjää myös säväkämmin maustettujen lisäkkeiden kanssa. Kokeilkaa, ihastukaa ja antakaa rapurallien raikaa loppukesän yössä!

 

4) Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc

Täyttä luomua Etelä-Ranskasta | 34,99€

Jos Loiren jokilaakson sauvignon blanc on jo tuttu juttu, on aika suunnata etelämmäksi hyvän Sauvignonin perässä. Languedoc-Roussillonin trendikkäältä viinialueelta tulee viehkeän sitruksinen Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, jolla pärjäätte läpi koko rapumenyyn.

Tämä Lurtonin maineikkaan viinitalon tunnetuin viini kuuluu monen kesäsuosikkeihin. Se maistuu niin alkumaljana kuin rapupöydän ykköstähtien kanssa. Hanapakkauksesta riittää isommallekin herkuttelijapoppoolle.

 

5) Muros Antigos

Upeaa vinho verdeä Portugalista | 12,48€

Tekeekö mieli jotakin uutta ja erilaista saksiniekkoja saattelemaan? Käännä kurssi kohti Pohjois-Portugalia, jonka tunnetuinta valkoviiniä kutsutaan vihertävän värinsä mukaan vinho verdeksi.

Tyylikkään aprikoosinen, kepeän yrttinen Muros Antigos on vinho verdeä parhaimmillaan – ja loistava kaveri miedonmakuisille ravuille. Ja siinä vaiheessa iltaa, kun omat kaverit pyytävät taas muistuttamaan viinin rypäleistä, niin nehän ovat tietysti Alvarinho, Loureiro ja Avesso.

 

Toivottavasti nämä vinkit kruunaavat teidän rapujuhlan,

Tuomas Meriluoto MW

LUE MYÖS

Mahtavaa kun eksyit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.